Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Centrāltirgū ienākusies jaunā kartupeļu raža

© Oksana DŽADANA, F64 Photo Agency

Jauni kartupeļi, biezpiens, bagātīgi pabildināts ar lociņiem un dillēm, siļķe – šāds mielasts iet pie sirds daudziem. Tāda maltīte šajā vasaras sezonā jau ir iespējama – Rīgas Centrāltirgū nopērkama jaunā kartupeļu raža un arī visi citi minētie komponenti. Gardi un arī naudas makam draudzīgi.

Kilograms jauno kartupeļu Centrāltirgū maksā ap 1,50 eiro, dažās tirdzniecības vietās - vienu eiro. Biezpiens, kas nopērkams Gastronomijas paviljonā, kilogramā maksā no 2,80 līdz 3,20 eiro, turpat var iegādāties krējumu - 400 gramu iepakojums maksā ap vienu eiro. Bet pēc siļķes jādodas uz Zivju paviljonu - tā maksā 2,50 eiro kilogramā (ja pats to gribi iemarinēt pēc saviem ieskatiem un vēlmēm), bet, ja vēlies jau gatavu, uzreiz maltītē iekļaujamu produktu, - marinēta siļķe maksā 4,90 eiro kilogramā. Savukārt lociņi un dilles maksā pāris desmitus centu (100 grami).

Vērojot pircēju rindas, jāsecina, ka šobrīd Centrāltirgus apmeklētāji visvairāk drūzmējas pie zemeņu un saldo ķiršu tirdzniecības vietām. Īsti vasaras našķi, turklāt ogās gana daudz vitamīnu, kas dod pozitīvu pienesumu veselības stiprināšanā. Zemenes kilogramā maksā, sākot no 1,20 eiro, taču jārēķinās, ka par šādu summu tiek tirgotas ievestās ogas, pašmāju zemenēm cena ir no 4 līdz 6,50 eiro kilogramā. Bet saldie ķirši nopērkami, sākot no 2,50 eiro līdz 6,50 eiro kilogramā. Tirdzniecībā paradījušās arī avenes - 500 gramu kastīte maksā 3,30 eiro. Mellenes kilogramā maksā 9 eiro. Cena diezgan augsta, bet, visticamāk, drīz vien tā krietni saruks - līdz ko būs lielāks piedāvājums. Šobrīd tik uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmas melleņu pārdevējas tirgū.

Daudzas un dažādas recepšu variācijas iespējamas ar rabarberiem, tos ieteicams uzturā lietot līdz Jāņiem, jo vēlāk tajos veidojas kaitīgā skābeņskābe. Zinātāji gan apgalvo - ja rabarberu ceru plūkā regulāri, izvēloties tikai jaunos dzinumus, par skābeņskābes pārmērību nevajadzētu uztraukties arī pēc vasaras saulgriežiem. Rabarberi Centrāltirgū nopērkami par vienu līdz 1,50 eiro kilogramā.

Gurķi maksā no 70 centiem līdz 1,60 eiro kilogramā, tomāti no viena eiro līdz 2,50 eiro, burkāni no 80 centiem līdz 1,50 eiro, kāposti - 1,40 vai 1,50 eiro, ziedkāposti no 1,80 līdz 2,50 eiro, sarkanās bietes - 2,50 eiro, kabači no 1,20 līdz 1,50 eiro, sviesta pupas un saldie cukurzirnīši no 5 līdz 6 eiro, sīpoli no 1,20 līdz 1,80 eiro kilogramā, ķiploka galviņa - 50 vai 60 centi.