Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Dudajeva gatvi grib pārsaukt par Kadirova vai Kupalas gatvi

© Elmārs Rudzītis, f64

Pilsētas attīstības departaments divu nedēļu laikā saņēmis trīs iesniegumus par Dž. Dudajeva gatves nosaukuma maiņu. Latvijas krievu kopienu apvienotais kongress neslēpj, ka ierosinājums ir viņu inspirēts un turpinājums sekos.

Tikmēr jau saņemtajos ierosinājumos pausta vēlme Purvciemā gan atjaunot Kosmonautikas gatves nosaukumu, gan nodēvēt to par pašreizējā Čečenijas līdera Ramzana Kadirova gatvi, gan apsvērta iespēja iemūžināt baltkrievu literāta Jankas Kupalas vārdu.

Igors Vatoļins, kurš ir viens no parakstu vākšanas iniciatoriem, Neatkarīgajai stāsta: "Esam nolēmuši savākt vismaz dažus tūkstošus iedzīvotāju parakstu, lai iesniegtu priekšlikumu mainīt Dudajeva gatvei nosaukumu. Domāju, šis process nebūs ātrs, bet pārdēvēšanu nevajag sasteigt un nevajag ļauties politiskajam spiedienam." Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) nenostājas nevienā pusē, sakot – kā iedzīvotāji vēlēsies, tā notiks. Internetā klīstošo informāciju, ka pēc stāšanās mēra amatā viņš noteikti panākšot Dž. Dudajeva gatves pārdēvēšanu, N. Ušakovs nosauca par muļķībām, ko nav vērts komentēt.

I. Vatoļins atzīst, ka krievu kopienas pārstāvju vidū nav vienprātības, vai atjaunojams iepriekšējais – Kosmonautikas gatves – nosaukums vai piešķirams cits. Baltkrievu biedrība vēlētos gatvei piešķirt literatūras klasiķa Jankas Kupalas vārdu (jo viņš savulaik viesojies Rīgā), bet Latvijas galvaspilsēta esot saistīta arī ar kosmosu – te dzimis, audzis un studējis raķešbūves celmlauzis Fridrihs Canders un zinātnieks Mstislavs Keldišs, kurš vadījis zinātnisko darbību kosmonautikas jomā (abu vārdos nodēvētas ielas), kā arī Latvijā dzimuši divi kosmonauti. Iespējams, J. Kupalas vārds daudziem ir svešs, bet Rīgā ir arī Eduarda Šmita iela. Skaidrs, ka viņam nav sakara ar to leitnantu Šmitu, kura bērni klejo par krievu klasiķu Ilfa un Petrova romānu Zelta teļš, tomēr kurš rīdzinieks uzreiz var pateikt, kas bijis mūsu Šmits?

Visi ieteikumi ir nodoti Rīgas Vietvārdu un pilsētvides objektu nosaukumu komisijai, kura tuvākajā laikā tos izskatīs un sniegs savu atzinumu Rīgas domei (RD). Komisijai ir tiesības piedāvāt mainīt nosaukumu, ja jāatjauno vietas vēsturiskais nosaukums; ja jāmaina līdzīgi vai dublēti nosaukumi; ja nosaukums apgrūtina orientēšanos; ja nosaukums neatbilst vides objekta veidam. Komisija, izsakot savu viedokli, ņem vērā, cik naudas prasīs kādas ielas pārdēvēšana, jo tā saistīta ar pāradresāciju. Gala lēmumu tik un tā pieņems RD deputāti. Piemēram, RD Pilsētas attīstības komitejas vadītājs Sergejs Dolgopolovs (SC) aģentūrai LETA izteicies, ka gatves pārdēvēšana Čečenijas bijušā prezidenta Džohara Dudajeva vārdā 1996. gadā bijis "politisks gājiens, kura mērķis bija nevis atzīt Dudajeva nopelnus Latvijas neatkarības labā, bet vienkārši iegriezt Krievijai".

Jau 2008. gadā SC aicināja pārdēvēt Dž. Dudajeva gatvi Latvijas pirmā ārlietu ministra Zigfrīda Annas Meierovica vārdā. Arī 2002. gadā pēc čečenu veiktās ķīlnieku sagrābšanas Maskavā toreizējais pilsētas galva Gundars Bojārs rosināja atteikties no Dudajeva vārda Rīgas topogrāfijā. Tomēr veiktā aptauja liecināja, ka mazāk nekā 30 procentu respondentu piekrīt Kosmonautikas gatves nosaukuma atjaunošanai. Šādu priekšlikumu vairākkārt skatījusi RD Pieminekļu padome un nav atbalstījusi. Pašlaik Latvijas krievu kopiena cer, ka pēc daudzo tūkstošu parakstu iesniegšanas notiks arī sabiedriskās domes aptauja, ko organizēs RD.