Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

RD opozīcija: dome ārpus kārtas piešķīrusi dzīvokļus diviem Krievijas pilsoņiem

Rīgas domes (RD) Dzīvojamo telpu izīrēšanas komisija steidzamības kārtā ir piešķīrusi divus dzīvokļus Krievijas pilsoņiem.

Pret to iebildis komisijas loceklis Valdis Gavars (PS), protestējot, ka Rīgas pašvaldība priekšroku palīdzības sniegšanā sniedz citu valstu pilsoņiem, aģentūru BNS informēja "Pilsoniskās savienības" (PS) RD deputātu frakcijas palīdze Kristīna Ancāne.

"Dzīvokļu rindā pašlaik reģistrēti apmēram deviņi tūkstoši rīdzinieku ģimeņu, taču nupat uzceltā mājā dzīvokļi ārpus kārtas tiek piešķirti diviem Krievijas pilsoņiem," viņš norādīja.

Vēl vairāk deputātus mulsinājis fakts, ka pamatojums dzīvojamās telpas piešķiršanai bija pērnā gada nogalē saņemts personas iesniegums ar lūgumu paātrināt dzīvokļa jautājuma risināšanu.

"Daudzi rīdzinieki dzīvo saimnieku mājās, šaurībā un sliktos apstākļos, citi – pat trīsdesmit gadu stāv rindā, lai tiktu pie pašvaldības dzīvokļa, vēršas neskaitāmas reizes pie pašvaldības ierēdņiem, taču bez rezultātiem, tāpēc rodas jautājumi, ar ko šie divi citas valsts pilsoņi ir labāki par citiem," klāstīja RD opozīcija.

RD Dzīvojamo telpu izīrēšanas komisijas vadītājs Vadims Baraņņiks ("Saskaņas centrs") aģentūrai BNS teica, ka neatceras, par kuru tieši jautājumu Gavars iebildis. Komisijas vadītājs gan atceras, ka deputāts atteicies piedalīties kāda jautājuma izskatīšanā, taču nav ne protestējis, ne vērsies pie komisijas vadītāja.

Baraņņiks uzsvēra - tas, ka uz dzīvokli Rīgā pretendē Krievijas pilsonis, nenozīmē, ka viņš nav rīdzinieks. Atbilstoši saistošajiem noteikumiem, vērtējot pieteikumus par dzīvojamo platību piešķiršanu, nav nozīmes, vai pieteicējs ir pilsonis, nepilsonis vai kādas citas valsts piederīgais.

Gavars aģentūrai BNS pastāstīja, ka dzīvokļi nule atklātajā pašvaldības daudzdzīvokļu namā Ulbrokas ielā piešķirti 61 gadu vecajam Anatolijam Sumarokovam, kurš dzīvokļu rindā bijis piecus gadus, un 86 gadus vecajai otrās grupas invalīdei Elizabetei Lopatkinai, kura dzīvokļu rindā bijusi četrus gadus.

Deputāts uzsvēra - juridiski šī situācija nokārtota precīzi, taču jautājums ir par ētisko pusi un virzienu, kādu izvēlas domes pozīcija, jo, "ja ir rīdzinieki - pilsoņi vai nepilsoņi -, kuri rindā uz dzīvokli gaida gadu desmitiem, ir nepareizi, ka citas valsts pilsonim dzīvoklis piešķirts daudz ātrāk, turklāt steidzamības kārtā".

Sēde, kurā šie dzīvokļi Krievijas pilsoņiem piešķirti, notika decembra beigās, taču atbildi uz iebildumu vēstuli par ārpus kārtas piešķirtajiem dzīvokļiem deputāts gaidījis apmēram mēnesi un saņēmis pirmdien.