Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Leona Bemhena krišanu, iespējams, veicinājusi Daimler lieta

© f64

Ilggadējais galvaspilsētas sabiedriskā transporta uzņēmuma Rīgas satiksme (RS) šefs Leons Bemhens uz laiku atstādināts no amata – to vakar pēc iepazīšanās ar uzņēmumā notikušā audita rezultātiem paziņoja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Lai gan pagaidu atstādināšanas iemesls ir uzsāktais audits par prettiesisko kompensāciju izmaksu bijušajiem RS valdes locekļiem Igoram Žagaram, Igoram Volkstinšteinam un Egilam Dīriņam, nav izslēgts, ka N. Ušakovs jau priekšlaikus reaģējis uz varbūtējo L. Bemhena saistību ar tā dēvēto Daimler kukuļdošanas lietu. Šāda varbūtība šķiet vēl jo vairāk iespējama, jo nelikumīgi saņemtās 51 tūkstoša latu kompensācijas visas trīs bijušās RS amatpersonas jau atmaksājušas, tādējādi materiāli zaudējumi RS nav nodarīti. Tomēr Rīgas mērs, vismaz oficiāli atsaucoties uz uzņēmumā konstatētajiem pārkāpumiem, pieņēmis bargo lēmumu. Par RS valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju iecelta valdes locekle Irina Feldmane, kurai kopā ar RS Juridiskās pārvaldes vadītāju Jāni Liepiņu uzdots līdz 4. martam veikt pārbaudi par audita rezultātiem un iespējamo amatpersonu atbildību. RS preses pārstāvis Viktors Zaķis Neatkarīgajai teica, ka no L. Bemhena komentāru par notikušo nebūšot.

L. Bemhens RS valdes priekšsēdētāja krēslu ieguva pēc toreizējo abu autobusu parku Imanta un Tālava (kuru vadīja L. Bemhens) apvienošanas 2003. gadā. Tieši viņa laikā notika nupat skandalozu slavu ieguvušie Mercedes autobusu iepirkumi, par kuru organizēšanu, iespējams, koncerns Daimler, izmantojot dažādas finanšu shēmas, samaksājis kukuļos pagaidām vēl vārdā nesauktām Rīgas domes amatpersonām vairāk nekā 4 miljonus eiro. Neatkarīgā jau rakstīja, ka šie tagad aizdomīgie iepirkumi notika trīs mēru laikā – pirmie Mercedes pa Rīgu sāka ripot Andra Bērziņa (tolaik Latvijas ceļš) laikā, otrā iepirkuma noteikumi par autobusu iegādi vairāk nekā 10 miljonu latu apmērā tapa tad, kad domes priekšsēdētāja krēslā sēdēja Andris Ārgalis (tolaik TB/LNNK), savukārt autobusu praktiska iegāde norisinājās jau tad, kad mēra amatu ieņēma Gundars Bojārs (tolaik LSDSP), kura padomnieku transporta lietās Leonardu Teni aizturēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Tomēr, mainoties pilsētas tēviem, daži faktori nemainījās, un viens no tiem bija L. Bemhens, kurš visā šajā laika periodā ieņēma tieši ar autobusu satiksmi saistītus vadošus amatus, tāpēc ir praktiski neiespējami, ka jelkādi ar autobusu iepirkumiem saistīti jautājumi tolaik tiktu risināti bez viņa ziņas un līdzdalības. Protams, šis apstāklis nenozīmē, ka L. Bemhens būtu iesaistīts kādās nelikumīgās darbībās – KNAB nekādu interesi tieši par L. Bemhenu kā personu pagaidām nav izrādījis, notikusi kratīšana vien RS darba telpās.

Interesanti, ka L. Bemhena atstādināšana notika drīz pēc tam, kad RS paziņoja par jauna apjomīga Rīgas sabiedriskā transporta vajadzībām domāta iepirkuma gatavošanu un jaunu RS sastāvā esošu struktūrvienību izveides uzsākšanu.