Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Stacionārs "Biķernieki" svin 60 gadu jubileju

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Atzīmējot 60 gadu jubileju, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionārs "Biķernieki" šodien rīkos konferenci, kurā plānots gan vēsturisks atskats, gan esošo ārstniecības procesu analīze un modernizēto Rehabilitācijas klīnikas telpu atklāšana, informē slimnīcas Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Gundega Vārpa.

Stacionāra vēsture aizsākās 20.gadsimta 40.gados, kad slimnīca dzelzceļa medicīnas iestādes statusā sāka strādāt Merķeļa ielā 21. Uz jaunām telpām Lielvārdes ielā 68 slimnīca pārcēlās 20.gadsimta 60.gadu sākumā. Pēc Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas "Biķernieki" strādāja dažādos juridiskajos statusos, bet kopš 2007.gada 3.septembra "Biķernieki" ir viens no RAKUS stacionāriem.

Pašlaik stacionārā "Biķernieki" tiek nodrošināta palīdzība vairākās specializētās nodaļās un klīnikās. Te darbojas Apdegumu centrs, kas ir vienīgais specializētais termiskās traumas pacientu ārstēšanas centrs Latvijā. Centrā palīdzību saņem pacienti ar apdegumiem un apsaldējumiem.

Gerontoloģijas centrs stacionārā "Biķernieki" darbojas kopš 2001.gada, nodrošinot pacientu klīnisko izmeklēšanu, geriatrisko sindromu izvērtēšanu, radioloģiskos (rentgenogrāfija, datortomogrāfija, ultrasonoskopija u.c.), funkcionālos (elektrokardiogrāfija, ehokardigrāfija, veloergometrija, ārējās elpošanas funkcionālie testi) un laborotoros izmeklējumus.

Stacionārā darbojas Oftalmoloģijas klīnika, kas specializējas oftalmoloģisku slimību diagnostiskā un ārstēšanā, visu diennakti sniedzot arī neatliekamo oftalmoloģisko palīdzību - ambulatori acu traumpunktā un stacionārā. Klīnika ir strauji attīstījusies, praksē ieviešot jaunas diagnostikas un ārstēšanas metodes, nodrošinot kataraktas, glaukomas, tīklenes operācijas ar vismūsdienīgākajām tehnoloģijām, acs intraokulāro audzēju diagnostiku un ārstēšanu, citas oftalmoloģiskās operācijas un manipulācijas. Eiropas Oftalmologu biedrība Oftalmoloģijas klīnikai ir piešķīrusi sertifikātu par atbilstību visaugstākajiem Eiropas standartiem. Klīnikā tiek veikti acu slimību klīniskie pētījumi.

Paliatīvās aprūpes nodaļā gadā vidēji tiek sniegta palīdzība aptuveni 1000 pacientu, kuri sirgst ar radikāli neizārstējamām, progresējošām, pamatā onkoloģiskām slimībām. Palīdzību nodrošina multidisciplināra komanda - ārsti, medicīnas māsas, māsu palīgi, sociālais darbinieks, psihoterapeits, kā arī garīgos jeb eksistenciālos jautājumos - stacionāra kapelāns.

Nepieciešamības gadījumā darbojas interdisciplinārs aprūpes modelis, ja papildus nepieciešama ķirurga, neirologa, radiologa terapeita, ķīmijterapeita vai imunologa konsultācijas. Paliatīvās aprūpes nodaļā sadarbībā ar citām starptautiskām medicīnas iestādēm tiek veikti zinātniski pētījumi jaunāko medicīnisko preparātu ieviešanā, īpaši sāpju jomā.

Rehabilitācijas klīnikas misija ir biopsihosociālas jeb uz funkcionēšanu balstītas ārstniecības un rehabilitācijas attīstīšana. Klīnikas darbības mērķis, iesaistoties kopējos ārstniecības procesos, pētniecībā un izglītošanas aktivitātēs, ir vērsts uz ārstēto pacientu funkcionēšanas un dzīves kvalitātes pieaugumu un komplikāciju un ārstēšanas laika mazināšanu. Klīnikā pieejama medicīniskā rehabilitācija ar plašu izmantoto tehnoloģiju klāstu. Te ir plaša profesionāļu komanda, kurā darbojas tādi speciālisti kā fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts, fizioterapeits, logopēds, ergoterapeits, psihologs, sociālais darbinieks, masieris, fizikālās terapijas un rehabilitācijas māsas.

Stacionāra Ķirurģiskās infekcijas klīnika ir vienīgā specializētā šāda veida ārstniecības iestāde Latvijā. Klīnikā koncentrējas ārsti un aprūpes personāls, kas specializējušies tādu infekciju kā ādas un zemādas sastrutojumi, rozes iekaisums, akūti vēnu un limfmezglu iekaisumi, ilgstoši nedzīstošas čūlas un brūces, kāju un roku gangrēnas ārstēšanā, dažādas etioloģijas apdegumu un aukstuma traumu ārstēšanā, kā arī ārpusplaušu tuberkulozes un mugurkaula strutainu saslimšanu ārstēšanā.

RAKUS ilgtermiņa attīstības stratēģijā stacionāram "Biķernieki" paredzēta īpaša loma, orientējoties uz aprūpes un rehabilitācijas virzienu. Slimnīca turpina ieguldīt līdzekļus "Biķernieku" stacionāra infrastruktūras attīstībā, telpas pielāgojot īpašām pacientu grupām, kam biežāk nepieciešams pārvietošanās un pašaprūpes atbalsts. Ņemot vērā apstākli, ka Latvijas sabiedrība kopumā noveco un jau tagad aptuveni piektdaļa Latvijas iedzīvotāju ir vecumā virs 65 gadiem, nākotnē palielināsies pacientu īpatsvars ar vairākām hroniskām saslimšanām un konkurējošām diagnozēm. Tādēļ nākotnē svarīgi nodrošināt kompleksu veselības aprūpes pakalpojumu kopumu minētajiem pacientiem, kas tiks sniegti un koncentrēti stacionārā "Biķernieki".