Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Deputāts lūdz risināt jautājumu par lielu pieminekļu izgāztuvi Sarkandaugavā

Rīgas domes deputāts Valdis Gavars ("Vienotība") lūdzis atbildīgās institūcijas savest kārtībā pieminekļus, kas ir izmesti izgāztuvē Sarkandaugavā, jo tie ir Rīgas kultūrvēsturiskā mantojuma daļa.

Gavars, kura sirdslieta ir vēstures liecību pētīšana, aģentūrai BNS pastāstīja, ka starp Sarkandaugavas kapiem un Rīgas krematoriju ir atradis vēsturisko pieminekļu izgāztuvi, ko veido pieminekļi, kas savulaik atradās Lielajos kapos. Teritorija ir liela – vairāku tūkstošu kvadrātmetru platībā, un pieminekļi samesti kaudzēs, dažviet pat četru piecu metru augstumā.

Turklāt izgāztuvei var vienkārši piebraukt un pieminekļus aizvest prom vai apgānīt. Teritorijā mitinās arī bezpajumtnieki, un vairāki pieminekļi aprakstīti ar krāsu. Ap teritoriju nav žoga.

Rīgas domes pārstāve Dzintra Āboliņa aģentūrai BNS gan uzsvēra, ka deputāta minētais laukums noteikti nav pieminekļu izgāztuve. Šajā vietā līdzās Sarkandaugavas kapiem atrodas pieminekļi, kas noņemti no kapa vietām vai atradušies parkos un citos objektos un ir bojāti vai postīti. Šajā laukumā pieminekļi ir novietoti glabāšanai un tos nav paredzēts likvidēt.

"Visi šie objekti ir kultūrvēsturiskas liecības, un neviens tos neplāno iznīcināt," uzsvēra domes pārstāve.

"Izmestu pieminekļu izgāztuvē esmu uzgājis daudzu savulaik Rīgā un Latvijā pazīstamu cilvēku kapu pieminekļu detaļas – tostarp arī Uzvaras kolonnu, kas vēl pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados atradās Viesturdārzā un tika uzslieta par godu uzvarai pār Napoleonu," informēja deputāts.

Starp atrastajiem pieminekļiem ir gan Rīgas pilsētas birģermeistara, gan advokātu un citu ievērojamu galvaspilsētas iedzīvotāju pieminekļi.

Tā kā atrastie pieminekļi un to detaļas ir daļa no Rīgas vēsturiskā mantojuma un ņemot vērā, ka 2014.gadā Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta (EKG), deputāts vērsies pie EKG direkcijas un Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas, aicinot pēc iespējas ātrākā laikā savest kārtībā vēl palikušos pieminekļus un izstādīt tos parka nostūrī.