Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā tūristiem piedāvā šaut ar kalašņikovu

Rīgas viesi no ārvalstīm ir sajūsmināti par piedāvājumu izbaudīt asas izjūtas – šaut ar Kalašņikova automātu. Ja ticam reklāmām, tad šāda iespēja tiešām pastāv, taču, kā norāda Valsts policijā, legāli tas nav.

Rīga ir brīnišķīga pilsēta, ja jau šeit ir atļauts jebkuram tūristam šaut ar īstu Kalašņikova automātu, – Neatkarīgajai pauž beļģis Lens, kurš kopā ar kolēģiem uzturas Latvijā. Viņš lūdza noskaidrot, vai tiešām pastāv šāda iespēja, vai tas ir tikai reklāmas triks. Mājaslapā rigaweekend.com tik tiešām šāds piedāvājums ir atrodams. Proti, tiek piedāvāts adrenalīns, kuru gūst, šaujot ar īstiem ieročiem un īstām lodēm. No ārzemnieku viedokļa, piedāvājums ir pat par ļoti pievilcīgām cenām. Piemēram, pakete – 15 šāvienu ar Glock 17, pieci šāvieni ar Winchester Pump – Action Shotgun un pieci ar AK 47 Kalashnikov izmaksā vien 50 eiro par personu ar noteikumu, ka grupā ir vismaz pieci cilvēki. Turklāt šajā cenā ietilpst arī transfērs no viesnīcas uz šautuvi.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics Neatkarīgajai norāda: «Šaut var tikai šautuvēs ar oficiāliem šautuvē reģistrētiem ieročiem. Ņemot vērā, ka Kalašņikova automāti ir klasificēti kā militārie ieroči, tādam ierocim šautuvēs nevajadzētu būt. AK 47 automāti pārsvarā ir klasificēti kā dienesta, militārie, kolekciju ieroči. Tā kā šādi ieroči ir stratēģiskās nozīmes preces, tās nevar tāpat vien nopirkt ieroču veikalā. Turklāt privātpersonām ir aizliegts rīkoties ar šāda veida ieročiem – tas noteikts Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā.»

Tātad, ja tiešām ir iespēja šaut ar īstiem kalašņikoviem, tad tūrisma kompānija pārkāpj likumu. Neatkarīgā kā privātpersona ar epasta starpniecību sazinājās ar Riga Weekend, lai noskaidrotu, vai tiešām tiek piedāvāta iespēja šaut ar īstiem automātiem. Izrādījās, īsti patiesībai tas neatbilst. «Šautuvē ir izmantoti reāli šaujamie ieroči – Glock, Magnum Winchester un Saiga (kalašņikova modifikācija). Saiga ir pusautomāts, nevis automāts, jo automātiskie ieroči ir aizliegti izmantošanai šautuvēs,» epastā norāda firmas pārstāve, kas parakstījās kā Anastasia Smith, norādot, ka šautuve, kurā tūristiem ir iespējas izmēģināt spējas šaušanā, atrodas bijušās VEF rūpnīcas pagalmā.