Sestdiena, 11.maijs

redeem Karmena, Manfreds, Milda

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

"Riga fertilizer terminal" projekts atbilst drošas ekspluatācijas kritērijiem

26. jūlijā Rīgas dome apstiprināja Riga fertilizer terminal celtniecību Kundziņsalā. Riga fertilizer terminal plāno minerālmēslu pārkraušanas un uzglabāšanas termināļa būvniecību ar kopējo jaudu 2 miljoni tonnu gadā.

Maksimālais plānotais kopējais minerālmēslu gada apgrozījums terminālī ir 2,0 miljoni tonnu. Terminālī plānots pārkraut kaļķa – amonija nitrātu, diamonija fosfātu, amonija nitrātu, stabilizētu amonija nitrātu, karbamīdu. Termināļa teritorijā plānots izbūvēt 6 kupolveida noliktavas ar ietilpību 25000 t katra, 2 kupolveida noliktavas ar ietilpību 15000 t katra, vagonu izkraušanas staciju 4 dzelzceļa vagonu vienlaicīgai izkraušanai, kuģu iekraušanas iekārtu, kā arī izbūvēt pazemes un virszemes konveijeru galerijas tehnoloģiskā procesa nodrošināšanai. Projekta ietvaros tiek plānota piebraucamā dzelzceļa izbūve termināļa teritorijai.

Atbilstoši likumdošanai veiktajā ietekmes uz vidi novērtējumā (IVN) ir norādīts: „No rūpniecisko avāriju riska viedokļa ar augstāko bīstamības potenciālu ir amonija nitrātu saturošie minerālmēsli, kuri pie noteiktas nelabvēlīgu apstākļu sakritības var radīt sprādziena draudus.” Ņemot to vērā, riska novērtējumā pamatā ir analizēta minerālmēslu, kas satur amonija nitrāta minerālmēslu un stabilizēta amonija nitrāta, minerālmēslu pārkraušanas radītie un saistītie riski.

Atbilstoši minētajos literatūras avotos sniegtajai informācijai amonija nitrāta (AN) minerālmēsli ir stabils ķīmiskais produkts, kas pats nerada paaugstinātu bīstamību. Amonija nitrāta minerālmēslu bīstamība var rasties blakus apstākļu iedarbības rezultātā, un tā var izpausties kā ugunsgrēks, produkta ķīmiska sadalīšanās ar toksisku izgarojumu rašanos vai sprādziens. AN saturoši minerālmēsli nav uzliesmojošs produkts. AN saturoši minerālmēsli pēc savām īpašībām ir oksidētājs, tādēļ aizdegšanās var notikt tam nonākot saskarē ar uzliesmojošiem materiāliem. Amonija nitrātu saturošus minerālmēslus uzspridzināt ir grūti, jo ražošanas procesā tie tiek sagatavoti tā, lai tiem būtu augsta detonācijas pretestība, līdz ar to produkta uzspridzināšanai nepieciešama ļoti liela enerģija. Ne liesma, ne dzirkstele, ne arī berze nevar izraisīt AN detonāciju. Tīrs amonija nitrāts nav jūtīgs pret triecienu un berzi, un tas nevar sprāgt normālos uzglabāšanas apstākļos.

Latvijas kompetentās iestādes kontrolē atbilstību drošības pasākumiem

Jūras administrācija un Rīgas brīvostas pārvalde nodrošina, lai bīstamo vielu pārkraušana un uzglabāšana notiktu saskaņā ar Starptautiskās jūrniecības organizācijas (International Maritime organisation) kodeksu prasībām, kuri ir spēkā visās pasaules ostās, kurās tiek pārkrautas bīstamās kravas. Kuģiem, kas pārvadā bīstamās vielas, ir izvirzīts paaugstinātu drošības prasību kopums, kas garantē bīstamo kravu drošību to pārvadāšanas laikā.

Rīgas brīvostā ilgstoši darbojas SIA Alpha Osta, kurai ir ilggadīga pieredze šādu kravu pārvaldīšanā. Uzņēmuma līdzšinējā pieredze apliecina, ka visi veiktie drošības pasākumi atbilst noteiktajiem kritērijiem un avārijas situāciju nav bijis.

Riga fertilizer terminal plānots pārkraut 5 dažādu veidu minerālmēslus un tikai viens no tiem – amonija nitrāts – ir uzskatām par paaugstinātas bīstamības vielu. Amonija nitrātu plānots uzglabāt līdz 50 000 tonnām divās atsevišķās noliktavās - līdz 25 000 tonnām katrā. Jau projektā ir iekļauts drošības pasākumu kopums, kas garantē termināļa drošību tā ekspluatācijas laikā.

Vērtējot termināļa būvniecības vietu, secināts, ka tuvākais paaugstinātā riska objekts ir SIA Woodisoon terminal, kas atrodas 800 metrus no ieplānotā objekta. SIA Propāna gāze teritorija atrodas 900 metru attālumā. Līdz ar to nav pamata pieņēmumam, ka paaugstinātas bīstamības objekti atrodas pārāk tuvu viens otram. Projektā iezīmētas arī visas vides drošības vajadzībām paredzētās aizsargjoslas.

Runājot par nitrātu izmatošanu sprāgstvielu izgatavošanai, ko izmanto terora aktos, jāatzīmē, ka nevar uzskatīt, ka Latvija ierindotos valstu skaitā ar augstu terorisma risku. Riska izvērtēšanas kompānija Maplekroft kā valstis ar īpaši augstu terorisma risku atzinusi Afganistānu, Pakistānu, Indiju, Kolumbiju un Filipīnas. Par valstīm ar augstu terorisma risku tiek nosaukta Ķīna, Turcija, Uzbekistāna, Francija, Lielbritānija, ASV un Krievija. Latvijā terorisma iespējamība tiek vērtēta kā zema.