Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Lūdz piešķirt NĪN atlaides īpašumiem valsts nozīmes pieminekļu teritorijās Mežaparkā

Mežaparka Attīstības biedrība lūdz Saeimu piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atlaides īpašumiem valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļu teritorijās, kāda ir arī Mežaparks, aģentūrai BNS pavēstīja biedrības valdes priekšsēdētāja Kristīne Āboliņa.

Viņa klāstīja, ka saistībā ar 2012.gada valsts budžetu un grozījumiem likumā par NĪN Mežaparka Attīstības biedrība ir nosūtījusi lūgumu Saeimas deputātiem ņemt vērā Mežaparka dzīvojamā rajona īpašo valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa statusu un tādējādi piemērot samērīgu un taisnīgu NĪN.

Saskaņā ar Āboliņas teikto Finanšu ministrijas (FM) iecerētie NĪN grozījumi 2012.gadā Mežaparka iedzīvotājiem paredz palielināt zemes nodokli vidēji līdz 1200‒1600 latiem gadā, salīdzinot ar 600 latiem gadā šogad, bet 2013.gadā nodokļa pieaugums paredzēts līdz vidēji 2500‒3000 latiem gadā. Par ēkām vēl jāpiemaksā no 500 līdz 1000 latu gadā. "No šīm summām ir redzams, ka nekustamā īpašuma nodoklis Mežaparkā jau 2012.gadā kļūst nesamaksājams pensionāram, ārstam, universitātes pasniedzējam, policistam, skolotājam, pastniekam, medicīnas māsai un praktiski jebkuras profesijas pārstāvim, kas strādā valsts sektorā," uzsvēra biedrības vadītāja.

Āboliņa norādīja, ka valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa teritorijai Mežaparkā raksturīga privātmāju apbūve ar lielu brīvas zemes platību, kas izveidojusies vēsturiski un noteikta saistošajos tiesību aktos. Līdz ar to Mežaparka iedzīvotājiem nav iespējams savus zemes gabalus sadalīt, uzcelt lielākas ēkas vai vairāk ēku vai kā citādi gūt no sava zemes gabala līdzekļus paaugstināto nodokļu nomaksai.

"Mežaparka Attīstības biedrība lūdz Saeimas deputātu sapratni – nepieļaut iesakņojušos ģimeņu izstumšanu no savām mājvietām un atbalstīt kultūras pieminekļa vērtību saglabāšanu," viņa teica. Biedrība aicina Saeimas deputātus papildināt likumu par NĪN, piešķirot 50% atlaidi NĪN par ēkām un zemi, kas atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļu teritorijās.

Nodokļa atlaides piešķiršanas pamats ir zemes un ēku atrašanās fakts Valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa teritorijā, un atlaides piešķiršana nav atkarīga no kaut kādiem valsts vai pašvaldību iestāžu birokrātiskiem procesiem, pavēstīja Āboliņa un piebilda, ka pretējā gadījumā iedzīvotāju interesēs varētu būt, lai pilsētbūvniecības pieminekļa statuss Mežaparkam tiek atņemts, jo tas rada apgrūtinājumus, nesniedzot nekādas priekšrocības.

Jau vēstīts, ka nākamgad tiks atcelts NĪN pieauguma ierobežojums 25% apmērā, un, lai novērstu situāciju, ka vienai daļai iedzīvotāju NĪN kļūst neatbilstošs maksātspējai, pašvaldībām būs tiesības lemt par nodokļa apmēra pieauguma ierobežojuma zemei piemērošanas turpināšanu 2012.gadā, tostarp nosakot arī ierobežojuma procentuālo apmēru.

To paredz FM sagatavotie grozījumi likumā par NĪN, kurus valdība 22.novembrī konceptuāli atbalstīja. Rīgas pašvaldība gan NĪN ieņēmumiem nākamgad neparedz pieaugumu un plāno saglabāt NĪN likmes 25% pieauguma ierobežojumu.

Līdz ar citām izmaiņām NĪN piemērošanā, 2012.gada budžetā plānots papildus iekasēt četrus miljonus latu. FM Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis aģentūrai BNS teica, ka šie ieņēmumi aprēķināti, ņemot vērā, ka visas pašvaldības nākamgad neatcels NĪN pieauguma ierobežojumu. Ja to atceltu visas pašvaldības, papildu ieņēmumi budžetā būtu padsmit miljonu latu apmērā, viņš lēsa.