Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

"Jaunais vilnis" pagaidām nav piesārņojis pludmali

© F64

Konkursa "Jaunais vilnis" norise Jūrmalā nav pasliktinājusi vides stāvokli konkursa norises vietai blakus esošajās pludmalēs, stāstīja Vides izglītības fonda pārstāvis Jānis Ulme.

Apmeklējot Majoru un Dzintaru pludmales šajās dienās, kad notiek jauno izpildītāju konkurss, vides eksperti secinājuši, ka šajās pludmalēs ar atpūtnieku radīto slodzi tiek galā. Šajās pludmalēs gan ir nepieciešami uzlabojumi, taču tās esot vēsturiskas problēmas un tās nav radušās konkursa norises dēļ. Kā piemēru viņš minēja labierīcību trūkumu.

Iepriekš pludmales vides stāvokļa monitorings "Jaunā viļņa" laikā notika 2012.gadā, un divu gadu laikā situācija ir būtiski uzlabojusies, atzina Ulme.

Vēlreiz pludmale tiks apsekota nākamnedēļ, lai novērotu, cik operatīvi tā ir sakārtota pēc konkursa norises.

Sliktāka situācija esot vērojama citās pludmalēs, piemēram, pavisam slikts vides stāvoklis ir Engures novadā, kur savākts tik liels atkritumu daudzums, cik iepriekšējos ekspedīcijas "Mana jūra 2014" noietajos 300 kilometros kopā. Arī pirms diviem gadiem situācija bijusi kritiska, taču ne tik slikta kā šogad, secināja vides eksperts.

Ekspedīcijas dalībnieki plāno vērst pašvaldību un sabiedrības uzmanību pludmaļu vides kvalitātei un publicēt datus par jūras piekrastes pludmaļu vides situāciju.

Ekspedīcija "Mana jūra" sākās 2.jūlijā uz Lietuvas-Latvijas robežas. Katrā posmā dalībnieki veic jūras piesārņojošo atkritumu situācijas izvērtējumu, "Mazo talku", kā arī padziļinātu piekrastes apsaimniekošanas situācijas izpēti.

Piesārņojuma dati un secinājumi, kā arī ierosinājumi valsts un starptautiskajām institūcijām oficiāli tiks publiskoti augustā, kad noslēgsies ekspedīcija "Mana jūra".

Ekspedīcija finišēs 1.augustā Ainažos, kur notiks noslēguma zaļumballe.

Vides kampaņa-ekspedīcija norisinās jau trešo gadu, un tās laikā tiek vērota un novērtēta situācija Latvijas jūras piekrastē.