Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Rīgā \ Pilsētā un sabiedrībā

Rīdziniekus aicina ziedot apģērbu bezpajumtniekiem

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Septembrī Rīgas patversmes pakalpojumus katru dienu izmantoja vidēji 415 cilvēku dienā, kas ir par 21% vairāk, nekā tajā pašā periodā pirms gada. Tuvojoties aukstumam, arī bezpajumtnieku, kas dodas nakšņot uz patversmi, kļūst vairāk. Bieži vien šiem cilvēkiem nav siltu drēbju, bet, ja ir, tad tās jāmaina. Rīgas patversme aicina rīdziniekus un pilsētas viesus vecās lietas neizmest atkritumu konteinerā, bet gan aizvest uz patversmi – bezpajumtniekiem apģērbs nepieciešams vienmēr. Silts, nesaplēsts un tīrs, vēsta riga.lv.

Pēc Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāves Litas Brices vārdiem, visvairāk nepieciešams vīriešu, nevis sieviešu apģērbs. „Nevienam nav noslēpums, ka starp bezpajumtniekiem sieviešu ir mazāk, nekā vīriešu. Sieviešu apģērbi un apavi arī ir vajadzīgi, bet ne tādos daudzumos, kā vīriešu - apavi, bikses, virsjakas. Liela nepieciešamība ir pēc apakšveļas un zeķēm, ar kurām problēma ir tāda, ka tās ātri saplīst un tās izmet ārā, tāpēc līdz patversmes klientiem tās nonāk ļoti maz,” - intervijai ar portālu riga.lv pastāstīja L. Brice.

Apģērbu, tajā skaitā arī segas, var vest uz Dienas centru Katoļu ielā 57 no 9:00 līdz 17:00 - šeit pieņem gan sieviešu, gan vīriešu apģērbus. Kas attiecas tikai uz vīriešu apģērbu, to labāk uzreiz vest uz Rīgas patversmes nodaļu Maskavas ielā 208.

Tuvojoties aukstumam, visas septiņas Rīgas patversmes nodaļas ir pilnā gatavībā. Oktobrī visas Rīgas patversmes nodaļas strādā no 18:00 līdz 8:00. Ziemas periodā - no 1. novembra līdz 1. martam - no 17:00 līdz 9:00. Gadījumā, ja gaisa temperatūra naktī ir zemāka par -10 grādiem, bet dienā ir ne augstāka par 0 grādiem un vēja ātrums sasniedz 10m/s, patversmes strādā visu dienu.

Rīgas patversme aicina ziņot par cilvēkiem, kas neizmanto patversmes pakalpojumus, dzīvo māju bēniņos, dārza mājās, pamestās ekās un citās nepiemērotās vietās. Ziņot var Rīgas sociālā dienesta Mobilajai brigādei, zvanot pa tālruni 27023550 no 9:00 līdz 17:00. Pie viņiem dosies sociālie darbinieki, piedāvās doties uz patversmi, sniegs palīdzību, ja tāda būs nepieciešama.

Darba dienās (tajā skaitā arī svētku dienās) no 9:00 līdz 17:00 , cilvēki, kuriem nav, kur doties, var pavadīt laiku Dienas centrā Katoļu ielā 57. Papildus dienas un nakts brīvā laika pavadīšanai, Rīgas dome finansē četras zupu virtuves - līdz 650 porcijām katru dienu, un tam, lai ieturētu maltīti, nav nepieciešami nekādi dokumenti vai atļaujas.

Nakts patversmju adreses
Vīriešiem un sievietēm:

SIA V.E.L.G (Esplanādes iela 1)
Latvijas Sarkanā krusta nakts patversme Gaiziņa ielā 17
Sievietēm:

Rīgas patversmes nodaļa Eiženijas ielā 1
biedrības PINS nakts patversme Tvaika ielā 2, 12. korpuss
Vīriešiem:

Rīgas patversmes nodaļa Maskavas ielā 208.
nakts patversme Zilais krusts Mazjumpravas ielā 8. Pakalpojumu var saņemt vīrieši, kuri pārvietojas invalīdu ratiņos.
SIA V.E.L.G - Kartupeļu ielā 8.
Zupu virtuvju adreses:

skvērs starp Mazo Nometņu ielu un Zeļļu ielu - katru darba dienu no 12:00 līdz 13:00.
Kr. Barona iela 56, no 9:00 līdz 11:00 katru dienu, izņemot svētdienu
Kr. Barona ielā 12b, katru dienu no 12:00 līdz 13:00.
Laktas iela 8, 1. korpuss, darba dienās no 9:00 līdz 11:00