Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Rīgā \ Uzņēmējdarbība

55% Latvijas uzņēmēju atzinīgi vērtē mākoņpakalpojumu pienesumu attālinātajā darbā

© f64.lv, Lauris Aizupietis

Pandēmijas veicinātā attālinātā darba ieviešana ļāvusi Latvijas uzņēmējiem labāk iepazīt un novērtēt mākoņpakalpojumu priekšrocības. Nu jau vairāk nekā puse uzņēmumu vadītāju sliecas uzskatīt, ka datu glabāšana ārpus uzņēmuma infrastruktūras un programmu lietošana tīmeklī uzlabo attālinātā darba un darbinieku kopīgas strādāšanas iespējas, atzīst Jumis Pro mārketinga vadītāja Jekaterina Černobrovaja.

Pētījumā «Vadītāja digitālais portrets 2020» noskaidrots, ka uzņēmēji mākoņpakalpojumu svarīgāko pienesumu saskata tieši efektīva darba nodrošināšanā. To lomu attālinātā darba īstenošanā novērtē 55,6% aptaujāto, savukārt 54,9% secinājuši, ka mākoņservisi veicina produktīvu kopdarbu.

Gandrīz puse, jeb 44,7% respondentu pārliecinājušies, ka līdz ar mākoņpakalpojumu ieviešanu paātrinājusies informācijas aprite uzņēmumā, kas savukārt veicināja ražīgāku strādāšanu. Šodien populārās mākoņservisos bāzētās projektu vadības un biroja programmas ļauj vairākiem darbiniekiem vienlaikus rediģēt vienu dokumentu, reālā laikā sekot līdz izmaiņām un projektā iesaistīto kolēģu darba progresam, kā arī atbrīvo no nemitīgas dokumentu pārsūtīšanas.

«Šie ieguvumi atsaukušies arī uz uzņēmumu finansiālo stāvokli. 30,5% aptaujas dalībnieku atzīst, ka mākoņpakalpojumu lietošana palīdzējusi samazināt IT infrastruktūras ieviešanas un uzturēšanas izmaksas. Turklāt tie sniedz iespēju elastīgi pielāgoties tirgus situācijai un uzņēmuma darbības intensitātei, piemēram, dīkstāves laikā atsakoties no nevajadzīgajiem pakalpojumiem. Mākoņservisu būtiska priekšrocība ir tāda, ka jāmaksā tikai par tām iespējām, ko uzņēmums izmanto,» rezultātus komentē pētījuma «Vadītāja digitālais portrets 2020» veikušā uzņēmuma Jumis Pro vadītājs Viesturs Slaidiņš.

26,8% aptaujāto atzinīgi novērtējuši mākoņpakalpojumu augsto drošības līmeni. Tas ir īpaši nozīmīgs faktors maziem uzņēmumiem, kuriem nav spēcīgas IT nodaļas. Uzticami mākoņapkalpojumu sniedzēji ļoti rūpīgi attiecas pret drošību un spēj datus pasargāt labāk par pašiem maziem uzņēmumiem. Turklāt tie glabā informācijas kopijas, lai viena servera bojā ejas gadījumā dati būtu atgūstami.

Pētījums «Vadītāja digitālais portrets» tapis ar Latvijā populārākās grāmatvedības un uzņēmuma vadības sistēmas Jumis atbalstu, veicot zināšanu un uzņēmuma aprīkojuma testu 914 respondentiem.