Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Saeima lems par administratīvo sodu piemērošanu pusaudžiem, kuri dzer vai smēķē

Izskatīšanai Saeimas komisijām šodien tika nodoti grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), kas ļaus piemērot administratīvos sodus nepilngadīgiem jauniešiem, kuri smēķē, lieto alkoholiskos dzērienu vai citas apreibinošas vielas.

Saskaņā ar grozījumu projektu APK plānots papildināt ar jaunu pantu - "Alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu lietošana vai atrašanās alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu ietekmē, ko izdarījis nepilngadīgais". Likums paredzētu, ka "par alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu lietošanu vai atrašanos alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu ietekmē, ko izdarījis nepilngadīgais, izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz divdesmit pieciem latiem". Savukārt par tādām pašām darbībām, ja tās tiktu izdarītas atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, nepilngadīgajam varētu piemērot naudas sodu no 25 līdz 50 latiem.

Lai arī Bērnu tiesību aizsardzības likums noteic, ka bērns nedrīkst smēķēt un lietot alkoholiskos dzērienus un ka bērns ir aizsargājams no smēķēšanas vai alkoholisko dzērienu ietekmes, tomēr policistiem līdz šim bijušas visnotaļ ierobežotas iespējas piemērot pašiem nepilngadīgajiem sodu par smēķēšanu vai alkoholisko dzērienu lietošanu. Patlaban likums paredz administratīvo atbildību tikai par smēķēšanu, alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu lietošanu sabiedriskās vietās, kur to nav atļāvusi pašvaldība, kā arī par atrašanos sabiedriskās vietās tādā reibuma stāvoklī, kas aizskar cilvēka cieņu.

Savukārt APK grozījumu projekts paredz pilnveidot nepilnības likumā, nosakot administratīvo atbildību nepilngadīgajiem par smēķēšanu un alkoholisko dzērienu lietošanu neatkarīgi no pārkāpuma izdarīšanas vietas.