Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Reimatiskās slimības apgrūtina trešdaļu Latvijas iedzīvotāju

No reimatiskajām slimībām cieš 33% jeb aptuveni 800 000 Latvijas iedzīvotāju, aģentūru LETA informēja Latvijas Kaulu, locītavu un saistaudu slimnieku biedrība (LKLSSB).

Biedrības rīcībā esošā informācija liecina, ka reimatiskās slimības šobrīd rada vislielāko invaliditāti, darbnespēju un arī vislielākās izmaksas valstij.

Viena no izplatītākajām reimatisko slimību formām ir artrīts. Kā norāda LKLSSB pārstāve Marika Karlsone, daudzi iedzīvotāji joprojām domā, ka artrīts ir tikai vecu cilvēku slimība, tomēr tā nav taisnība.

"Nē, tie ir maldi - daudzi bērni, jaunieši un cilvēki darbaspējas vecumā cieš no dažādiem artrīta veidiem. Tā ir saslimšana, ko nevar izārstēt, mums nākas ar to sadzīvot. Cilvēka dzīve līdz ar šo slimību būtiski mainās. Artrīts nav izvēlīgs, tas pielavās un top par mūsu ikdienu. Mainās pacientu, viņu ģimeņu un draugu dzīves," viņa uzsver.

Rīt, 12.oktobrī, Latvijā tiks atzīmēta Pasaules Artrīta diena, kuras laikā Latvijā jau tradicionāli notiks mājienu fotoakcija. Tās laikā ikviens iedzīvotājs var izrādīt savu atbalstu cilvēkiem ar reimatiskajām saslimšanām, mājot sveicienu, dokumentējot to fotogrāfijā un nosūtot LKLSSB.

Simboliskā veidā par šīs slimības klātbūtni ikdienā stāsta arī šonedēļ atklātā fotoizstāde "Rokas", kuras mērķis ir izmantot fotogrāfiju kā veidu, lai pastāstītu, ka lielai daļai artrīta slimnieku tādas ierastas kustības un nodarbes kā fotografēšana, kāpšana pa kāpnēm, ābolu mizošana, skriešana, galda tenisa spēle ir neiespējamas.

Izstādē redzamie fotostāsti dokumentāli un mākslinieciski ataino gan artrīta slimības izpausmes, gan atklāj veselu roku un kustību skaistumu. Izstāde šobrīd apskatāma galvaspilsētā tirdzniecības centrā "Galleria Riga", bet no 21.oktobra tā sāks ceļu uz citām Latvijas pilsētām - Siguldu, Cēsīm, Jēkabpili, Jelgavu un Liepāju.