Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Neatklāj patiesību par iecerēto slimnīcu apvienošanu

Lai gan Veselības ministrija (VM) vēl pirms neilga laika apgalvoja, ka divu lielu slimnīcu – Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas un Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) – apvienošana nav ieplānota konkrētā datumā un tas vispār pat ne tuvu nav prioritārs jautājums, Neatkarīgajai kļuvis zināms, ka LIC pievienošana Austrumu slimnīcai visticamāk notiks un no konkrēta datuma, tas ir, 1. jūlija.

Doma par abu šo slimnīcu apvienošanu varas gaiteņos nobriedusi jau senāk, tomēr īsti nav skaidrs, vai vēl bijušās veselības ministres, tagad LIC direktores Baibas Rozentāles (TP) laikā, visticamāk, ka nē, jo LIC ir viņas ilgstoši vadīta iestāde, kuras vadību B. Rozentāle diezin vai vēlētos atstāt. VM speciālisti uzdevumu izvērtēt iespēju LIC pievienot Rīgas Austrumu slimnīcai, lai ietaupītu valsts budžeta līdzekļus, saņēmuši no pašreizējās veselības ministra pienākumu izpildītājas Lindas Mūrnieces (JL). Tāds esot bijis arī Pasaules Bankas ekspertu ieteikums. Veselības ministrijā Neatkarīgajai iepriekš apliecināja: jā, darba grupa izveidota, tomēr slimnīcu apvienošana neesot pašmērķis – jāizvērtē potenciālais finanšu līdzekļu ietaupījums ilgtermiņā. Neko sīkāk ministrija nekomentēja. To nekomentēja arī Austrumu slimnīca un arī pats LIC.

Darba grupu bija plānots izveidot un noteikt termiņu, līdz kuram jāizvērtē visi par un pret. Taču nu izrādās, ka reorganizācijai ir ieplānots konkrēts datums. Neatkarīgās rīcībā esošā informācija liecina, ka Veselības ministrija izdevusi rīkojumu par darba grupas izveidi ar mērķi līdz 1. jūlijam LIC iekļaut Rīgas Austrumu slimnīcā un arī citās ministrijas pakļautības iestādēs. Tātad pretēji iepriekš ministrijas teiktajam ir šāds konkrēts mērķis ar pavisam konkrētu datumu.

Kā zināms, iepriekš, kad likvidēja Sabiedrības veselības aģentūru, to izdalīja pa dažādām iestādēm, ieskaitot arī LIC, kam pievienoja epidemiologus un citu jomu speciālistus. Tāpat LIC pievienota Tuberkulozes un plaušu slimību klīnika.

Arī Rīgas Austrumu slimnīca tika izveidota 2005. gadā – izmantojot saplūšanas procesu, Latvijas Onkoloģijas centrs apvienojās ar slimnīcu Linezers un slimnīcu Biķernieki. Savukārt 2007. gadā slimnīcai pievienoja vārdus klīniskā universitātes un divas iestādes – Diagnostikas centru un Valsts Patoloģijas centru. 2008. gadā tai pievienoja klīniku Gaiļezers. Visticamāk, ja Austrumu slimnīcai pievienotu LIC, tā kļūtu par vienu no klīnikām, bet no slimnīcu konglomerāta nodalītu sabiedrības veselības funkcijas – infekciju slimību monitoringu, epidemioloģisko uzraudzību un infekcijas slimību profilaksi.