Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Šogad četri cilvēki saslimuši ar bīstamo infekcijas slimību trihinelozi

Šogad četri cilvēki saslimuši ar bīstamo parazitāro infekcijas slimību trihinelozi, lietojot uzturā nepietiekami apstrādātu nezināmas izcelsmes gaļu, biznesa portālu informēja Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvji.

Ar trihinelozi saslimst, lietojot uzturā nepietiekami svaigu vai termiski apstrādātu svaigu cūkas vai medījuma gaļu, kas inficēta ar "Trichinella" dzimtas parazītisko tārpu kāpuriem, norāda PVD, akcentējot, ka pērn trihineloze konstatēta deviņiem cilvēkiem, bet šogad - jau četriem. Turklāt, sākoties šašliku sezonai un pieaugot gaļas patēriņam, šīs slimības upuru skaits var strauji pieaugt, tādēļ PVD aicina pirms gaļas iegādes pievērst pastiprinātu uzmanību tās izcelsmei.

Visās PVD uzraudzībā esošajās kautuvēs kautās cūkas tiek laboratoriski izmeklētas uz trihinelozi. Kopš 2002.gada nevienā kautuvē trihineloze nav konstatēta, tādēļ visdrošāk gaļu ir iegādāties legālās tirdzniecības vietās veikalos un tirgos, kur nonāk tikai laboratoriski pārbaudīta gaļa, akcentē PVD.

Ja tomēr iegādāta mājās kauta dzīvnieka gaļa un tā nav laboratoriski pārbaudīta uz trihinelozi, tā jāsadala pēc iespējas mazākos gabalos un termiski jāapstrādā augstā temperatūrā. Gaļas iekšējai temperatūrai termiskās apstrādes laikā jāsasniedz plus 71 grādu, un no brīža, kad šī temperatūra sasniegta, gaļu jāturpina karsēt vismaz divas stundas. Trihinellas neiet bojā, ne gaļu sālot, ne marinējot, ne kūpinot vai gatavojot to mikroviļņu krāsnī.

PVD norāda, ka slikta dūša, vemšana, caureja, nogurums, sāpes vēderā, kas ir pirmie trihinelozes simptomi, var parādīties jau 12 stundas pēc inficēšanās. Tiem vēlāk pievienojas slimībai raksturīgākie simptomi - drudzis, sāpes muskuļos, plakstiņu un sejas pietūkums, acu gļotādas iekaisums, niezoši alerģiski izsitumi uz ādas, stipra svīšana, vispārējs vājums, sāpes locītavās. Ja trihinellu kāpuri lokalizējas diafragmā vai starpribu muskuļos, parādās sāpes elpojot. Smagos slimības gadījumos iespējami kustību koordinācijas un sirdsdarbības traucējumi.