Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Māte, pa tālruni uzklausot mediķu norādes, izglābj bērna dzīvību

Šonedēļ Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta brigādes mediķu un mātes veiksmīgas sadarbības rezultātā, izdevies glābt trīs gadus vecu bērniņu no nosmakšanas. Bērns ēšanas laikā nopietni aizrijās un viņam apstājās elpošana. Bērna māte nekavējoties izsauca NMP dienesta brigādi.

Kamēr brigādes mediķi vēl bija ceļā pie mazā pacienta, NMP dienesta Rīgas reģiona vecākais dežūrārsts pa telefonu turpināja sarunu ar bērna māti un vadīja viņas rīcību, lai pati mamma līdz mediķu ierašanās brīdim varētu bērnam palīdzēt.

NMP dienesta mediķi pie mazuļa ieradās sešu minūšu laikā un turpināja palīdzības sniegšanu. Bērna mātes rīcība, precīzi izpildot NMP dienesta ārsta telefoniskos norādījumus, veiksmīgi ļāva atbrīvot bērna elpceļus no svešķermeņa un, NMP dienesta mediķiem ierodoties, bērns jau bija sācis klepot un raudāt. Brigādes mediķi bērnu nogādāja slimnīcā.

NMP dienesta mediķi ļoti atzinīgi vērtē mammas adekvāto un drosmīgo rīcību, precīzi izpildot NMP dienesta dežūrārsta norādījumus, jo ne vienmēr cilvēki līdzīgās kritiskās situācijās spēj pārvarēt bailes un rīkoties. Taču, kā atzīst NMP dienesta mediķi, ļoti bieži tieši tuvāko cilvēku palīdzība un rīcība pirmajās minūtēs var novērst lielu traģēdiju. Tāpēc aicinām līdzcilvēkus nenobīties un iesaistīties pirmās palīdzības sniegšanā cietušajiem līdz brīdim, kad ierodas NMP dienesta brigādes mediķi, jo dažkārt tieši šī sākotnējā palīdzība cilvēka dzīvībai var būt izšķiroša.

NMP dienesta mediķi atgādina – ja cilvēkam elpceļus nosprostojis svešķermenis un cietušais pats to nespēj izklepot un ir iespējama smakšana, nekavējoties izsauciet ātro palīdzību, kā arī mēģiniet cietušajam palīdzēt, noliecot viņa ķermeņa augšdaļu un izdarot uzsitienus starp lāpstiņām. Gadījumā, ja paši nepārvaldāt pirmās palīdzības sniegšanas paņēmienus, turpiniet telefona sarunu ar NMP dienesta mediķi un precīzi izpildiet ārsta dotos norādījumus, kā palīdzēt cietušajam.