Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Jaunie ārsti vēlas skaidrību par rezidentūras vietu sadali

Nākamnedēļ Latvijas Jauno ārstu asociācija cer rast atbildes uz sev neskaidriem jautājumiem saistībā ar rezidentūras vietu sadali pa specialitātēm un starp augstskolām, aģentūru LETA informēja asociācijas vadītāja Maija Radziņa.

Kā pastāstīja Radziņa, tikšanās ar Veselības ministriju (VM) un augstskolu atbildīgajām personām bija paredzēta šodien, taču, ņemot vērā neprecīzos aprēķinus par medicīnas studiju absolventiem šogad, sanāksme pārcelta uz pirmdienu, 5.jūliju.

VM pārstāvis Oskars Šneiders pastāstīja, ka līdz pirmdienai tiks precizēta informācija, savukārt Radziņa izteica savu neizpratni par to, ka šīs lietas tiek darītas tik novēloti.

Kā ziņots, VM jau ir izstrādājusi plānu sakarā ar rezidentu sadali starp mācību iestādēm un pa specialitātēm nākamajam gadam, taču plāna ir iespējamas korekcijas, ņemot vērā absolventu skaitu.

Tai pat laikā Jauno ārstu asociācija vēl joprojām nav guvusi skaidru atbildi no ministrijas par to, kāpēc tik neproporcionāls ir vietu sadalījums starp Latvijas Universitāti un Rīgas Stradiņa universitāti.

Kā aģentūrai LETA uzsvēra Radziņa, katram topošajam ārstam būtu jādod iespējas izvēlēties studiju vietu, izvērtējot katras iestādes mācību bāzes kvalitāti. Viņa neizprot, kāds labums būs studentiem un sabiedrībai, ja proporcija būs tāda, kādu to piedāvā VM.

Jau ziņots, ka šogad medicīnas studijas beigušajiem jaunajiem ārstiem būšot pieejama 171 rezidentūras vieta, no kurām visvairāk - 40 - vietu varētu atvēlēt nākamajiem ģimenes ārstiem. Par to liecina VM sagatavotā informācija par vietu sadali rezidentūrā.

Ministrijas izstrādātajā projektā par rezidentu vietu sadali plānots, ka no jaunajām rezidentūras vietām 152 būs pieejamas Rīgas Stradiņa universitātes studentiem, bet 19 - Latvijas Universitātes studentiem.

Pagaidām plānots, ka rezidentūrā būs vieta vienam lergologam, 14 anesteziologiem, reanimatologiem, vienam bērnu alergologam un bērnu hematoonkologam, diviem bērnu infektologiem un bērnu kardiologiem, trim bērnu ķirurgiem, vienam bērnu pneimonologam un diviem bērnu reimatologiem.

Rezidentūrā iekļautas divas vietas dermatologiem, venerologiem, trīs - endokrinologiem, sešas - fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārstiem, viena - gastroenterologiem, piecas - ginekologiem, dzemdību speciālistiem, trīs - ģenētiķiem, divas - infektologiem, piecas - internistiem, četras - kardiologiem, desmit - ķirurgiem, četras - laboratorijas ārstiem, divas - narkologiem, četras - neatliekamās medicīnas ārstiem, piecas - neirologiem un divas neonatologiem.

Mācīties rezidentūrā varēs sākt divi oftalmologi un onkoloģijas ginekologi, kā arī divi otolaringologi un patologi, desmit pediatri, divi plastiskie ķirurgi, pieci psihiatri, trīs psihoterapeiti, seši radiologi diagnosti, divi radiologi terapeiti un reimatologi, viens sirds ķirurgs, divi sporta ārsti, viens torakālais ķirurgs, divi traumatologi, ortopēdi, kā arī divi urologi.