Pirmdiena, 13.maijs

redeem Ira, Iraīda, Irēna, Irina

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Veselības ministrs sabiedē pacientus

Ja pacienti piekristu, varbūt nākamgad varētu ieviest nelielu līdzmaksājumu arī tiem pacientiem, kuri pašlaik saņem kompensējamos medikamentus 100 procentu apmērā, cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas Sustento rīkotajā pacientu konferencē klātesošajiem sacīja veselības ministrs Juris Bārzdiņš (ZZS). Tomēr, pat nesagaidot pacientu organizāciju viedokli, ministrs pats apšaubīja savu ideju.

"Es vēlos vienkārši dzirdēt pacientu viedokli, nesaku, ka tas tā būs," sacīja ministrs, "es arī labi saprotu, ka šī ideja ir apšaubāma, jo, kā gan varēsim paskaidrot, piemēram, pacientiem, kuru dzīvības vai nāves jautājums ir insulīns, ka tagad viņiem ir jāmaksā par to."

Pacientu reakcija bija visai vētraina. Onkoloģisko pacientu organizācijas Dzīvības koks pārstāvji situāciju salīdzināja ar farsu: "Onkoloģiskie pacienti mājās skaita katru tableti, lai tikai pietiktu, kā var runāt par to, ka mēs mājās krājam zāles, nedzeram. Mēs tās neturam savam priekam!" Ministrs iepriekš atsaucās uz viņam zināmiem gadījumiem, kad pacienti ne vienmēr izmanto kompensējamos medikamentus, kurus dabū par brīvu vai ar atlaidi, lietderīgi. Pacienti gan sacīja, ka dažām zālēm šis līdzmaksājums nebūtu liels, bet citām diagnozēm – vairāki simti mēnesī, to pacienti nevarētu atļauties. Pirms gada šāda ideja VM jau tika apspriesta un pat plānošanas dokumentos figurēja iespēja arī 100% kompensējamām zālēm piemērot 2% līdzmaksājumu (proti, tās būtu 98% kompensētas). Ideju noraidīja.

Kompensējamo medikamentu sistēma būs viena no tām, kurā Veselības ministrija grasās rast 4 miljonus latu ietaupījumu no visiem 12,3 veselības nogriežamajiem miljoniem. Veselības ministrs vairākas reizes pacientiem atkārtoja, ka tas nenotiks uz pacientu rēķina un finansējums tieši medikamentiem netiks samazināts.