Pirmdiena, 13.maijs

redeem Ira, Iraīda, Irēna, Irina

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Pacienti pieprasa neapgriezt naudu veselībai

Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija Sustento kopā ar citām nevalstiskajām organizācijām, kuras pārstāv pacientu intereses, pieprasa 2011. gadā valsts budžetā veselības nozarei atvēlēt finansējumu ne mazāku par šāgada faktisko finansējumu.

Pacientu organizācijas par šādu kopēju aicinājumu valdībai vienojās konferencē Jauna sadarbība – jaunas iespējas.

Pacienti arī aicina nepieļaut pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes palielināšanu 2011. gadā. Kamēr pacientu organizācijas mēģināja pierādīt, ka finansējuma samazināšana veselības aprūpei un nodokļu pacelšana medikamentiem ir pretrunā vairāku politisko partiju solījumiem pirms vēlēšanām, uzaicinātie viesi mēģināja apgalvot, ka nodokļu palielināšana zālēm neskaitoties solījumu nepildīšana.

Necelt PVN

Sustento norāda, ka valdība savā deklarācijā solījusi 2011. gadā izdevumus veselības aprūpei nesamazināt, kā arī nepalielināt PVN zālēm, taču nu notiek pretējais. Taču Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis sacīja, ka uz valdības deklarācijā rakstīto varam paskatīties dažādi – viņaprāt, tur teikts, ka "saglabāsim samazināto PVN likmi zālēm, un, ja likmi palielina par 2%, tad samazinātā likme saglabājas". Proti, medikamentiem pašlaik piemēro 10% PVN, bet nākamgad tā plānota 12%, kurpretim pilnā likme būs 22%. Pēc Zāļu valsts aģentūras aprēķiniem, paaugstinot samazināto PVN likmi no 10 uz 12%, Latvijas iedzīvotāju tēriņi par medikamentiem pieaugtu par diviem miljoniem latu gadā.

Sola ne uz pacientu rēķina

Tajā pašā laikā J. Bundulis atzina, ka pilnīgi precīzi konsolidācijas apmērus veselības budžetam nākamajā gadā viņš nosaukt pagaidām nevar: "Mūsu uzstādījums ir nepasliktināt pacientu situāciju." Lai arī pacienti ir uztraukti tieši par kompensējamo zāļu sistēmu, jo pacientu organizācijas pārstāv simtiem pacientu ar hroniskām saslimšanām, gan J. Bundulis, gan veselības ministrs Juris Bārzdiņš centās paskaidrot, ka tas nenotikšot uz pacientu rēķina. Lai arī kompensējamo medikamentu sistēmā naudas vairāk nebūs, pacienti necietīs.

Saskaņā ar VM plāniem naudu ietaupīs, panākot vienošanos ar zāļu ražotājiem un tirgotājiem par zāļu cenu samazināšanu. Veselības ministrs apsolīja: tiklīdz veselības jomā būs papildu nauda, samazinās pacientu līdzmaksājumu. Sustento aicina palielināt medikamentu kompensāciju jau tagad, tomēr tas, visticamāk, nenotiks.

Nevar atļauties

Veselības ekonomikas centra direktore Daiga Behmane stāsta: samazinot medikamentu cenas, jau pagājušajā gadā izdevies ieekonomēt 4,3 miljonus latu kompensējamo zāļu sistēmā, šogad plānotais ietaupījums lēsts ap 7 miljoniem latu. Tas panākts, jo samazināta zāļu cena līdz 3. zemākajai Eiropas Savienībā, veikts zāļu izmaksu efektivitātes novērtējums un pieaug konkurence ģenērisko zāļu sektorā. D. Behmane vairākkārt atkārtoja, ka vienreiz jābeidz uzturēt sabiedrībā mīts, ka Latvijā ir visdārgākās zāles. "Tā tas nav," apgalvoja speciāliste, rādot vairākas tabulas, cik attiecīgi medikaments maksā citās valstīs, piemēram, spiediena samazināšanas līdzeklim amlodipinum Latvijā esot piektā zemākā cena ES, savukārt holesterīna līmeni samazinošajam atorvastatīnam – otra zemākā cena aiz Norvēģijas, bet antitrombu līdzeklim clopidogrelum – viszemākā.

Sustento atgādina, ka Latvijā joprojām ir viszemākie zāļu iegādes kompensācijas izdevumi Baltijas valstīs, tāpēc daudzi pacienti nevar atļauties nopirkt zāles.