Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Pērn Latvijā divi mazuļi miruši no tuberkulozes

© f64

Veselības ministrija un Latvijas Infektoloģijas centrs uzsākuši darbu pie tuberkulozes apkarošanas plāna, kurā uzsvars tiks likts uz profilaksi un savlaicīgu diagnostiku. Īpašu satraukumu pašlaik rada bērnu saslimstības pieaugums – pērn divi mazuļi miruši no nervu sistēmas tuberkulozes.

Eksperti arī norāda: saslimstība ar tuberkulozi nemazinās tik strauji, kā bija cerēts, un pērnā gada beigās tā pat pieauga. Arī šāgada rādītāji liecina, ka pirmreizēji reģistrētās tuberkulozes gadījumu skaits pieaudzis par 35 procentiem.

Atkal pieaug

Šonedēļ visā pasaulē atzīmē tuberkulozes dienu, un šogad Pasaules veselības organizācija akcentē uzmanību uz bērnu saslimstību ar tuberkulozi un multirezistentu tuberkulozi. Kopš atklāta tuberkulozes baktērija, ir lietas, kuras palikušas nemainīgas, piemēram, fakts, ka tuberkuloze ir gaisa pilienu infekcija, lipīga slimība un tās avots ir ar tuberkulozi slims cilvēks, kas izdala šīs baktērijas, norāda Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) direktore profesore Baiba Rozentāle. Taču ir lietas, kuras laika gaitā mainījušās – mainījusies ir pati tuberkulozes baktērija – tā kļuvusi rezistenta, tas ir, nejutīga pret parastajiem preparātiem, līdz ar to ārstēšana šajos gadījumos ir komplicētāka un daudz dārgāka. Mainījusies arī slimības diagnostika, tagad LIC laboratorijā ir iespējams trīs dienu laikā noskaidrot, vai ir tuberkuloze, izmantojot molekulārās bioloģijas metodes (agrāk tam vajadzēja divus mēnešus).

Tomēr pat attīstītajās valstīs tuberkuloze ir sastopama, tas nozīmē, ka vēl gadu desmitiem tā būs aktuāla problēma. LIC Plaušu un tuberkulozes klīnikas vadītāja Ludmila Vīksna saka: ja Latviju salīdzina ar Austrumeiropas valstīm, situācija ar tuberkulozi nav tik traģiska, taču ja ar Rietumiem – saslimstības ziņā esam vienā no augstākajām vietām. Arī multirezistentās tuberkulozes pacientu skaits attiecībā pret kopējo tuberkulozes pacientu skaitu Latvijā ir liels, faktiski viens no lielākajiem Eiropas Savienībā.

Uzmanības centrā bērni

Latvijā 2009. gadā ar tuberkulozi saslima 51 bērns, bet 2010. gadā – 61. Arī šā gada pirmajos divos mēnešos saslimstības pieauguma tendence bērniem turpinās – 2010. gada janvārī un februārī kopā tika reģistrēts viens saslimšanas gadījums, bet šogad divos mēnešos reģistrēti jau 10 ar tuberkulozi saslimuši bērni.

Tuberkulozes un plaušu slimību klīnikas bērnu nodaļas ārste Iveta Ozere norāda: ilgus gadus par bērnu tuberkulozi īpaši nerunāja, bet pēdējos gados, visticamāk, tāpēc, ka aktualizējušies atsevišķi bērnu saslimšanas gadījumi, par to spriež. Tāpat tas saistīts ar aktuālajām diskusijām par nepieciešamību vakcinēties pret tuberkulozi. Ārste kā piemēru min divus gadījumus, kad saslimušie bija pavisam maziņi bērni – piecus un sešus mēnešus veci zīdaiņi (viens pašlaik veseļojas, otrs - izveseļojies). Viens mazulis nebija potēts pret tuberkulozi (bērnus vakcinē 2.–5. dienā pēc dzimšanas), nebija datu par mazuļa kontaktu ar tuberkulozes slimnieku, mamma bija vesela. Divu mēnešu vecumā bija klepus, paaugstināta temperatūra, vēlāk – bronhīts, līdz tika nolemts pārbaudīt tuberkulozi, pirmajā pārbaudē rezultāts bija negatīvs, bet pēc mēneša atkārtotā pārbaudē – atklājās, ka bērnam ir tuberkuloze. Slimības gaita ir ļoti smaga, elpošanas traucējumi pat līdz mākslīgai plaušu ventilācijai. Tikai februārī rentgena pārbaudē atklājās, ka bērna tēvam ir tuberkulozei atbilstošas izmaiņas plaušās. Bērna tēvu tik vēlu pārbaudīja, jo viņš bija izbraucis no valsts un nebija sasniedzams. Viņš arī atteicās ārstēties.

Savukārt otrajā gadījumā bērniņš bija saņēmis vakcīnu pret tuberkulozi (mediķi skaidro, ka šī vakcīna nepasargā visos gadījumos pret inficēšanos ar tuberkulozi, bet noteikti pasargā no smagām tās formām) un tika pārbaudīts profilaktiski, jo viņam bija kontakts ar tuberkulozes slimnieku. Mazajam tika konstatētas tuberkulozes baktērijas organismā, tomēr atšķirībā no pirmā gadījuma viņam slimības gaita noritēja bez komplikācijām, un viņš pilnībā izveseļojās.

Vakcinējas mazāk

Speciālisti uzsver vakcinācijas nozīmi, ko raksturo ar šiem konkrētajiem saslimšanas gadījumiem. LIC Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs saka: dažādās valstīs ir dažāda pieeja bērnu vakcinācijai pret tuberkulozi, vairākās valstīs vakcinē visus bērnus, citās, un tās pārsvarā ir attīstītākās valstis – tikai riska grupas bērnus, piemēram, imigrantu ģimenēs. Latvijā vakcinē visus bērnus 2.–5. dzīves dienā, izmantojot Dānijas valsts seruminstitūtā ražoto BCG vakcīnu. Satraukumu rada dati, ka arvien samazinās pret tuberkulozi vakcinēto bērnu skaits – vecāki, paļaujoties uz lasīto un dzirdēto internetā, neizvērtē reālo situāciju un atsakās no vakcinācijas. Pašlaik tiek vakcinēti 94 procenti bērnu. «Tūkstoš līdz 1500 bērnu Latvijā nav aizsargāti pret smagām tuberkulozes formām, jo nav vakcinēti,» atzīst speciālists. Jaunajā plānā paredzēts iekļaut arī pasākumus, lai mazinātu bērnu saslimstību.