Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Tuberkulozes vakcīna esot droša, problēma – kā vakcinē

Lai gan valsts iestādes norāda: vakcīna, ko izmanto mazuļu potēšanā pret tuberkulozi, ir droša, tomēr pirms nākamā vakcīnu iepirkuma, un tas ir jau nākamajiem diviem gadiem, pastiprināta uzmanība tiks pievērsta vakcīnas un vakcinācijas drošumam, Neatkarīgajai apliecināja Veselības ministrijā (VM).

Kāpēc pēdējos gados ievērojami palielinājies komplikāciju skaits zīdaiņiem pēc vakcinācijas pret tuberkulozi – vai tas ir saistīts ar pašu vakcīnas sastāvu vai ar vakcinācijas procesu? Šai vakcīnai ir stingri noteikta precīza vakcīnas ievadīšanas tehnika, un līdzšinējie ziņojumi par komplikācijām pēc šīs potes, iespējams, ir saistīti ar neprecīzu vakcīnas ievadīšanu, secinājusi Zāļu valsts aģentūras Zāļu blakusparādību ekspertu padome. Tomēr aktuāls ir jautājums, vai pēc šīs satraucošo ziņu parādīšanās par zīdaiņiem, kuriem pēc tuberkulozes vakcīnas jāveic operācijas, valsts iestādes sāks izpētīt, kas ir ne tikai iespējamais, bet konkrētais iemesls, kāpēc šo komplikāciju skaits pēdējos gados strauji audzis?

Operācijas pēc vakcīnas

Katram tūkstošajam bērnam pēc vakcinācijas pret tuberkulozi ir komplikācijas, ziņo raidījums Panorāma, turklāt ne tikai vienkāršs apsārtums injekcijas vietā, bet pat tik smagas blakusparādības kā sastrutojuši bumbuļi padusēs, ko var likvidēt, tikai veicot operāciju. Pēc Bērnu slimnīcas ārstu teiktā, gandrīz katru nedēļu slimnīcā tiek ievietots kāds bērns ar komplikācijām pēc tuberkulozes potes.

Saskaņā ar Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) datiem, sākot ar 2008. gadu, šo komplikāciju skaits ir būtiski audzis. Pērn šādas komplikācijas bijušas 55 bērniem, bet šogad – jau 35. Tajā pašā laikā 2002. vai 2003. gadā komplikāciju skaits bijis nulle gadījumu vai pāris. Tiek pieļauts, ka tas saistīts ar pašu vakcīnu, – iepriekš Latvijā izmantota Francijā ražotā vakcīna, taču tagad – Dānijas valsts seruminstitūtā ražotā vakcīna – BCG Vaccine SSI.

Visvairāk par TB

Vakcīnas iepērk valsts un parasti to dara diviem gadiem. Zāļu valsts aģentūra (ZVA) apliecina, ka Dānijā ražotā tuberkulozes vakcīna ir reģistrēta daudzās Eiropas Savienības dalībvalstīs, piemēram, Dānijā, Anglijā, Norvēģijā, Francijā, Zviedrijā, Īrijā, Baltijas valstīs un citur. Tā atzīta par efektīvu un drošu, Neatkarīgajai norāda ZVA speciāliste Sanita Skaidrā. Rakstot par komplikācijām pēc vakcinācijām (konkrēti par gadījumu, kad zēns Dmitrijs īsi pēc vakcinācijas pret ērču encefalītu nonāca komā), Neatkarīgā izpētīja ZVA pieejamo informāciju, ko tā izplata savā speciālistiem paredzētajā izdevumā Cito!. Tur, informējot par zāļu blakusparādībām, uzsvērts, ka visvairāk ziņojumu saņemts par komplikācijām pēc vakcinācijas pret tuberkulozi.

To tagad apliecina arī ZVA, norādot, ka tieši pēdējos gados audzis komplikāciju skaits pēc tuberkulozes potes zīdaiņiem un par to ZVA informējusi Infektoloģijas centru, kura paspārnē strādā galvenie valsts speciālisti gan infekciju slimībās, gan epidemioloģiskos jautājumos.

Nepareizi sapotē?

Vērtējot līdz šim saņemtos ziņojumus par blaknēm saistībā ar tuberkulozes vakcīnu, ZVA ekspertu padome atzinusi: ļoti svarīgi precīzi ievērot tuberkulozes vakcīnas ievadīšanas tehniku – vakcīna jāievada stingri intradermāli (ādas virsslānī), jo limfmezglu palielināšanās un citas vietējas reakcijas varētu būt saistītas ar vakcīnas ievadīšanas tehnikas neievērošanu. Padome arī rekomendējusi pastāvīgi nodrošināt tuberkulozes vakcīnas ievadīšanas tehnikas ievērošanu, lai mazinātu blakņu risku. Biežākās, bet paredzētās (vakcīnu ražotāji par to brīdina) tuberkulozes vakcīnas blaknes ir limfmezglu palielināšanās un reakcija injekcijas vietā. Blakusparādību – limfadenītu un abscesa – iespējamais iemesls varētu būt injekcijas tehnika.

«Vakcīnām, ievērojot to, ka tās ievada profilaktiskā nolūkā, jābūt īpaši drošām, taču tām, kā visām zālēm, ir iespējamas blaknes,» skaidro S. Skaidrā. Vakcīnas ir bioloģiskas izcelsmes zāles, un, lai iegūtu stipru imunitāti – pretestību pret konkrētas infekcijas izraisītāju –, vakcīnai jābūt gana iedarbīgai. ZVA, atbildot uz Neatkarīgās jautājumiem, piebilst, ka 2005. gadā bija vērojams līdzīgs ziņojumu skaita pieaugums kā šobrīd. Toreiz saskaņā ar Pasaules veselības organizācijas viedokli, kā arī informāciju tuberkulozes vakcīnas zāļu aprakstā un lietošanas instrukcijā par vienu no būtiskiem iespējamiem limfadenīta un abscesa riska faktoriem ekspertu padome atzina vakcīnas neprecīzu izpildi.

Atcelt potes būtu bīstami

Īpašu satraukumu pašlaik rada bērnu saslimstības ar tuberkulozi pieaugums – pēdējos gados arvien vairāk, bet pērn divi mazuļi miruši ar nervu sistēmas tuberkulozi. Speciālisti gan atzīmē, ka vakcīna nepasargā no saslimšanas ar tuberkulozi vispār, tomēr pasargā no smagām slimības formām.

Bērnu pret tuberkulozi vakcinē no 2. līdz 5. dzīves dienai, tas nozīmē – lielu daļu dzemdību nodaļās. Pārējie, ja uzreiz pēc dzimšanas nav bijis iespējams to veikt, vakcinējas pie ģimenes ārstiem. LIC dati rāda: sapotēti ir tikai 94% bērnu, tas nozīmē, ka pārējie nav pasargāti no bīstamās slimības, kas izplatās gaisa pilienu veidā. Mediķi uzsver, ka profilaktiska vakcinēšana pret tuberkulozi ir vienīgais veids, kā pasargāt zīdaiņus no ļoti smagām, bīstamām tuberkulozes formām: tuberkuloza meningīta (smadzeņu apvalku iekaisuma) un ģeneralizētas tuberkulozes, kuru iznākums zīdaiņiem vairākumā gadījumu ir nāvējošs. Arī minētā ekspertu padome secinājusi, ka guvums, ko sniedz bērnu vakcinēšana pret tuberkulozi, joprojām atsver paredzēto blakņu risku, ja tiek ievērota precīza vakcīnas ievadīšanas tehnika.

Pirmais solis, ko paveikušas valsts iestādes, ir Latvijas māsu asociācijai nupat nosūtītā vēstule ar aicinājumu ievērot zāļu aprakstā un lietošanas instrukcijā sniegtos norādījumus par šīs vakcīnas pareizu ievades tehniku. Savukārt Veselības ministrija, organizējot nākamo iepirkumu, sola vērtēt šo situāciju, piemēram, paskatīties, kāda situācija ir Lietuvā, kur vakcinē ar to pašu vakcīnu, kā arī aktualizēt informāciju par pareizu vakcināciju.