Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Mediķi cīnās par meitenītes dzīvību, kas saņēma vakcīnu pret tuberkulozi

Kad trīs dienas vecā Ance Kusiņa Madonas slimnīcā saņēma obligātās vakcīnas poti pret tuberkulozi, nevienam pat prātā neienāca, kādas tam būs smagas sekas. Pagāja četri mēneši, un tikai tad vecāki pamanīja, ka bērnam ir sapampusi paduse. «Izrādījās, ka tā pote visu laiku bija nelabvēlīgi darbojusies. Bet mēs jau to nezinājām,» stāsta Ances vecmāmiņa Ilze Vajevska.

Mazā Ance kļuvusi par vienu no daudzajiem Latvijas zīdaiņiem, kam tuberkulozes vakcīna izraisījusi smagas sekas. Var teikt pat vairāk – mediķiem tagad nākas cīnīties par mazās pacientes dzīvību.

Ārstu konsilijs iesaka ārstēties ārzemēs

No tā brīža sākās Ances ārstēšanās Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā Rīgā. Mazajai ir veikta arī operācija. Mediķi darījuši visu iespējamo. Taču vēlāk atklājies, ka zīdainis cieš ne tikai no tuberkulozes potes izraisītajām sekām, bet arī no imunitātes trūkuma. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas konsilijs secināja: lai mazā izdzīvotu, nepieciešama radikāla ārstēšanas metode – pēc iespējas ātrāka cilmes šūnu transplantācija. Pretējā gadījumā bērni ar šādu diagnozi mirst gada vai divu gadu vecumā. Tā kā Latvijā nav pieredzes donora kaulu smadzeņu transplantācijā tik maziem, Bērnu klīniskās universitātes mediķi nolēma Anci sūtīt uz ārvalsts klīniku, kura specializējas šajā jomā.

Vecāki Anci aizveda uz Vācijas klīniku Ulmā, kas atrodas 2002 kilometru attālumā no meitenītes mājām Tirzas pagastā Gulbenes novadā. Mediķi sola, ka ārstēšanās Vācijā dos pozitīvu rezultātu 70–97 procentu apmērā. Vācijā vecākiem skaidrots, ka Ancītei vājā imūnsistēma ir iedzimta. Tuberkulozes vakcīna tikai izprovocēja šo simptomu ātrāku atklāšanu. Tomēr Ances vecāki Vācijā uzzinājuši, ka tur jau pirms vairākiem gadiem ir atteikušies zīdaiņus vakcinēt pret tuberkulozi. Iemesls – arvien biežāk pasaulē nāk bērni ar ļoti jutīgu imūnsistēmu, kuru provocēt nav vēlams.

Vecāki – kaulu smadzeņu donori

Kādu laiku bērniņa ārstēšanos Vācijā apmaksāja Latvijas valsts. Ances vecāki – Nauris un Vineta Kusiņi – ir savai meitiņai blakus, taču viņiem pašiem ir jāmaksā par uzturēšanos Vācijā, tā sauktajā mazo pacientu vecāku mājā. Vecākiem šodien nav citu ienākumu, izņemot bērna kopšanas pabalstu, kuru saņem Ances tētis. Radinieki cenšas atbalstīt savējos, cik vien var. Taču iespējas ir ierobežotas, jo Naura mammai ir deviņi audžubērni, bet Vinetas mamma ir četru bērnu māte. Mazās Ances vecāku atrašanās blakus meitenītei svarīga ne tikai kā psiholoģisks un emocionāls atbalsts. Vecākiem jākļūst par donoriem kaula smadzeņu cilmes šūnu pārstādīšanā Ancei. No tā būs atkarīga viņas dzīvības glābšana. Tiekot meklēti vēl citi donori.

Paredzams, ka pēc Ances stacionārās ārstēšanās kursa ģimenei tiks ierādīts dzīvoklis turpat Vācijas pilsētā Ulmā, lai varētu turpināt ārstēties ambulatori. Solīts, ka ar slimnīcas transportu meitenīti diendienā vedīs uz slimnīcu medicīnisko procedūru veikšanai.

Ance dzimusi Sveču dienā

Mazā Ance Madonas slimnīcā nāca pasaulē Sveču dienā 2. februārī. «Mana meita tik ļoti gaidīja bērniņu! Īsts brīnums! Ancei tagad ir pieci mēneši. Veselības problēmas viņai sākās četru mēnešu vecumā. Līdz tam bērns bija veselīgs. Pat iesnu nebija! Meitenīte ir attīstīta, smaidīga, ļoti mierīga. Ancītes mammai ir ļoti stipra veselība. Ance dzima laikā, kad ģimenē visi slimojām ar gripu. Bet Ances mamma bija vesela! Vēlāk nevarējām noticēt, ka bērniņš ir smagi saslimis,» saka vecmāmiņa.