Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Iesaka savlaicīgi vakcinēties pret gripu

© nra.lv

Lai gan Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) epidemiologu apkopotā informācija liecina, ka saslimušo skaits ar akūto augšējo elpceļu infekciju šobrīd ir nedaudz samazinājies ( tas gan nedaudz pieaudzis vecuma grupā virs 65 gadiem) un arī gripas monitoringa dati liecina, ka mūsu valstī gripas gadījumi pagaidām nav reģistrēti, tomēr patlaban ir piemērotākais laiks, lai vakcinētos pret gripu, uzskata speciālisti.

Ieteicams vakcinēties jau tagad, kamēr laiks vēl nav kļuvis pavisam vēss, mitrs un ir mazāk iespēju saaukstēties.

LIC direktore, profesore Baiba Rozentāle uzskata, ka drošākais veids, kā pasargāt savu veselību no saslimšanas ar gripu, ir vakcinēties pret gripu.

„Gripa var izraisīt smagas komplikācijas pat veselam cilvēkam, kur nu vēl cilvēkiem, kas ir tā dēvētajā riska grupā. Īpaši ieteicams vakcinēties cilvēkiem, kuri slimo ar hroniskām plaušu, sirds un asinsvadu sistēmas, nieru, kā arī dažādām vielmaiņas slimībām, kuriem ir cukura diabēts, hroniskas elpošanas ceļu slimības, tajā skaitā astma, cilvēkiem ar pazeminātu imunitāti un traucētām asinsrades orgāna liesas funkcijām. Tāpat gripa un tās izraisītās komplikācijas var būt bīstamas topošajām māmiņām - viņām jāsaudzē gan sava, gan bērniņa veselība”, atgādina profesore Baiba Rozentāle, norādot, ka ne mazāk svarīgi saņemt poti pret gripu ir arī sabiedriskajā sektorā nodarbinātiem (skolotāji, pārdevēji, kafejnīcu un restorānu darbinieki, sabiedriskā transporta darbinieki, iestādēs un uzņēmumos strādājošie, kā arī ārstniecības iestāžu un sociālās aprūpes jomas darbinieki), kuru darba specifika saistīta ar atrašanos publiskā telpā, kuriem ik dienas nākas sastapties ar lielu cilvēku plūsmu, tostarp ar cilvēkiem, kuri var pārnēsāt gripas vīrusu.

LIC epidemiologi, iepazinušies ar Pasaules veselības organizācijas (PVO) sniegto informāciju par gripas monitoringa rezultātiem Eiropas kopienas valstīs, informē, ka gripas gadījumi nav reģistrēti, bet divi saslimšanas gadījumi ar gripu reģistrēti Krievijas Federācijā.