Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Valsts spiež samazināt cenas kompensējamiem medikamentiem

© nra.lv

Jaunā kompensējamo medikamentu izrakstīšanas kārtība, kurai jāsāk darboties no 1. janvāra, atlikta uz vienu mēnesi. Zāļu ražotājiem vai to pārstāvjiem Latvijā Nacionālajam veselības dienestam (NVD) jāpiesaka medikamentu cenas, lai valsts izvēlētos lētākos, kurus pacientiem apmaksāt. Valsts spiež uz zemāku cenu, taču ražotāji vēl domā.

Par vairākiem medikamentiem iesniegtās cenas ir vienādas, tāpēc pagarināts termiņš jaunu cenu paziņošanai, līdz ar to pieņemts lēmums jaunās kārtības ieviešanu atlikt uz mēnesi, Neatkarīgajai atzina Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis.

Ar jauno kārtību VM cer samazināt medikamentu cenas kompensējamo zāļu ietvaros, taču pacientu organizācijas uztraucas par jaunās kārtības darboties spēju – publiski praktiski nav nekādas informācijas vai arī tā ir pretrunīga. «Es nevēlos iesākto zāļu vietā lietot citas, jo no tām paliek tikai sliktāk,» Neatkarīgajai atzina pensionāre Dzidra, kuras vīrs arī lieto kompensējamos medikamentus. Šo ģimeni jaunās izmaiņas nemaz neskars, jo jaunā kārtība attieksies tikai uz tiem pacientiem, kuriem kompensācijas sistēmas ietvaros iepriekš nebūs nozīmēti medikamenti konkrētai diagnozei. Otrs jautājums, par ko uztraucas Dzidra: kāpēc nevar samazināt pacientu līdzmaksājumus – cilvēki ir tik slimi, jālieto pieci dažādi medikamenti, un tas mēnesī izmaksā vienam cilvēkam apmēram 30 latu.

Pēc Nacionālā veselības dienesta (NVD) datiem, pēdējos gados strauji pieaudzis pacientu obligāto maksājumu apmērs, arī papildu līdzmaksājums par dārgākiem, tas ir, nereferences medikamentiem. Visvairāk tas pieauga 2009. gadā, jo vairākām slimībām kompensācijas apmēri samazināti no 75 līdz 50% – obligāto maksājumu apmērs pieauga par 60%. Ziņojumā valdībai VM norāda: veicot izmaksu samazināšanas pasākumus, piemēram, iekļaujot sarakstā lētākas ģenēriskās zāles, samazinot jau iekļautu zāļu cenas, tika panākts obligātās pacientu līdzmaksājuma daļas samazinājums. Tomēr saglabājas tendence palielināties tai pacientu līdzmaksājuma daļai, ko pacienti samaksā, iegādājoties dārgākās zāles.

Cenas zālēm nesamazina

NVD speciāliste Inese Kaupere stāsta: pacientu skaits, kuri saņem kompensējamos medikamentus, pieaudzis par trīs procentiem. Kā zināms, šogad kompensējamām zālēm tika piešķirts papildu finansējums – četri miljoni latu no zāļu ražotājiem, 4,5 miljoni latu no valdības. «Palielinājies pacientu skaits, un, otrkārt, pieņemtas izmaiņas attiecībā uz C hepatīta ārstēšanu,» skaidro I. Kaupere. Visvairāk papildu nauda novirzīta asinsrites slimību medikamentu kompensācijai (3,5 miljoni latu), audzēju (1,5 miljoni) un C hepatīta (1 miljons) zālēm.

Lielākā daļa kompensējamo zāļu ir 100% kompensējamas, uzsver I. Kaupere. Tie ir turpat 70 % no visām sarakstā esošajām zālēm. Visvairāk medikamentu ir

A sarakstā – 999, kam seko 311 B saraksta zāles un 30 – C saraksts (tie ir medikamenti, kuru izmaksas gadā pārsniedz 3000 latu).

Jaunā kārtība paredz: ja pacients kompensācijas sistēmas ietvaros iepriekš nebūs saņēmis konkrētai diagnozei paredzētas zāles, ārsts uz receptes izrakstīs zāļu vispārīgo nosaukumu. Farmaceita pienākums būs aptiekā izsniegt lētākās zāles. References jeb lētākā cena var būt tikai vienām zālēm, to nosaka, pamatojoties uz iesniedzēja norādīto cenu. Ja vienā grupā vairākiem medikamentiem pieteiktā cena ir vienāda, NVD piedāvā atkārtoti samazināt cenu. Vairākos gadījumos medikamentiem iesniegtās bāzes cenas ir vienādas diviem vai vairākiem.

NVD speciāliste Laura Lapiņa apstiprināja, ka visiem medikamentu pieteicējiem, kuru pieteiktās cenas ir bijušas vienādas vai tās nav piedāvāts samazināt, ir nosūtīts piedāvājums samazināt cenu. «Mēs gaidām līdz 20. decembrim,» skaidro L. Lapiņa. Informācija par kompensējamiem medikamentiem ir internetā un tur jau pašlaik var redzēt, kurš ir lētākais medikaments noteiktā medikamentu grupā. L. Lapiņa precizē, ka jaunā kārtība attiecas uz tiem medikamentiem, kuriem ir vairākas alternatīvas, bet to medikamentu grupā, kur ir tikai viens medikaments un to nevar aizvietot, kārtība nemainīsies.

«Uztrauc tas, vai pacientiem būs informācija, kādas zāles un kāpēc tieši tādas izraksta. Vai nebūs tā, ka ārsts teiks: man jāizraksta tev šis, jo tas ir lētākais, bet patiesībā tev vajadzētu to, taču valsts neapmaksās,» spriež Iveta Neimane no pacientu organizācijas Sustento. Saprotams, ka liela loma te būs ārstiem, taču jau tagad zināms, ka liela daļa ārstu šo kārtību neatbalsta. Pacienti ir arī neapmierināti, ka daudzām diagnozēm ir lieli līdzmaksājumi, arī ja izvēlas lētāko medikamentu, no nākamā gada nevienai diagnozei šis kompensācijas apmērs nav samazināts. Vismaz pozitīvi, ka pacientu līdzmaksājuma daļa nav arī pacelta.

J. Bundulis saka: ja jums jāmaksā daudz par zālēm, prasiet savam ārstam, lai izraksta lētākās, esiet uzstājīgāki. Tāpat aptiekās šim medikamentam (lētākajam savā grupā) būs jābūt krājumā.

***

UZZIŅAI

Cik pacienti maksā papildus par kompensējamām zālēm?

2008 Obligātais līdzmaksājums +25%

Papildu līdzmaksājums par nereferences (dārgāku) medikamentu +31%

2009 Obligātais līdzmaksājums +17%

Papildu līdzmaksājums par nereferences (dārgāku) medikamentu +59%

2010 Obligātais līdzmaksājums +22%

Papildu līdzmaksājums par nereferences (dārgāku) medikamentu 3%

Avots: Nacionālais veselības dienests

Pacientu skaits, kuri saņem kompensējamos medikamentus

2010. gadā 505 773

2011. gadā 520 000

Kompensējamo medikamentu finansējums (miljonos Ls)

2010 71,6

2011 76,1

2012 75 (plānotais)

***

Viedoklis

Iveta Neimane, Sustento pārstāve:

– Pacientus uztrauc tas, ka katru gadu sola veselības aprūpei vairāk naudas, bet rezultātu nav. Lai arī mums tagad skaidro: naudas būs vairāk, realitātē neredzam uzlabojumus, piemēram, ambulatorajā aprūpē saglabājas kvotu sistēma un ir rindas. Par jauno kompensējamo zāļu izrakstīšanu pacientu domas dalās. Cilvēki nevar strīdēties ar ārstu, pacienti ārstiem ļoti uzticas, un, ja ārsts uzskatīs, ka jālieto konkrēts medikaments, cilvēks to pirks, lai arī būs jāmaksā pilna cena. Iepriekš dārgākajam medikamentam apmaksāja vismaz lētākā medikamenta daļu. Mūs uztrauc, vai tiešām zāles kļūs lētākas. Svarīgākais, ka cilvēkiem nav pietiekami daudz informācijas, valda neziņa, kā būs.