Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Aicina nepieļaut Latvijas Infektoloģijas centra reorganizāciju

Pret LIC reaorganizāciju iestājas daudzi sabiedrības pārstāviji.

Pauls Pumpēns, “Biomedicīnas pētījumu un studiju centra” profesors, zinātniskais direktors.

“Uzskatu, ka “Latvijas Infektoloģijas centrs” ir viena no profesionālākajām organizācijām Latvijā savā nozarē. Uzsveru, savā nozarē tā praktiski ir arī vienīgā. Infekciju slimību dažādība, izplatība un bīstamība pēdējā laikā pastiprinās. To veicina ceļošana un migrācija, un ne tikai cilvēku, bet arī tādu infekciju izplatītāju aģentu kā putnu un dzīvnieku. Eiropai šodien infekciju slimību jomā ir daudzi jauni izaicinājumi, piemēram, Dengue drudzis, Rietumnīlas vīrusa un Chickingunya vīrusa izraisītās infekcijas, un LIC darbinieki un tās kompetentā vadība ir pierādījusi, ka spēj tikt galā ar šiem izaicinājumiem profesionāli visaugstākajā līmenī. LIC ļoti aktīvi piedalās arī zinātniskajā darbībā, tā speciālisti ir labi pazīstami starptautiski, un vietējā līmenī centrs līdz šim ir realizējis daudzus veiksmīgus projektus, arī sadarbībā ar “Biomedicīnas pētījumu un studiju centru”.

Nav skaidrs, kāpēc šādā ekstremālā situācijā ir jāveic soļi, kas neizbēgami pazeminās cilvēku darbošanās efektivitāti, pārtrauks un/vai sarežģīs zinātnisko sadarbību un tās perspektīvas! Kas par to atbildēs morāli un finansiāli? Kāpēc jājaucas lietās, kas jau tiek realizētas atbilstošā līmenī? Par šo līmeni liecina, piemēram, LIC sasniegumi cīņā ar hepatītiem B un C, HIV un tuberkulozi, kā arī nepārtraukta gatavība profesionāli risināt jebkuru ar infektoloģiju saistītu uzdevumu, kā praktiski, tā arī zinātniski.

Tautas veselībai un zinātnes attīstībai šis nodoms iejaukties LIC darbībā ar administratīvu spiedienu ir ļoti kaitīgs.“

Ģeogrāfijas zinātņu doktors Juris Paiders

“LIC sniedz potēšanas pakalpojums (par samaksu) strādājošiem cilvēkiem ļoti ērtā laikā, atšķirībā no citām ārstniecības iestādēm, kas strādā tikai darba dienās un parastajā darba laikā. Tomēr galvenais – LIC ir specializēta struktūra, kuras vajadzība un nozīme kļūst saprotama tika reģionālu vai pat globālu pandēmiju gadījumos. Pandēmijas gadījumā, ja LIC funkcija tiks sadalīta starp daudzām slimnīcām, tad Latvijā būs ievērojami sarežģītāk minimizēt negatīvās sekas. Diemžēl no tiem, kuri šobrīd pieņem lēmumus likvidēt LIC, pandēmijas gadījumā, atbildību mēs nevarēsim pieprasīt, jo iespējams tieši lēmēji būs pirmie pandēmijas upuri. LIC saglabāšana ir Latvijas valsts nacionālās drošības stratēģiskajās interesēs.”

I. Kokars, HIV pacientu atbalsta biedrības "AGIHAS" priekšsēdētājs

“Veselības ministrijai, pirms tā pieņem pārsteidzīgus lēmumus, rūpīgi jāizvērtē “Latvijas Infektoloģijas centra” reorganizācijas nepieciešamība. Pacientiem ir jābūt garantijai, ka viņi varēs saņemt līdzšinējo mediķu aprūpi – mediķu, kuriem uzticas. VM ir jānodrošina LIC pēctecība un jānovērš jebkādi potenciāli sarežģījumi, kas varētu ietekmēt kompensējamo medikamentu izrakstīšanu.”

Sarmīte Ķikuste 8. un 9. Saeimas deputāte

“Saskaroties ar LIC personālu esmu pārliecinājusies par augstu kvalifikāciju, sniedzot veselības aprūpes pakalpojumus. Tas attiecas gan uz diagnostiku, gan ārstēšanu, gan novērošanu pēc pārciestajām infekcijas slimībām. Palīdzība tiek sniegta laicīgi, profesionāli, kvalitatīvi, pilnvērtīgi. Vēlētos atzīmēt plašās diagnostikas iespējas stacionārā. Slimnīcas telpas ir attiecīgi pielāgotas infekciju slimību ārstēšanai, tās ir attiecīgi saplānotas, lai būtu ērti gan personālam, gan pacientiem, lai ievērotu gan epidemioloģiskās prasības, gan apmierinātu pacientu vēlmes, atrodoties stacionārā.”