Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Logu nomaiņa – pārdomāts lēmums

© publicitātes

Logi ir viens no būtiskākajiem ēkas fasādes un iekštelpu elementiem, tādēļ to nomaiņai un renovācijai visbiežāk pievēršamies īpaši atbildīgi un pārdomāti. Kā izvairīties no jau ieprogrammētām nepatikšanām un kā orientēties tehnisko rādītāju jūklī, komentē SIA REHAU valdes loceklis Aldis Sirmačs.

Ieceri par logu nomaiņu vai renovāciju parasti atmodina kādu iepriekš nebijušu problēmu konstatēšana – grūtības ar atvēršanu vai aizvēršanu, aukstums un citas. Logu piedāvājums ir ārkārtīgi plašs, tādēļ ir svarīgi tajā neapjukt. Pirmais solis pirms logu nomaiņas – iegūt pietiekami daudz informācijas, lai izvēlētos atbilstošāko risinājumu. «Silti iesaku atbildīgus pirkumus veikt pie atbildīgiem pārdevējiem. Ar to domāju ilgi pastāvošus vietējos ražotājus ar labām atsauksmēm,» A. Sirmačs mudina.

Situāciju, kad jāapsver logu maiņa vai renovācija, parasti diktē divi faktori – loga vizuālais izskats un funkcionalitāte. Pirmais ir izvērtējams pašu acīm, taču to, vai logs pilnvērtīgi pilda sev uzticētās funkcijas, iespējams noteikt tikai ar speciālu iekārtu palīdzību. «Stiklam ir selektīvie pārklājumi, ko ar acīm nevar redzēt. Nepieciešama speciāla iekārta, ar kuru iespējams noteikt, cik silta ir stikla pakete. Ja loga selektīvā pakete jau sākotnēji bijusi ļoti laba, iesaku izvēlēties renovāciju – nokrāsot, samainīt gumijas detaļas un blīvējumus. Tāpat loga funkcionalitāti iespējams uzlabot, nomainot stikla paketi, bet neplēšot ārā lielās konstrukcijas,» informē SIA REHAU pārstāvis un atzīmē, ka tādā veidā iespējams ievērojami palielināt logu kalpošanas ilgumu.

Pārdevēji upurē kvalitāti

Kad tiek pieņemts lēmums par logu maiņu, SIA REHAU pārstāvis iesaka sastādīt izdevumu sarakstu, kam vajadzētu sastāvēt vismaz no 20 punktiem, no kuriem daži – cik tas maksās, cik ilgu laiku aizņems, kādas būs priekšrocības, ieguvumi un trūkumi. Šāds saraksts atvieglos orientēšanos ražotāju piedāvājumā. Turklāt saraksts uzskatāmi parāda visas izdevumu pozīcijas, ne tikai pašas konstrukcijas izmaksas. Zemāko cenu pretnostatot ieguvumiem, montāžai, transportam un patērētajam laikam, izveidojas pavisam cita aina – nereti gadās, ka konstrukciju cena, kas ir augstāka sākumā, izlīdzinās, ja pievieno lielākas apkures izmaksas pārskatāmā laika periodā.

«Pieprasījums ir atšķirīgs. Vienam vajag lētu un vienkāršu, bet ilgmūžīgu, citam īpaši siltu. Kādam citam savukārt ir augstas prasības skaņas izolācijai vai drošībai. Grūti vienlaikus nodrošināt augstākos parametrus visās logu veiktspējas disciplīnās,» atzīmē A. Sirmačs. Pārdevēji, cenšoties izpatikt klientu vēlmēm, nereti upurē kvalitāti, komplektāciju un loga īpašības, lai panāktu pircēja pieprasīto rezultātu ar atslēgvārdu «lētāk». Pašiem pircējiem savukārt ne vienmēr ir kompetences un iespējas profesionāli izvērtēt piedāvājuma nepilnības.

Skaņas un siltuma izolācija

REHAU logi ir sadarbības rezultāts, kas rodas, kad logu ražotājs Latvijā (www.rehau.lv/logi) iegādājas no REHAU plastmasas profilus, to armējumus un citus piederumus loga izgatavošanai, no furnitūras piegādātājiem nopērk atbilstošus metāla noslēgmehānismus un sagādā arī logam atbilstoša izmēra un kvalitātes stikla paketi. REHAU piedāvā plašu profilu klāstu dažādu logu izgatavošanai – sākot no pavisam vienkāršiem profiliem 60 un 70 mm biezumā, līdz jau pazīstamajai GENEO profilu saimei, kas sniedz izcilu skaņas un siltuma izolāciju. Līdzās tam jāmin specifiski risinājumi, piemēram, lielām terašu bīdāmajām durvīm, kas populāras eksporta tirgos, vai arī jau plaši pielietoto pasīvo ēku logu komplektāciju GENEO PHZ.

Uzņēmuma sortimentā ir plastmasas logi ar teicamām siltumizolācijas un skaņas izolācijas īpašībām, kā arī aizsardzību pret ielaušanos. Minētās īpašības ir svarīgas, bet tie nav vienīgie faktori, kas jāņem vērā. Unikālākā sistēma, kurai nav analogu, ir GENEO. Šī tehnoloģija nodrošina logiem labu siltuma un skaņas izolāciju, padarot mitekli klusu, siltu un omulīgu. No GENEO logu profilu sistēmas var izgatavot ļoti lielus veramus un bīdāmus logus, vienlaikus siltus, drošus un klusumu nodrošinošus. GENEO – tie ir logi bez kompromisiem!

Vietējo ražotāju priekšrocības

«Logu ražošanā kvalitāti var sasniegt vien, strādājot ilglaicīgi, ar pastāvīgiem partneriem – piegādātājiem, strādājot ar peļņu, gūst ne vien ražotājs, bet arī pircējs, jo saņem produktu ar reālu garantiju un iespējām logu apkopei arī nākotnē,» saka A. Sirmačs un uzsver, ka izvēlētajam logam jābūt atpazīstamam. «Uz visiem REHAU logiem, tos atverot, uz vērtnes malas redzēsiet uzrakstu REHAU. Tālāk nav problēmu, klikšķa attālumā www.rehau.lv kontakti vai arī vaicājiet tuvākajam REHAU logu ražotājam.» Sadarbība ar vietējiem ražotājiem sniedz priekšrocību, ka logiem būs iespējams veikt remontu un iegādāties konkrētajam loga veidam atbilstošas «rezerves daļas». «Kā starpnieks var zināt par loga ražošanas procesu, kā pareizi noregulēt, pārstiklot un pārmontēt kļūdaini izgatavotu vai iemontētu logu? Loga izgatavošanas procesā identificējami vismaz 50 būtiski jautājumi, kas jākontrolē, lai logs būtu pareizi izgatavots. REHAU Latvijā savus klientus regulāri pārbauda,» A. Sirmačs uzsver REHAU uzraudzību pie saviem klientiem.

Mainot logus, neaizmirstiet par ventilāciju! Taču tas jau cits stāsts!

***

Logu veiktspējas rādītāji:

• Siltums: siltumvadītspējas koeficients Uw (W/m2 K) – jo mazāka skaitliskā vērtība, jo mazāki siltuma zudumi caur logu. Vienkāršam logam tas no 1,3 un mazāk.

• Gaisa caurlaidība: klases no 1 līdz 4. Ceturtās klases logi laiž cauri vismazāk gaisa.

• Vēja slodzes: klases no A1 (visvājākā) līdz C5 (visstiprākā).

• Lietusūdens necaurlaidība: klases no 1A līdz 9A un vairāk

• Skaņas izolācija: vērtība dB – jo lielāka vērtība, jo labāk slāpēs skaņu.

• Izturība pret ielaušanos: klases no RC1 līdz RC3.

Vairāk par logu izvēli REHAU informē Ceļvedī logu un durvju izvēlei

Promo raksts tapis sadarbībā ar SIA REHAU