Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Ēdieni ar asumiņu

Asais dārzeņu sautējums © publicitātes

Arī vasaras svelmē, īpaši pēc smaga un intensīva darba dārzā, reizēm sakārojas kas kreftīgāks par sauju ogu, tāpēc Māja piedāvā sātīgu un asu ēdienu receptes, ko celt galdā izsalkušiem talciniekiem.

Dažas no nepieciešamajām sastāvdaļām iespējams jau būs izaugušas pašu dārzā, tāpēc šis būs lielisks iemesls, lai baudītu darba augļus.

Asais dārzeņu sautējums

Sastāvdaļas: puse ziedkāposta, 4 kartupeļi, 4 burkāni, 2 lieli sīpoli, 3 daiviņas ķiploka, 500 g tomātu biezeņa, 500 ml ūdens, gabaliņš rīvēta ingvera, sāls un pipari pēc garšas, eļļa cepšanai

Pagatavošana:  dziļā pannā sakarsē eļļu, pievieno sarīvētu ingveru, piparus, sāli un sasmalcinātus ķiplokus, rūpīgi maisa, lai eļļa pārņem garšvielu garšas. Tad pievieno sasmalcinātus sīpolus un cep, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pēc tam pievieno gabaliņos sagrieztus kartupeļus, burkānus un ziedkāpostus, drusku pacep. Tad pievieno ūdeni un tomātu biezeni, uzliek vāku un uz lēnas uguns sautē, līdz dārzeņi kļūst mīksti un sautējums sabiezē. Beigās pievieno garšvielas, ja nepieciešams. Pasniedz ar zaļumiem un krējumu pēc izvēles.

Chili con carne jeb Asais pupiņu un gaļas sautējums

Sastāvdaļas: 1 bundžiņa konservētu sarkano pupiņu tomātu mērcē, 600 g konservētu tomātu savā sulā, 150 g konservētas kukurūzas, 500 g liellopa maltās gaļas, 1 sīpols, 1 čili pipars, 4 daiviņas ķiploka, olīveļļa, sāls un pipari pēc garšas, citas garšvielas pēc garšas, rīvēts siers pasniegšanai

Pagatavošana:  pēc iespējas dziļākā pannā sakarsē olīveļļu un apcep smalki sakapātu sīpolu, ķiploku un čili piparu, pievieno malto gaļu un garšvielas. Kad gaļa apcepusies, pievieno konservētos tomātus ar visu šķidrumu un vāra, līdz tas sāk iztvaikot. Pievieno pupiņas, kukurūzu un garšvielas. Pilda bļodiņās, pārkaisa ar rīvētu sieru un pasniedz ar grauzdētu baltmaizi vai meksikāņu čipsiem.

Pikantā gulašzupa

Sastāvdaļas: 500 g liellopa šķiņķa, apmēram 2 litri liellopa buljona, 2 sīpoli, 4 burkāni, 4 kartupeļi, 1 liela sarkanā paprika, 1 neliels čili pipars, 4 palielas ķiploka daiviņas, 5 ēdamkarotes tomātu pastas, pāris ēdamkarotes miltu, 4 ēdamkarotes paprikas pulvera, sauja ķimeņu, pāris lauru lapas, eļļa cepšanai, sāls un pipari pēc garšas, pētersīļi un skābais krējums pasniegšanai

Pagatavošana:  gaļu sagriež nelielos kubiņos, liek bļodā un pārkaisa ar miltiem, sāli un pipariem, apviļā tā, lai gaļa no visām pusēm būtu panēta. Tad sakarsē pannu ar olīveļļu, gaļu apcep no visām pusēm un liek katlā, kur vārīs zupu. Pēc tam smalki sakapā sīpolu un ķiploku, ripiņās sagriež nomazgātus un nomizotus burkānus, iztīra un sasmalcina papriku, mazos gabaliņos sagriež čili.

Pannā atkal sakarsē eļļu un cep dārzeņus, līdz tie kļūst mīksti, tad liek katlā pie gaļas. Pievieno sasmalcinātas ķimenes, tomātu pastu, lauru lapas un iepriekš sagatavotu buljonu un vāra apmēram stundu, kamēr gaļa kļūst mīksta. Beigās pievieno nomizotus un mazos gabaliņos sagrieztus kartupeļus, vāra, līdz tie gatavi. Ja nepieciešams, pievieno vēl garšvielas. Pasniedz ar skābo krējumu un pētersīļiem.

Pildīta vistas fileja ar plūmēm

Sastāvdaļas: 2 vistas filejas, sauja žāvētu plūmju, sauja valriekstu, 1 paciņa krēmsiera, 1 ola, sāls un pipari pēc garšas, kaltēts timiāns

Pagatavošana:  filejas nomazgā un gareniski pārgriež vidu, lai veidojas guļus kabatiņa, tad apziež no visām pusēm ar sāli, pipariem un timiānu. Plūmes sagriež gabaliņos, pievieno sasmalcinātus valriekstus un krēmsieru, sajauc visas sastāvdaļas viendabīgā masā. Pilda masu filejās un aizsprauž ar kociņiem, lai nenāk ārā. Filejas liek uz cepampannas, kurā ieklāts cepamais papīrs, apziež ar sakultu olu un cep 180 grādos sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 45 minūtes. Siltu pasniedz ar garšaugos ceptiem kartupeļiem vai rīsiem un svaigiem sezonas salātiem.