Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

Dizaina radiatori: silda un priecē

Fondital © publicitātes

Atsākoties drēgnajam laikam, māju un dzīvokļu īpašniekiem ir vērts padomāt par radiatoru nomaiņu, lai ziemas sezonā mājoklī būtu silti un patīkami. SIA EvaSat pārstāvji šī uzdevuma izpildē rekomendē neaizrauties ar pašdarbību un iepazīstina ar radiatoriem, kas ne tikai labi sildīs, bet arī labi izskatīsies.

Primārais radiatoru uzdevums ir piegādāt sabiedriskajām un dzīvojamām telpām optimālu siltuma daudzumu – lai tā nebūtu par maz, bet lai nebūtu arī pārpalikumu. Bez ievērības nepaliek arī sildelementu vizuālais izskats, tādēļ augošu popularitāti piedzīvo dizaina radiatori. Kā norāda SIA EvaSat pārstāvis, par dizaina radiatoru var uzskatīt jebkuru radiatoru, kas kaut nedaudz atšķiras no standarta paneļu radiatora vai ierastā čuguna radiatora, kas, tiesa gan, pēdējos gados interjera dizainā kļuvis par trendu.

Radiators kā dekors

Lietderības ziņā populārākie ir paneļu radiatori, ko atpazīstam pēc baltās krāsas, rievotām sienām, noslēgtiem sāniem un restītes augšpusē. Savukārt čuguna radiatorus pēdējā laikā izmanto lielākoties tikai vēsturiskos objektos, pieskaņojot konkrētam dizainam – tādi izmantoti, piemēram, Rīgas pilī un tamlīdzīgos objektos. Labs analogs čuguna radiatoriem varētu būt tā sauktie ribu vai kolonnu radiatori, kas dizaina ziņā ir diezgan līdzīgi čuguna radiatoriem, bet izgatavoti no tērauda.

Nav noslēpums, ka čuguna radiatori ir ļoti siltuminerti un energoneefektīvi – tas nozīmē, ka tiem ir ilgs uzsilšanas laiks un arī atdzišanas periods. Tāpat nereti radiatoru siltumu nav iespējams regulēt – visbiežāk tos var tikai atvērt vai aizvērt. Lai gan šobrīd tirgū pieejami ļoti skaisti čuguna radiatori ar augstu dizaina vērtību, tos pārsvarā izmanto vietās, kur tie nav galvenais sildelements, bet drīzāk dekors.

Daudzveidīgi risinājumi

Vizuāli salīdzinoši līdzīgi čuguna radiatoriem, bet montāžas, tehnisko parametru, siltumatdeves un spiediena izturības ziņā pielīdzināmi paneļu radiatoriem ir pieredzes bagātā itāļu ražotāja Cordivari kolonnu radiatori. «Ražotājs ir padomājis par to, lai, nomainot veco radiatoru pret jaunu, to varētu pielāgot iepriekšējai apkures sistēmai. Novietošanas iespējas ir visdažādākās – ir speciāli stiprinājumi grīdai, betona sienām un rīģipsim. Plašā izvēlē ir arī krāsu spektrs, kas ļauj pieskaņot sildelementu telpas kopējam dizainam – variāciju ir ļoti daudz,» uzsver SIA EvaSat pārstāvis.

Kolonnu radiatorus līdzīgi kā paneļu radiatorus var novietot ierastajā vietā zem palodzes, taču to vizuālā pievilcība ļauj tos novietot arī vertikāli un jebkurā citā telpas vietā. «Arvien biežāk cilvēki izvēlas logus līdz grīdai, tādēļ pastāv problēma, ka radiators aizsedz ainavu. Lai tas nenotiktu, radiatoru var piestiprināt pie jebkuras sienas – tādā gadījumā tas darbojas gan kā sildelements, gan kā dizaina priekšmets. Šāds risinājums noder ne vien reizēs, kad nepieciešams atbrīvot loga vitrīnu, bet arī integrējot telpās mēbeles – bieži radiatori traucē, piemēram, dīvānu novietot gar logu,» eksperts iepazīstina ar radiatoru novietošanas tendencēm.

Saskaņotas krāsas

Kolonnu radiatoriem piemīt vairākas iespējamās modifikācijas – tie var kalpot kā soliņš, piemēram, bērnudārziem vai pirtiņām, savukārt vecajām mājām aktuāls varētu būt radiators ar rādiusu, kas ļauj tos iebūvēt nišā, kas noapaļota gan no iekšpuses, gan ārpuses. Tāpat radiatoriem var pievienot aksesuārus, kas ļauj uz tiem uzkarināt, piemēram, dvieli.

Eleganto Cordivari radiatoru montāžas papildelementu klāsts ļauj radiatoriem izskatīties vēl pievilcīgākiem. Vārstus var izvēlēties tādā pašā krāsā, kādā būs radiatori, kā arī apzeltītus, hromētus vai bronzas krāsā. Kā neveiksmīgs piemērs radiatoru montāžā var būt, piemēram, ierastie lodveida vārsti ar sarkanu rokturīti, kas neļauj radiatora siltuma padevi regulēt, bet kalpo tikai kā noslēgvārsti. Plašas ir arī pieslēguma veidu iespējas – no sāniem, no vidus, no apakšas, no vienas vai otras malas. Ja nejauši izvēlēts pārāk mazs radiators, iespējams papildus pasūtīt sekcijas, ko pieskrūvē jau esošajam, nemainot visu radiatoru.

Jāpārbauda spiedienizturība

Mainot radiatorus, jāņem vērā, ka daudzdzīvokļu mājās, ja tās ir pieslēgtas pilsētas centrālajai apkures sistēmai, visbiežāk būs palielināts spiediens, ne tāds kā privātmājās, tāpēc pirms radiatoru iegādes obligāti jāpārbauda spiedienizturības parametri. Daudzdzīvokļu mājās šis rādītājs var sasniegt desmit atmosfēras, savukārt privātmājās šis skaitlis ir krietni mazāks – apmēram trīs. Problēma slēpjas tajā, ka daļai dizaina radiatoru nav vajadzīgā spiediena, lai tos varētu uzstādīt daudzdzīvokļu mājās.

«Pirms ķerties pie darba, jānoskaidro precīzas temperatūras, kādas piegādā Rīgas siltums vai kāda cita vietējā katlumāja. Liela daļa jaunbūvju tiek celtas ar tendenci taupīt enerģiju, tādēļ ir svarīgi, lai radiatori atbilstu apkures sistēmai, kas iebūvēta konkrētajā mājā,» atgādina SIA EvaSat eksperts. Neatbilstības cēloņi visbiežāk esot saistīti ar temperatūru atšķirībām. Piemēram, Rīgas siltums siltumtīklā uztur no 60 līdz 80 grādu temperatūru, bet, ja mājai uzstādīts atsevišķs siltummezgls, temperatūra turpgaitā tiks samazināta. Šie parametri jau sākotnēji ir jānoskaidro pie mājas apsaimniekotāja, savukārt projektētājam jāuztic aprēķini par mājas siltuma zudumiem, kas palīdzēs izraudzīties vispiemērotākos radiatorus. Ja telpās ir lieli logi, vai māja nav siltināta un renovēta, būs papildus siltuma zudumi, tādēļ būs nepieciešami jaudīgāki radiatori, bet ne pārlieku – lai neatņemtu siltumu arī pārējiem iedzīvotājiem.

Uzticēt darbu speciālistiem

Kad minētās darbības ir veiktas, var sākt izraudzīties radiatoru modeļus. «Primārais visiem klientiem parasti ir vizuālais izskats, taču aizvietojot šis nebūs būtiskākais kritērijs. Pirmkārt, vajadzētu apskatīt tos variantus, kas ir tehniski pieļaujami, un tikai tad no šiem atlasītajiem izraudzīties vizuāli tīkamāko variantu,» uzsver EvaSat pārstāvis.

Neatsverams ir arī padoms, pārbūvējot apkures sistēmu un mainot radiatorus, noteikti konsultēties ar speciālistiem un neaizrauties ar pašdarbību – tas var novest pie tā, ka kaimiņam ir silti un pašam auksti, vai otrādi.

Promo raksts tapis sadarbībā ar SIA EvaSat