Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

Ieguldījums bērna nākotnē

© Scanpix/AP

«Pirmsskolas vecumā līdz septiņiem astoņiem gadiem redzi ir iespējams uzlabot, vēlāk redzes sistēma ir nostabilizējusies un to var nevis labot, bet tikai koriģēt esošo problēmu,» brīdina optikas salona Vision Express optometriste Ieva Pipare un atgādina, ka, lai laikus atklātu redzes defektus, atvase pie acu ārsta jāved regulāri.

«Protams, būtu ideāli, ja bērns tiktu vests pie acu ārsta katru gadu, bet obligāti tas būtu jādara gada, trīs, septiņu, desmit un apmēram četrpadsmit gadu vecumā,» teic optometriste. «Desmit gadi ir tas vecums, kad ļoti bieži sākas iegūta tuvredzība, jo bērnam palielinās mācību slodze. Jāsaprot, ka laikus diagnosticētas redzes problēmas būs ieguldījums bērna nākotnē.»

Pamanīt simptomus

Acu ārsta apmeklējums pirms skolas gaitu uzsākšanas ir ļoti svarīgs. «Ja bērns aiziet uz skolu ar neatklātām redzes problēmām, kas netiek koriģētas, viņam var būt grūtības mācībās. Reizēm vecāki kļūdaini domā, ka bērns skolā necenšas, jo neko nesaprot, un viņam ir grūti lasīt, bet varbūt iemesls ir tieši tas, ka viņš gluži vienkārši neredz. Tāpat redzes problēmas var būt viens no iemesliem, kādēļ bērns nevēlas pildīt mājasdarbus. Iespējams, ka viņam ir nepieciešamas brillītes, kas atrisina šīs problēmas,» norāda speciāliste.

Tieši par sliktu redzi bērni sūdzas reti, jo bieži vien viņi nemaz nezina, kā ir redzēt skaidri. Uzmanība jāpievērš, ja ir sūdzības par sāpošām actiņām, ja bērns cenšas tuvu nosēsties pie televizora, ja nevar ieraudzīt smalkus priekšmetus vai ja ir grūtības lasīt. Tāpat sliktas redzes rādītājs var būt biežas galvassāpes, īpaši pieres apvidū, vai tas, ka actiņas ir sarkanas un bērnu moka bieži plakstiņu iekaisumi. Arī vilkšana ar pirkstu līdzi katrai rindiņai lasot var būt rādītājs, ka bērnam ir problēmas ar redzi tuvumā,» I. Pipare vērš vecāku uzmanību uz vairākiem simptomiem.

Situācijas modelēšana

«Ja pirmsskolas vecumā laikus tiek atklāta neliela tālredzība, kas nozīmē sliktāku redzi tuvumā, to ar brillēm varētu koriģēt, taču, ja tiek atklāta tuvredzība, kas nozīmē sliktu redzi tālumā, šo problēmu parasti nevar novērst. Tuvredzība parasti nozīmē to, ka brilles būs jāvalkā visa mūža garumā. Ar brillēm un pareizu redzes režīmu mēs varam palēnināt tuvredzības attīstības gaitu, bet mēs to nevaram apstādināt pilnībā,» stāsta optometriste. Ja problēma reiz ir atklāta, tas nebūt nenozīmē, ka turpmāk atliek tikai samierināties un ar to sadzīvot – redze mainās, tādēļ ik gadu nepieciešams doties pie oftalmologa, lai konstatētu izmaiņas. «Ja bērnam konstatētas redzes problēmas un ir nepieciešams turpmāk valkāt brilles, vecāku uzdevums ir sekot līdzi, vai bērns tās patiešām valkā un vai viņš tās izmanto, arī atrodoties skolā – tam noteikti nāks par labu sadarbība ar skolotājiem,» skaidro optometriste.

Ir novērots, ka bērni mēdz kautrēties nēsāt brilles, arī vecākos nereti mīt aizspriedumi. Kā norāda I. Pipare, tādos gadījumos optometrista pienākums ir likt vecākiem saprast, ka bērnam brilles ir jāvalkā, jo pretējā gadījumā viņu atvase slikti redz. «Reizēm vecāki nesaprot, cik situācija ir nopietna, un domā, ka bērns viņiem melo par grūtībām saredzēt. Tādos gadījumos es, zinot to, cik daudz šis bērns redz, uzlieku vecākiem stikliņus, kas padara neskaidru redzi, tādā veidā modelējot situāciju par to, kā redz un jūtas viņu bērns. Reizēm ar to pietiek, lai vecāki saprastu, ka brilles bērnam ir patiešām nepieciešamas,» viņa stāsta.

Galvenais – ērtums

Pašu bērnu attieksme pret briļļu nēsāšanu, pēc optometristes novērojumiem, esot dažāda. I. Pipare paskaidro: «Ja bērns jau iet skolā vai bērnudārzā un redz, ka arī citiem bērniem ir brillītes, tad ļoti bieži viņš to uztver pozitīvi un labprāt pats izvēlas. Arī ja vecāki un brāļi vai māsas nēsā brilles, bērnam tā ir pierasta lieta, jo ģimenes locekļi katru dienu tiek redzēti brillēs. Savukārt, ja bērna ierastajā vidē nevienam briļļu nav, viņa attieksme mēdz būt rezervēta. Šādos gadījumos ārstam kopā ar vecākiem ir jāstāsta bērnam, ka brillītes vajadzīgas, lai skaidrāk redzētu, lai nebojātos redze. Mums jāmēģina būt psihologiem un jācenšas bērnam pamatot, kāpēc viņam brilles ir jāvalkā. Ļoti bieži, kad bērni saprot, cik skaidri tagad var ieraudzīt pasauli un lasīt bez galvassāpēm, viņi novērtē to nozīmi un labprāt tās lieto.»

Izvēloties brilles, pirmkārt, jādomā par to, lai tās būtu ērtas. «Tās nedrīkst spiest degunu un aiz ausīm. Ja brilles spiedīs, tās būs neērtas, un, protams, bērns tās negribēs valkāt. Ir svarīgi, lai bērnam pašam brilles patiktu, tāpēc viņam izvēles procesā ir jādarbojas līdzi. Savukārt vecākiem ir jāļauj bērnam pašam izvēlēties to, kas patīk,» uzsver I. Pipare.

Modes tendences

Ražotāju piedāvājums ir plašs. Pieejami briļļu rāmīši gan no plastmasas, gan metāla, bet bērniem līdz trīs gadu vecumam piemēroti silikona rāmīši, kas ir viegli un elastīgi. «Plastmasas brillītes reizēm bērniem patīk labāk, jo tām ir kopējais deguna atbalsts, kas neķeras, tās ir arī stabilākas,» novērojusi speciāliste. Briļļu rāmītim nevajadzētu būt ļoti šauram, jo pretējā gadījumā bērns skatīsies tām vai nu pāri, vai pa apakšu, un brilles nepildīs savas funkcijas – īpaši svarīgi tas ir tad, ja bērnam konstatēta tālredzība. I. Pipare mudina: «Tādā gadījumā jāizvēlas rāmītis, kurš ir platāks un apaļāks. Ja rāmja kājiņas ir nedaudz par garu, mūsu meistari var tās nedaudz pielocīt bērnam ērtā pozīcijā. Metāla brillītēm iespējams koriģēt arī deguna atbalstiņus, lai tie būtu piemēroti bērna sejas formai un nespiestu vai nekristu nost.»

Jaunākās tendences liecina, ka bērniem, līdzīgi kā pieaugušajiem, pēdējā laikā aktuāli krāsaini un koši briļļu rāmīši. Kā novērojusi optometriste, bieži bērniem patīkot rāmīši ar dažādu multfilmu varoņu zīmējumiem uz kājiņām. «Mazām meitenēm patīk rozā vai sarkani rāmīši ar puķītēm vai akmentiņiem. Aktuāla patlaban ir skaistā Hello Kitty kolekcija, kur rāmīšiem uz kājiņas ir kaķīša logotips,» saka I. Pipare, norādot, ka, pateicoties šīm dekoratīvajām inovācijām, brilles bērniem nereti kalpo kā statusa simbols draugu vidū. «Puikām patīk nopietnākas krāsas, bet arī speciāli maziem puišiem ir izgatavoti rāmīši ar multfilmu varoņiem. Tādēļ ir svarīgi ļaut bērnam pašam izvēlēties to, ko viņš pazīst un kas viņam patīk,» pārliecina I. Pipare.

Promo raksts tapis sadarbībā ar Vision Express