Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

PADOMS: Kā izgatavot maisiņu tējas glabāšanai

© F64

Rudenī un ziemā neaizstājams siltuma un veselības avots ir zāļu tējas, kas savāktas vasaras ziedošajās pļavās un dārzā. Lai saglabātu tēju labvēlīgo iedarbību pēc iespējas ilgāk, svarīgi ir tās kārtīgi izžāvēt un pareizi uzglabāt.

Piedāvājam padomus glabāšanas mākslā un radošas idejas pašrocīgiem tējas maisiņiem, kas izrotās virtuves plauktu un noderēs sirsnīgai dāvanai.

Nepieciešams: kokvilnas vai lina auduma loksnes, diegs, adata, šķēres, mežģīne vai citi dekori pēc izvēles, lapiņas uzrakstiem, aukliņa aizdarīšanai.

1. Divus auduma gabaliņus saliek kopā ar labo pusi uz iekšu. Akurāti sašuj kopā trīs maliņas.

2. Vaļā palikušo galu atloka un atšuj, lai neirst.

3. Izgriež uz otru pusi, piešuj dekoratīvu mežģīni vai kādu citu dekoru pēc izvēles. Sagatavo uzrakstu lapiņas, kam piesieta aukliņa.

ATCERIES!

Galvenais ir tējas sargāt no gaismas, nepieļaut kaitēkļu iekļūšanu traukā vai maisiņā, kur tās tiek glabātas, un neglabāt ilgāk par diviem gadiem.

***

SPECIĀLISTA IETEIKUMI - Vija ENIŅA, farmācijas doktore, augu pazinēja

• Galvenais – ir jāzina, kas drogā ir iekšā. Ja augs satur daudz ēterisko eļļu, ja tā ir smaržīga droga kā, piemēram, kumelīte vai piparmētra, tad optimālais glabāšanas laiks būtu apmēram viens gads. Citas tējas var glabāt ilgāk – apmēram divus gadus.

• Tējas vajadzētu uzglabāt tā, lai klāt netiek gaisma, kukaiņi, piemēram, kodes, un pelējums – tādēļ tējai jābūt labi izžāvētai. Vislabāk ir glabāt traukos, piemēram, stikla burkā ar aizvērtu vāku, metāla kārbā vai jebkurā citā traukā, kur netiek klāt gaisma.

• Var glabāt arī auduma maisiņā, vislabāk lina vai kokvilnas. Mīnuss uzglabāšanai maisiņā ir tas, ka mēs neredzam, kas iekšā notiek. Kodes mēdz iekūņoties audumā un sadēt kāpuriņus, bet to var nepamanīt.

• Ja droga satur miecvielas kā, piemēram, saknes ar blīvu konsistenci, tās var glabāties ilgāk, bet ir arī jāņem vērā aspekts, ka saknēs uzkrājas cukuri, kas labi garšo pelējuma sēnēm. Augu ķīmija nevienam nepatīk un neinteresē, bet tā tomēr nosaka auga žāvēšanas un glabāšanas procesa nianses.

• Vēloties jaukt tējas, vispirms svarīgi zināt, ko mēs gribam pagatavot. Ja tā būs ikdienā dzerama tēja, kam jābūt garšīgai, smaržīgai un skaistā krāsā, tad tur var likt kopā visādas smaržīgas drogas. Mīts, ka likt kopā vairākas tējas nedrīkst, nav patiess – no tā nekā briesmīga nebūs. Protams, jo vairāk saliekam iekšā maisījumā, jo vārāmajā porcijā ir mazāk no katra auga, līdz ar to efekts no tiem būs mazāks.

• Laba ir metode glabāt drogas katru atsevišķi un jaukt pirms lietošanas. Var sagatavot arī nelielu porciju drogu maisījumu un izlietojot gatavot jaunu. Tējas dzeršana ir liela improvizācija.

• Dzerot vienu tēju, nedrīkst to lietot pārāk ilgi – optimāli ir nedēļu vai desmit dienu un pēc tam pamainīt uz citu.

• Ja tēja tiek lietota ārstnieciskiem mērķiem, tā jāgatavo noteiktā koncentrācijā, jādzer vienā režīmā un zināmu kursa ilgumu. Ārstniecības nolūkiem var pagatavot arī dažādu drogu maisījumu ar līdzīgu iedarbību, kas realizēs savu darbību pēc aktīvo vielu grupām.