Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Netradicionālie kartupeļi

© Māja

Nav nekā ikdienišķāka ēdienkartē par kartupeļiem. Pamatreceptes ir vienkāršas – sālsūdenī vārīti kartupeļi, ar mizu vārīti kartupeļi, cepti kartupeļi, kartupeļu sacepums, kartupeļu pankūkas, kroketes, biezenis.

 Tos, kā zināms, var arī grilēt vai cept folijā.

Taču kartupeļu cienītāji var no tiem izmēģināt visnetradicionālākās receptes, pagatavojot no kartupeļiem pamatēdienu, uzkodu vai piedevu pie gaļas vai zivju ēdieniem, piemēram, kartupeļu un dārzeņu tortilju. Sīpolu sakapā, kartupeļus sagriež nelielos gabaliņos, brokoļus notīra, sadala rozetēs. Kartupeļus apcep, pievieno sīpolus un brokoļus, turpina cept. Bļodā sakuļ olas, pievieno sāli, piparus, maltu papriku un muskatriekstu. Pievieno kartupeļu un brokoļu maisījumu, samaisa. Pannā uzkarsē eļļu, iepilda kartupeļu maisījumu, samaisa un cep, kamēr izveidojas garoziņa. Tortilju apgriež otrādi un cep vēl trīs četras minūtes.

Ir trīs kartupeļu tipi – stingri, vidēji stingri un miltaini. Stingro šķirņu kartupeļi vārīšanas un cepšanas laikā saglabā savu formu, tāpēc tie der cepšanai, salātiem un sacepumiem; vidēji stingrie kartupeļi ir visiecienītākie, jo tos var daudzpusīgi izmantot; miltainajiem kartupeļiem augstā cietes satura dēļ raksturīga sausāka struktūra. Vārot tie sadalās un labi sasaistās ar visu veidu šķidrumiem. Tie ir lieliski piemēroti zupām, krēmzupām, biezeņiem, klimpu pagatavošanai, kā arī cepšanai folijā.

noderīgi!

• Kartupeļi no ārpuses izskatās robusti, taču, ja tos apdauza vai mētā, tad bojājumi veidojas no iekšpuses.

• Kartupeļus nedrīkst turēt gaismā, jo tad tie nokrāsojas zaļi un veidojas indīga viela – solanīns. Tāpēc jāatceras, ka pirms gatavošanas tiem jāizgriež visas zaļās vietas.

• Kartupeļus nedrīkst uzglabāt kopā ar āboliem, jo tie veicina pāragru dīgšanu.

• Kartupeļi pēc nopirkšanas jāizņem no plēves iesaiņojuma, citādi tie svīdīs un pūs.

RECEPTES

Gnoči (klimpiņas)

Sastāvdaļas: 750 g miltainu kartupeļu, sāls, 3 olas, 300 g miltu, 3 ēdamk. mannas, 3 ēdamk. izkausēta sviesta, malti melnie pipari, milti pārkaisīšanai. Tomātu mērcei: 800 g tomātu, sīpols, ķiploka daiviņa, 3 ēdamk. olīveļļas, sāls, malti melnie pipari, buntīte salvijas, 2 ēdamk. sviesta, 100 g rīvēta Parmas siera.

Pagatavošana: no minētajiem produktiem pagatavo klimpas. Gatavo mērci – tomātiem novelk miziņu un izņem sēklas. Mīkstumu sagriež gabaliņos. Sīpolu un ķiploku nomizo un smalki sakapā. Katlā uzkarsē olīveļļu, ieber sīpolus un ķiplokus, sautē caurspīdīgus. Pievieno tomātu gabaliņus un uz lēnas uguns sautē, kamēr masa sabiezē. Pieber sāli un piparus. Klimpas izvāra. Ar putu smeļamo karoti izņem laukā un notecina. Salviju noskalo, papīra dvielī nosusina un noplūc lapas. Pannā izkausē sviestu un strauji apcep salvijas lapas. Pievieno klimpas un viegli izkarsē. Pasniedz ar tomātu mērci un Parmas sieru.

Kartupeļu un siera tortītes

Sastāvdaļas: 200 g kartupeļu, 30 g sviesta, 75 g trekna saldā krējuma, 50 g speķa, sāls, svaigi malti melnie pipari, tējkarote Provansas garšaugu, 250 g Mocarellas siera.

Pagatavošana: kartupeļus izvāra ar visu mizu, nomizo un sastampā. Biezputrā iemaisa sviestu un krējumu. Speķi sagriež mazos gabaliņos, iecilā biezputrā. Pievieno sāli, piparus un garšaugus. Biezputru pilda 4 karstumizturīgās veidnēs. Mocarellu sagriež 0,5 cm biezās šķēlēs, klāj uz kartupeļu biezputras. Liek cepeškrāsnī un cep 8–10 minūtes.