Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Veselīgais ķiploks

© nra arhīvs

Ir cilvēki, kuriem patīk, ka ēdiena garšu un smaržu bagātina aromātiskā garšviela – ķiploks, bet citi par tā pievienošanu maltītei pauž nepatiku. Ķiploks ir veselīgs, viena tā galviņa satur 4 kalorijas, bet nesatur taukus un ogļhidrātus.

Sērs, kas ir šī produkta sastāvā un piešķir specifisku, asu aromātu, mazina kaitīgā holesterīna daudzumu, pazemina asinsspiedienu un mazina risku saslimt ar kuņģa un resnās zarnas vēzi. Ķiploku uzskata par dabisku antibiotiku, kas palīdz nostiprināt imūnsistēmu. Ķiploka sastāvā ir veselīgais glikozīds allicīns, kurš ir ķiploku specifiskās smaržas avots. Ķiploks satur pietiekamā daudzumā selēnu un citas vielas no antioksidantu grupas. Uzturā, protams, vislabāk lietot svaigus ķiplokus, jo, termiski apstrādājot, tie maina savu uzturvērtību. Tos var pievienot pie salātiem, zupām, otrajiem ēdieniem (to vislabāk darīt, kad ēdiens jau ir gatavs), mērcēm, cept nelielā temperatūrā, marinēt, var sagriezt un pēc tam izkaltēt. Un kur vēl gardie ķiploku grauzdiņi! Saberžot kaltētus ķiplokus pulverī un sajaucot ar sāli, iegūst ķiploku sāli. Ķiplokus kādu laiku var uzglabāt eļļā un pievienot ēdienam. Ārstnieciskā nolūkā var pagatavot ķiploku uzlējumu – notīra 300 g ķiploku, sarīvē, aplej ar 500 g degvīna un atstāj tumšā vietā apmēram 3 nedēļas, ik pa laikam samaisot, pēc tam izfiltrē caur audumu. Lieto pa 10 līdz 15 pilieniem no rīta un vakarā.

NODERĪGI

• Nav ieteicams iegādāties ķiploku, kuram jau ir parādījušies vai drīzumā parādīsies zaļi asniņi, jo tas ēdienam piešķirs rūgtenu garšu.

• Daudzi pavāri uzskata, ka ķiploku drīkst vienīgi smalki sakapāt vai saspaidīt ar naža spalu, jo izspiešana caur spiedni negatīvi ietekmē ķiploka ēteriskās eļļas un līdz ar to – ķiploka garšu.

• No visiem gaļas veidiem ķiploks vislabāk sader ar jēra gaļu.

• Lai atsvaidzinātu elpu pēc ķiploka lietošanas, var pakošļāt pētersīļu zariņu, kardamona sēklas vai kanēļa standziņu.

RECEPTES

Anšovi piparmētru mērcē

Sastāvdaļas:150 g miltu, 1 kg mazu anšovu bez galvām, 500 ml eļļas cepšanai, sāls, 2 ēdamkarotes olīveļļas, smalki sakapātas ķiploka daiviņas, 125 ml baltvīna etiķa, 2 ēdamkarotes rupji sakapātu piparmētru.

Pagatavošana: lielā traukā ieber miltus un apviļā tajos anšovus. Lielā pannā sakarsētā eļļā apcep anšovus zeltaini brūnus. Rūpīgi nosusina tos uz papīra dvieļa, pārkaisa sāli. Pannu noņem no plīts un izlej eļļu. Tajā pašā pannā uzkarsē olīveļļu un 2 minūtes apcep ķiplokus. Pielej etiķi un sautē vēl 5 minūtes. Pievieno piparmētras un pannu noņem no plīts. Anšovus liek lielā traukā un pārlej ar etiķa un piparmētru mērci. Pirms pasniegšanas vismaz uz 3 stundām ieliek ledusskapī.

Grūbu zupa

Sastāvdaļas: 75 g gabaliņos sagrieztas žāvētas cūkgaļas, smalki sakapāts sīpols, 2 smalki sakapātas ķiploka daiviņas, 1 ēdamkarote smalki sakapāta majorāna, 6 saplucinātas svaiga bazilika lapas, 2 nomizoti un sakapāti tomāti, 4 ēdamkarotes olīveļļas, 2 l auksta ūdens, 450 g grūbu, sāls, svaigi malti melnie pipari, 6 ēdamkarotes svaigi rīvēta Parmas siera.

Pagatavošana: lielā pannā sakarsē 1 ēdamkaroti eļļas, pievieno žāvēto cūkgaļu, sīpolus, ķiplokus, pētersīļus, majorānu, baziliku un sautē 4 līdz 5 minūtes. Pievieno tomātus, pielej ūdeni un uzvāra. Pieber grūbas, pievieno sāli un piparus. Bieži apmaisot, vāra 30 minūtes, kamēr grūbas ir mīkstas. Pārkaisa ar sieru un apslaka ar atlikušo eļļu. Pasniedz karstu.