Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

Rosinoša dizaina izstāde Design Isle

© publicitātes

Ar pienu apdrukāti T krekli, galda piederumu komplekts Sajūti sajūtu, drēbju pakaramais Žagaru saišķis, mēteļu kolekcija Ārpus rāmjiem – šie un vēl daudzi citi Latvijas dizaineru darbi būs skatāmi Rīgas starptautiskajā dizaina izstādē Design Isle 2014, kas no 2. līdz 5. oktobrim notiks Ķīpsalā.

Izstāde Design Isle 2014 ir Baltijā lielākā dizaina izstāde, kas vienkopus pulcēs nozares profesionāļus, uzņēmumus, jaunos talantus un laba dizaina cienītājus. Oriģinālas, kvalitatīvas un funkcionālas mēbeles, interjera un grafiskā dizaina darbi, modes aksesuāri un dzīvesstila produkti, radošas meistarklases un interesantas prezentācijas un vēl daudzi citi jaunumi sagaida izstādes apmeklētājus. Latvijas Dizaineru savienība (LDS) izstādē veidos ekspozīciju, kurā ikviens varēs aplūkot jaunākos Latvijas dizaineru darbus, kas cīnīsies par titulu Gada balva dizainā 2014 sešās nominācijās – vides, interjera, modes, rūpnieciskā, foto un grafiskā dizaina, kā arī tematiskajā konkursā, kas veltīts Rīgai – Eiropas kultūras galvaspilsētai.

Konkurss Gada balva dizainā 2014 rada lielu ieinteresētību, un jaunie darbi parāda nozares profesionāļu jaunrades spēju un kvalitāti, kā arī liecina par jaunu dizainisko domāšanu.

Galvasrotas un krekli

Patīkams atklājums būs funkcionālais interjera dekors – drēbju pakaramais Žagaru saišķis, kas izgatavots no ovāla profila masīvām bērza līstēm, kuras sadrumstalošanai pa vidu ir iešķeltas. Kopā saliktas, tās atgādina žagaru bunti. Uz šāda pakaramā vieta paredzēta līdz pat 100 mēteļiem, to var uzstādīt un novākt dažās sekundēs.

Galvas aksesuāru kolekciju Usi Susi maskas veido sešas unikālas galvasrotas, kas ir radītas katrai nedēļas dienai, ar iespēju nedēļas pēdējā dienā kļūt pašam par sevi. Katra galvasrota ir izveidota īpašā trīsdimensionālā audumu locīšanas un apšūšanas tehnoloģijā, radot telpiskuma izjūtu, un katra no tām atveido noteiktus tēlus latviešu mitoloģijā – zalkti, ūsiņu utt.

Pienraksti ir kreklu sērija, kuros piens kā viens no latviešu tautas svarīgākajiem produktiem un simboliem izmantots uz krekla gan kā krāsviela, kuru var aptaustīt, gan arī simboliski – dainu tekstos. Izmantojot piena krāsas mainības īpašību, ikviens var izveidot personalizētu krekla grafiku jeb radīt savu stāstu no esošajiem dainu tekstiem, termiski apstrādājot noteiktus vārdus, kuri no baltās piena krāsas iekrāsojas brūnā tonī, bet citi vārdi paliek baltā krāsā.

Sapnis, ne birojs

Tā var teikt par uzņēmuma Capital biroja interjeru, kas šogad pieteikts konkursam Gada balva dizainā 2014 interjera dizaina kategorijā. Kādreizējie mazie kabineti ar garo gaiteni pārtapuši par plašu telpu, kas veidota pēc urbānā funkcionālisma principiem, klāt pievienojot dabas izjūtu. Skaņu absorbējošais grīdas segums veidots kā pļavas zāle ar smilšu taciņām, aicina novilkt apavus un ļauties dabas aicinājumam. Savukārt mākslinieces Ievas Liepiņas dzīvīgie sienu gleznojumi, kam par iedvesmu ir kļuvušas Rīgas jūgendstila fasādes, darba videi piešķir unikalitāti.

Galda piederumu komplekts Sajūti sajūtu izstrādāts no smagnēja materiāla, lai tiktu palēnināts ēšanas process un mainīti ēšanas paradumi. Vinnijam Pūkam Sajūti sajūtu noteikti izraisītu pārdomas, bet tiem, kuriem ir aktuāls veselīgs dzīvesveids un kas novērtē stilīgu dizainu, būs tieši laikā.

Gaismas objektu kolekciju Intas lampas veido vairāk nekā 30 dažāda lieluma dizaina lampas. Tās radītas no koka, stikla un dažādu struktūru audumiem – sākot no smalkām mežģīnēm un beidzot ar raupju džutu. Lampas apbur ar saviem daudzveidīgajiem gaismas efektiem, istabas interjerā ienesot zvaigžņotas debesis, krāsainus ziedus vai krāšņu pāva asti. Mēbeļu kolekciju Tilts veido funkcionāli āra mēbeļu dizaina objekti – četrvietīgs dīvāns un atpūtas krēsls, kas ražoti no Latvijas bērza. Krēslu koncepts ir vizuāli tieši saistīts ar tērauda tiltu konstrukcijām un to struktūrām, reprezentējot saikni starp sākumu un galamērķi un simbolisku saikni starp divām pasaulēm.

Skatuves noformējums

Pirmās asociācijas, ieraugot mēteļu kolekciju Ārpus rāmjiem, – skaistas un trauslas pļavas puķes, jo tajā ir pavasara un vasaras sezonas mēteļi mūsdienīgām sievietēm. Mēteļiem ir brīvs trapecveida siluets, kas ir viegli transformējams par X veida siluetu ar jostas palīdzību, tādējādi viegli pielāgojams valkātājas vajadzībām.

Grafiskā dizaina kategorijā acis priecē Latvijas saldumu tirgū nesen ienākušā zīmola NelleUlla burvīgie iepakojumi. To galvenā dizaina ideja un ikviena detaļa ir nākusi no mežu dziļumiem – simetrijai mijoties ar mežonīgu ritmu. Turot rokās NelleUlla trifeļu un šokolādes iepakojumus, var novērot neparastas gaismas un tumsas spēles, kā arī ieraudzīt pa kādam zeltainam saules staram, kas iespīd tieši acīs.

Viens no spilgtākajiem darbiem vides dizaina kategorijā ir uzvedumam Mūzika, deja, piedzīvojums! radītais skatuves noformējums. Noformējumam izmantotas caurspīdīgas plastikāta caurulītes ar kopējo garumu 10 000 metru, kas uzsūc gaismu un izkliedē to visas caurulītes garumā. Ar caurulītēm ir iespējams veidot visdažādākos telpas scenārijus – telpu kā viendabīgu masu, no divām pusēm atvērtu telpu, telpu ar centrisku elementu un tamlīdzīgi. Lai konkursa Gada balva dizainā 2014 darbu vērtēšana notiktu objektīvi, darbu autoru vārdi šobrīd netiek publiskoti.

Nāc uz izstādi

no 2. līdz 5. oktobrim Ķīpsalā un atklāj savus favorītus – darbu autorus! Par izstādi vairāk var uzzināt: www.designisle.lv vai www.facebook.com/izstade.designisle