Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

RECEPTE: Pi­par­kū­ku laiks, variācijas par labi zināmu tēmu

© f64

Kad ko­pī­gi aiz­va­dī­ta pat­ri­otis­ma ne­dē­ļa, ra­žo­tā­ju pie­dā­vā­jums, laiks aiz lo­ga un sirds no­ska­ņas ar­vien vai­rāk steig­sies at­gā­di­nāt par gai­dā­ma­jiem Zie­mas­svēt­kiem. Lat­vi­jas maiz­nieks kā ik­kat­ru ga­du lai­dis kla­jā ēr­ti pa­ga­ta­vo­ja­mu un aro­mā­tis­ku pi­par­kū­ku mīk­lu – ro­sī­ša­nās vir­tu­vē būs lie­lisks veids, kā iz­klie­dēt drū­mo va­ka­ru sen­ti­men­tu un pie­pil­dīt mā­ju ar zie­mas smar­žām.

RE­CEP­TES

Kla­sis­kās pi­par­kū­kas

SA­STĀV­DA­ĻAS:

Lat­vi­jas maiz­nieks pi­par­kū­ku mīk­la

mil­ti

Gla­zū­rai:

2 olu bal­tu­mi

300 g pū­der­cu­ku­ra

pus­e cit­ro­na su­las

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: uz gal­da uz­ber mil­tus, iz­rul­lē mīk­lu un iz­spiež for­mi­ņas pēc sirds pa­ti­kas. Liek ce­peš­krās­nī cep­ties, līdz pi­par­kū­kas ga­ta­vas. Pa to lai­ku ga­ta­vo gla­zū­ru: olu bal­tu­mus sa­pu­to, pa da­ļām pie­vie­no pū­der­cu­ku­ru un cit­ro­na su­lu. Kad pi­par­kū­kas at­dzi­su­šas, gla­zū­ru pil­da kon­di­to­re­jas mai­si­ņā un de­ko­rē ce­pu­mus ar da­žā­diem rak­stiem.

VA­RI­ĀCI­JAS

Ru­dzu mil­tu pi­par­kū­kas

SA­STĀV­DA­ĻAS:

Mīk­lai:

350 g svies­ta

340 g pū­der­cu­ku­ra

500 g ru­dzu mil­tu

750 g kvie­šu mil­tu

ce­pa­mais pul­ve­ra

ka­nē­lis

mal­tas krust­nag­li­ņas

mus­kat­rieksts

pi­pa­ru mai­sī­jums

kar­da­mons

malts in­gvers

mil­ti rul­lē­ša­nai

ola pār­smē­rē­ša­nai

Sī­ru­pam:

450 g cu­ku­ra

250 g ūdens

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: sāk ar sī­ru­pa ga­ta­vo­ša­nu. Pan­nā ap­de­dzi­na cu­ku­ru, līdz tas iz­kūst. Tad no­ņem no uguns un pa da­ļām pie­vie­no ūde­ni is­ta­bas tem­pe­ra­tū­rā. Svies­tu, ru­dzu un kvie­šu mil­tus un pū­der­cu­ku­ru sa­mī­ca. Pie­vie­no ce­pa­mo pul­ve­ri un garš­vie­las, sa­ga­ta­vo­to cu­ku­ra sī­ru­pu un mī­ca, līdz mīk­la ie­gūst vien­da­bī­gu ma­su. Vis­maz uz dien­nak­ti ie­vie­to mīk­lu le­dus­ska­pī. Tad iz­si­jā uz gal­da mil­tus, iz­rul­lē mīk­lu un iz­spiež for­mi­ņas. Cep ce­peš­krās­nī 180 grā­du tem­pe­ra­tū­rā ap­mē­ram 10 mi­nū­tes. Ga­ta­vas pār­ziež ar sa­kul­tu olu.

In­gve­ra pi­par­kū­kas

SA­STĀV­DA­ĻAS:

140 svies­ta

100 g cu­ku­ra

3 olas

ce­pa­mais pul­ve­ris

rī­vēts in­gvers

350 g kvie­šu mil­tu

ola pār­smē­rē­ša­nai

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: vi­sas sa­stāv­da­ļas sa­jauc un mī­ca, līdz vei­do­jas vien­da­bī­ga ma­sa. Ga­ta­vu mīk­lu uz stun­du ie­vie­to le­dus­ska­pī. At­dzi­su­šu iz­rul­lē, iz­spiež for­mi­ņas, pār­smē­rē tās ar sa­kul­tu olu un cep ce­peš­krās­nī 180 grā­du tem­pe­ra­tū­rā ap­mē­ram 20 mi­nū­tes.