Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

PADOMS: Ārst­nie­cis­kās ķi­me­nes

© Publicitātes foto

Vis­ti­ca­māk, vie­na da­ļa ķi­me­nes ceļ go­da vie­tā. Pa­sau­les vir­tu­vē arī tās ir ļo­ti po­pu­lā­ras, bet ci­tiem šī sēk­lvei­dī­gā garš­vie­la, kas ēdie­niem pie­šķir asu gar­šu un pa­tī­ka­mu aro­mā­tu, sim­pā­ti­jas ne­iz­rai­sa.

Kā garš­vie­lu iz­man­to ne ti­kai sēk­las, bet arī la­pas un pat sak­ni. Ķi­me­nes jau iz­se­nis pa­zīs­ta­mas ar sa­vām ārst­nie­cis­ka­jām īpa­šī­bām – uz­la­bo gre­mo­ša­nu, lie­to gas­trī­ta ga­dī­ju­mā, it īpa­ši, ja ir pa­ze­mi­nā­ta skā­be, ma­zi­na arī dru­dzi, rak­stu­rī­ga no­mie­ri­no­ša, to­ni­zē­jo­ša un urīn­dze­no­ša ie­dar­bī­ba. Pa­tie­sī­bā ķi­me­nes der pie jeb­ku­ra ēdie­na – sa­lā­tiem, ga­ļas, zi­vīm, zu­pām, ma­ri­nā­dēm, dār­ze­ņu ēdie­niem, it īpa­ši la­bi sa­der ar kar­tu­pe­ļiem, kā­pos­tiem, bie­tēm, bur­kā­niem. Pie­vie­no pie sē­nēm, da­žā­dām mēr­cēm, pla­ši iz­man­to kon­di­to­re­jas iz­strā­dā­ju­mos. Ko­pā ar anī­su, ko­ri­an­dru un fen­he­li ķi­me­nes ag­rāk pie­vie­no­ja ie­vā­rī­ju­mam, pār­kai­sī­ja ar tām cep­tus ābo­lus. Un kur vēl aro­mā­tis­kā ķi­me­ņu tē­ja, ku­rai var pie­vie­not sa­rī­vē­tu cit­rus­aug­ļu mi­zi­ņu. Tē­ja it īpa­ši ve­se­lī­ga ir jaun­ajām mā­mi­ņām, jo vei­ci­na pien­ra­di, pa­līdz sa­kār­tot arī hor­mo­nā­lo sis­tē­mu. Lai no­stip­ri­nā­tu imūn­sis­tē­mu, ņem 250 gra­mu la­bi sa­mal­tu svai­gu mel­no ķi­me­ņu sēk­lu, sa­jauc ar ki­lo­gra­mu me­dus un bur­ku aiz­vā­ko. Lie­to pa vie­nai ēdam­ka­ro­tei kat­ru die­nu.

No­de­rī­gi!

* Mal­tas ķi­me­nes var iz­man­tot pi­pa­ru vie­tā vai arī iz­vei­dot mai­sī­ju­mu no pi­pa­riem un ķi­me­nēm.

* Lai ķi­me­ņu aro­māts bū­tu spē­cī­gāks, tās ie­tei­cams ap­grauz­dēt, ne­vis cept uz pan­nas, bez pie­de­vām. Tās sil­dot, ro­das ēte­ris­kās eļ­ļas, kas ir ķi­me­ņu sa­stā­vā.

* Ga­ta­vo­jot ēdie­nus ar ķi­me­nēm, re­cep­tēs var ie­tilpt arī pi­par­mēt­ra. Kau­kā­za vir­tu­vē pi­par­mēt­ru bie­ži pie­vie­no ga­ļas ēdie­niem – ga­ļu sa­cep ce­peš­krās­nī, pie­vie­no­jot ķi­me­nes un pi­par­mēt­ru.

* Vā­rot skā­bus kā­pos­tus, jā­pie­vie­no ne­daudz ķi­me­ņu, un kā­pos­tu aro­māts pa­zu­dīs.

* Ķi­me­nes uz­gla­bā cie­ši no­slēg­tā kār­bā sau­sā, tum­šā vie­tā.

Re­cep­tes

Sa­lā­ti ar vis­tas fi­le­ju, ar sie­ru un to­mā­tu

Sa­stāv­da­ļas: 200 g vis­tas fi­le­jas, 200 g cie­tā sie­ra, 200 g sē­ņu, 2 to­mā­ti, 150 g ma­jo­nē­zes, mel­ni mal­tie pi­pa­ri, sāls, ķi­me­nes, za­ļu­mi, sa­lāt­la­pas.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: no­vā­ra vis­tas fi­le­ju un sa­smal­ci­na. Sa­griež di­vas sa­lāt­la­pas, to­mā­tus, sē­nes, sa­rī­vē sie­ru, pie­vie­no garš­vie­las un vi­su sa­jauc ar ma­jo­nē­zi. Pirms liek sa­lā­tus uz šķīv­ja, kār­to uz tā pā­rē­jās sa­lāt­la­pas. Sa­lā­tus ro­tā ar za­ļu­miem un ķi­me­nēm.

Kars­tmai­zes ar biez­pie­nu un ķi­me­nēm

Sa­stāv­da­ļas: 400 g bal­tmai­zes, vie­na ola, 200 g biez­pie­na, ķi­me­nes, 50 g eļ­ļas.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: sa­griež bal­tmai­zi, vie­nu pus­i no­smē­rē ar eļ­ļu un uz­liek biez­pie­na ma­su, ku­rai biez­pie­nu sa­smal­ci­na, pie­vie­no olu un rū­pī­gi sa­jauc vai vieg­li sa­pu­to. Ma­sai pie­vie­no pus­i ēdam­ka­ro­tes ķi­me­ņu un vēl­reiz sa­mai­sa. Liek ma­su uz bal­tmai­zes ar ne­lie­lu kau­dzi. Kār­to mai­zī­tes uz pan­nas, uz­kai­sa tām at­li­ku­šās ķi­me­nes. Liek līdz 180 grā­diem uz­kar­sē­tā ce­peš­krās­nī un cep ap­mē­ram 10 līdz 15 mi­nū­šu, ka­mēr ie­gūst zel­tai­nu ga­ro­zi­ņu.

Pil­dī­ti šam­pin­jo­ni ar za­ļu­miem

Sa­stāv­da­ļas: 10 lie­li šam­pin­jo­ni, 3 ēdam­ka­ro­tes sau­sā bal­tvī­na, 100 g mīk­stā sie­ra ar za­ļu­miem, ķi­me­nes, za­ļu­mi, sāls, pi­pa­ri.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: sē­nes no­maz­gā un no­ņem tām ce­pu­rī­tes. Sa­mai­sa mīk­sto sie­ru ar vī­nu, garš­vie­lām un ķi­me­nēm. Pil­da šam­pin­jo­nu ce­pu­rī­tes ar sie­ra ma­su, pār­kai­sa ar za­ļu­miem un liek ce­peš­krās­nī 180 grā­du tem­pe­ra­tū­rā uz 20 mi­nū­tēm.