Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

PRAKTISKI: Laiks sēt selerijas

Seleriju sēklas ir ļoti sīkas un dīgst divas trīs nedēļas. Tām jānodrošina optimāli apstākļi: mērens mitrums un siltums, gaisma © Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Selerijas, vienalga, vai tās lapu, kātu vai sakņu, pieder pie kultūrām, kam garš audzēšanas periods, tāpēc februāris ir īstais laiks, lai tās iesētu, sāktu gaidīt pirmo asnu parādīšanos un līdz izstādīšanai augšanai paredzētā vietā pagūtu izaudzēt veselīgus, spēcīgus dēstus.

Seleriju sēklas ir ļoti sīkas un dīgst divas trīs nedēļas. Tām jānodrošina optimāli apstākļi: mērens mitrumsun siltums, gaisma.

Lai dīgšanu paātrinātu, sēklas (ja tās nav specializētā apvalkā) dažas dienas pirms sēšanas ieteicams mērcēt ūdenī, to vairākas reizes dienā mainot. Sēklas vislabāk sadīgst, ja gaisa un substrāta temperatūra ir 20–25 grādi. Kastītes ar sējeņiem jānovieto gaismā.

Nedaudz mitru substrātu kastītē pieblīvē, nolīdzina, izsēj sēkliņas un viegli piespiež pie augsnes virskārtas. Sēkliņas nekādā gadījumā neapber ar substrātu! Lai sēkliņas un substrāts neiekalstu, kastīti apklāj ar stiklu vai plēvi. Lai uz substrāta virskārtas neattīstītos pelējums, pārsegu regulāri vēdina, bet stiklu laiku pa laikam noņem.

Padoms

• Ilgāku laiku glabātas sēklas parasti dīgst nevienmērīgi un ļoti ilgi, tāpēc kastītes ar šķietami nedīgstošajām sēklām nevajag steigties izmest pat pēc mēneša.

• Iesētajām sēkliņām augsnē nevajadzētu būt dziļāk kā trīs sēkliņu dziļumā.

• Sēšanai var izmantot arī caurspīdīgus, pietiekami stingrus plastmasas traukus, kādi atbrīvojas pēc daudzu pārtikas produktu izlietošanas.

• Mitruma nodrošināšanai vislabāk derēs pulverizators ar smalku izsmidzinātāja strūklu.

Svarīgi ievērot

• Sējot (arī stādot!) jāievēro princips: viss, kam ēdamā daļa aug un attīstās virs zemes, jāsēj (jāstāda) augošā mēnesī.

Šogad 13., 14., 15. marts ir piemērots laiks lapu, kātu seleriju sēšanai.

• Viss, kam ēdamā daļa aug zem zemes, jāsēj (jāstāda) vecā mēnesī.Šogad laiks no 27. līdz 29. martam ir piemērots sakņu seleriju sēklu sēšanai.

• Novērojumi liecina, ka trīs dienas pirms pilnmēness ir pats labākais laiks sēklu sēšanai. Šo novērojumu var izmēģināt, pavasarī sējot arī uz lauka.