Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

PRAKTISKI: Kafija – melnā, rūgtā, aromātiskā

© Publicitātes foto

Kafiju ierasts dzert katru dienu, un, baudot to, mēs aizdomājamies, cik tā ir veselīga. Jaunākie zinātniskie pētījumi apliecina, ka kafijai raksturīga labvēlīga iedarbība uz cilvēka veselību. Plaši izplatīts un vairākkārt pierādīts, ka kafija mazina nogurumu un sniedz enerģiju visai dienai.

Kafija satur lielu daudzumu antioksidantu, kas palīdz novērst un aizkavē slimību rašanos, kas saistītas ar organisma novecošanos, tajā ir arī daudz kālija un magnija. Kafijā dabiskā veidā ir kofeīns, kura stimulējošais efekts ilgst vairākas stundas atkarībā no uzņemtā daudzuma un no metabolisma procesiem organismā. Kofeīns paaugstina darbaspējas, uzmundrina un uzlabo garastāvokli. Vienā tasītē kafijas ir 100 mg kofeīna, bet atzītā diennakts deva ir 300 mg diennaktī. Kafija pozitīvi iedarbojas uz nervu sistēmas darbību, normalizē to. Pateicoties serotonīnam, kas ir kafijas sastāvā, tā palīdz pret depresiju, normalizē asinsriti un paaugstina smadzeņu darbību gandrīz par

10 procentiem. Kafiju iesaka dzert, ja, sēžot pie stūres, pirms tam ir maz gulēts un trūkst enerģijas, vai arī tad, ja ir daudz jāstrādā. Pagatavot kafiju – tas ir lielisks iemesls, lai izdarītu pārtraukumu darbā vai mācību procesā. Eksperimenta nolūkā kafiju var pamēģināt ar sīrupu, piemēram, riekstu. Savukārt aromātiskās garšvielas piešķir kafijai izsmalcinātību un eksotiku. Pie tās lieliski iederas kanēlis, ingvers, melnie pipari, muskatrieksts un krustnagliņas. Tās var sajaukt, taču vēlams ne vairāk kā trīs veidus un nepārspīlējot ar pievienoto daudzumu, jo to mērķis ir dzērienam piešķirt garšas akcentu.

Noderīgi!

  • Kafija iegūs karameļu garšu, ja pirms ūdens pievienošanas kafijai pievienos pustējkaroti niedru cukura. Tad nedaudz jāuzsilda. Cukurs karamelizēsies un piešķirs dzērienam neatkārtojamu garšu.
  • Ja kafiju vāra, neizmantojot filtru, tad, protams, paliek biezumi. Lai tie pilnībā nosēstos, jāielej kanniņā tējkarote auksta ūdens un jāpagaida pusminūte. Pēc tam var liet tasītē.
  • Kafiju iesaka dzert dienas pirmajā pusē. To nav vēlams malkot pēc bagātīgām pusdienām vai vēlu vakarā, jo tā var radīt bezmiegu vai vienkārši miegs būs slikts.
  • Kafiju iesaka dzert svaigi uzlietu. Nevajag atstāt kafiju sildīties ilgāk par 30 līdz 40 minūtēm.

Kā vislabāk pagatavot kafiju

  • Atkarībā no kafijas pagatavošanas veida vajadzīga dažāda maluma kafija. Espreso kafijai ieteicams smalks malums, jo gatavošanas ilgums ir tikai 18 līdz 23 sekundes, bet, ja to gatavo franču spiedkannā, tad vēlams ņemt rupjāka maluma kafiju, jo tā atrodas kontaktā ar ūdeni 4 minūtes.
  • Ieteicams izmantot filtrētu ūdeni – tā kvalitāte ietekmē dzēriena garšu.
  • Jāievēro pareizas ūdens un kafijas attiecības. Saskares laiks starp kafiju un ūdeni nosaka, cik rupjai kafijai jābūt. Jo rupjāks ir malums, jo ilgāks saskares laiks ir vajadzīgs, lai iegūtu vislabāko garšu un aromātu no kafijas.
  • Ūdens, kas uzsildīts mazliet mazāk par vārīšanas temperatūru – 90 līdz 96 grādiem, ir ideāls kafijas pagatavošanai.