Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

Grilēšanas sezona klāt

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Kur slēpjas grilēšanas un piknikošanas lielākais jaukums? Siltajos vasaras vakaros, kad var ēst ārā, iespējā būt kopā ar savējiem, bet pats galvenais – neierobežotā maltītes pagatavošanas daudzveidībā un vienkāršībā.

Kas ar ko vislabāk sader?

Jāpatur prātā dažas pamata garšvielas, kuras ar konkrēto gaļu saderēs vienmēr. Un vēl – ir labāk, ja marinādē nav pārāk daudz sastāvdaļu: nebūs riska pazaudēt ne gaļas, ne garšvielu īpašo aromātu.

Vistas gaļa būs perfekta duetā ar timiānu vai citronu. Tai piestāv arī kefīra un zaļumu ansamblis.

Liellopa gaļai intensīvas marinādes nepiestāv. To vislabāk apsmērēt ar olīveļļu, kam pievienots nedaudz ķiploka, timiāna un rozmarīna. Lieliski der arī sarkanvīna un sīpolu marināde.

Cūkgaļai – visvairāk variāciju, tai der gandrīz jebkuras garšvielas. Lai gaļai piešķirtu svaigumu, to ieteicams marinēt ar dzērveņu sulu vai svaigu kivi. Ļoti labi der citrons, taču ar to nevajag pārspīlēt, lai skābums nenomāc gaļas garšu.

Zivi parasti nemarinē. To vislabāk cept svaigu, un, kad tā jau gatava, apslaka ar citronu, uzber nedaudz sāls un piparu, timiānu vai kādus citus zaļumus.

Cik ilgi jāmarinē?

Marinēšanas ilgums atkarīgs no tā, kāda gaļa tiek gatavota. Visīsākā marinēšana nepieciešama liellopa gaļai: labs, kvalitatīvs steiks pats par sevi ir tik garšīgs, ka tam nepiestāv nekādas pārmērības – ne marinēšana, ne cepšana: sāli un piparus pievieno īsi pirms cepšanas, jo sāls uzsūc sulu, kas liellopa gaļai, īpaši steikam, ir ļoti būtisks komponents.

Ar garšvielām ātri piesūcas vistas gaļa – to vēlams turēt marinādē aptuveni pusstundu.

Cūkgaļai nepieciešams ilgāks laiks – stunda vai divas.

Cik ilgi jācep?

Vistas gaļa un zivs fileja būs gatava 10–15 minūtēs. Jāatceras – to viegli pārcept!

Cūkgaļa jācep aptuveni pusstundu.Savukārt liellopa gaļas gatavošanas ilgums atkarīgs no tā, kādas gatavības gaļu ēdāji mīl. Gaļa var būt gatava 5–20 minūtēs, taču īpaši sulīga un garšīga tā būs, ja ceps 10 minūtes.

Universāla gaļas marinādes recepte

SASTĀVDAĻAS (1 kg gaļas):

300 g smalki sagrieztu sīpolu

pusīte sīki sakapātas ķiploka daiviņas

apmēram 80 g sausa baltvīna (vai sarkanvīna)

krietna šķipsna sāls

šķipsna piparu

nedaudz cukura

kapāti svaigi zaļumi: dilles, timiāns, pētersīļi

PAGATAVOŠANA:

gaļu sagriež 2–3 cm lielos gabalos, nosusina un rūpīgi apkaisa ar sāli un pipariem.

Katru gabalu apgriež uz otru pusi, atkal nosusina, arī apkaisa ar sāli un pipariem.

Gaļu liek traukā un rūpīgi sajauc ar sakapātiem sīpoliem, ķiplokiem un zaļumiem – tā, lai izdalās garšaugu sula un gaļa kļūst mīkstāka.

Pielej vīnu, samaisa un atstāj vēsā vietā ievilkties – jāraugās, lai marināde pārklātu visu gaļu. Ja nepieciešams, gaļu var saspiest, uzliekot virsū kādu smagumu. Marinādei var pievienot nedaudz cukura.