Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

DĀRZA DARBI: Ejam papardēs

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Sens ticējums vēsta – ja vien iespējams, vasaras saulgriežu naktī jāmeklē papardes un jāļauj, lai to sporas sabirst aiz apkakles, matos, kurpēs, visur – tad būšot laba veselība, veiksme mīlestībā un visu vēlēšanos piepildīšanās!

Kaut gan teiksmu par paparžu ziedēšanu Jāņu naktī zina gandrīz katrs, šo augu audzēšana Latvijā nez kāpēc joprojām nav populāra. Vairums paparžu savvaļā aug mežos un citās ēnainās vietās. Dažas šķirnes aug arī saulainās vietās, taču noteikti nepieciešama mitra augsne un no vējiem pasargāta vieta.

Latvijā visbiežāk sastopama ir parastā ērgļpaparde (Pteridium aquilinum), parastā sievpaparde (Athurium filix – femina) un melnā ozolpaparde (Dryopteris filix – mas) jeb vīrpaparde. Biezās slīkšņās, slapjos mežos un purvu tuvumā aug purvpaparde, bet sausos mežos un grāvmalās var sastapt pusmēness ķekarpapardi, taču uz klintīm un mūriem augošās mūru un plūksnu sīkpapardes ir Valsts aizsargājamo augu sarakstā un var ieraudzīt augam Daugavas, Lielupes, Gaujas un Ventas krastos.

Augsnes sagatavošana

Pārsvarā visu sugu papardes mīl mitru, bet ne slapju, augsni, izņemot karalisko papardi jeb karalisko osmundu, kam piemērota mitrāka augsne. Augsnē regulāri ieteicams iestrādāt lapu kompostu. Tas palīdzēs saglabāt augsnes mitrumu, bet ziemā un mitrā laikā labi novadīs lieko ūdeni. Kompostu vai dārza kūdru iestrādā ne tikai augsnē, arī uz augsnes virskārtas uzber komposta kārtu.Ja vien iespējams, paparžu dārzu veido no vēja pasargātā vietā. Arī atsevišķus paparžu cerus vai grupas vislabāk stādīt aizvējā. Vējainā vietā tās augs nelabprāt.

Burvība un noslēpums

Papardes ir ziemcietīgi augi, tādēļ tās ir piemērotas patstāvīgu kompozīciju veidošanai dobēs. Ja vien dobē būs papardēm piemēroti augšanas apstākļi, rudenī tās piešķirs zaļu akcentu dobes un dārza kompozīcijai un atsvaidzinās rudenīgo ainavu. Ziemzaļās papardes būs skaists akcents arī ziemā, ja būs maz sniega.

Papardes labprāt aug ēnā. Ja dārzs iekopts ziemeļu pusē vai to noēno ēkas un lieli koki, tad paparžu dārzs ir lieliska alternatīva. Paparžu zaļganā ēna piešķirs dārzam noslēpumainības plīvuru. Dažādu sugu papardes, piemēram, papardes ar vienkāršām lapām un papardes ar plūksnainām lapām, veido interesantus kontrastus. Pretstatā paparžu sugām ar cietām lapām labi izskatīsies paparžu ceri ar mīkstām lapām.

Kas jāievēro, stādot papardes

Piemērotākais laiks paparžu stādīšanai ir rudens. Galvenokārt paparžu stādus audzē podos, tādēļ papardes parasti ieaug labi. Rudenī augi iesakņojas, bet pavasarī, kad attīstās jaunās lapas, tie pieņemas spēkā. Pavasarī stādītām papardēm būs grūtāk pārciest vasaras karstumu un sausumu nekā papardēm, kas iestādītas jau rudenī un ir labi iesakņojušās.

Papardes jāstāda nedaudz dziļāk nekā tās augušas puķu podā. Izņēmums ir Linneja kailpaparde, kas nav jāstāda tik dziļi. Pēc stādīšanas augsne ap papardes sakni kārtīgi jāpiespiež un jāpieblīvē. Svarīgi, lai arī pirms stādīšanas auga saknēm un augsnei ap tām tiktu nodrošināts pietiekams mitruma daudzums. Papardes vienā un tajā paša vietā var augt daudzus gadu desmitus. Izņēmums ir paparžu sugas ar sakneņiem, piemēram, strauspaparde jeb Jāņu paparde. Stādot šīs papardes, jāatceras, ka tās izplatās pa visu dārzu.

Nobirušās lapas noteikti jāatstāj uz zemes, arī paparžu vecās lapas rudenī nav jānogriež. Ziemzaļo paparžu vecās lapas nogriež tikai pavasarī. Lai papardes labāk augtu, katru gadu augsni ieteicams bagātināt ar lapu humusu: starp paparžu ceriem uz augsnes virskārtas vienkārši izkaisa daļēji sadalījušās vai pilnībā satrūdējušas vecās lapas.

Kombinē ar citiem augiem

Krāsu akcentus paparžu dārzam piešķirs ziedoši augi: melnās ziemziedes jeb sniega rozes (Helleborus niger), Viāla prīmulas (Primula vialii), parastās kreimenes jeb maijpuķītes (Convallaria majalis), kaķu mētras (Nepeta). Paparžu dārzu lieliski papildinās arī hostu un hotūniju (Houttuynia) skaistās lapas.

Kur meklēt stādus?

• stādu audzētava Baižas – Krimuldas novada Inciems; tālr. 26545879;

• stādu audzētava Sakstagals – Rēzeknes novada Sakstagala pagasts; tālrunis 29440655;

• z/s Bērziņi – Ventspils rajona Pope; tālr. 29430098;

• kokaudzētava Bulduri – Babītes pagasta Egļuciems; tālr. 29206732;

• stādaudzētava Ozoli – Jelgavas novada Jaunsvirlauka; tālr. 26120553;

• stādaudzētava Ievugravas – Alūksnes novada Jaunannas pagasts; tālr. 26448682.