Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

ŠEFPAVĀRS IESAKA: Vasaras vieglums ēdienos

«Latviešu ēdienkarte nav iedomājama bez gaļas,» apgalvo šefpavārs Ingus Zandbergs, kurš dārzeņu ēdienam beigās pievienos cūkgaļas cauraudzīti © F64

Šefpavārs Ingus Zandbergs 8. augustā svinēja trīs gadu darba jubileju, kopš džemojas restorāna Džems virtuvē. Žurnāla Māja lasītājiem viņš iesaka vasarā ēst vieglus ēdienus, tāpēc dalās ar viegli pagatavojama ēdiena recepti, kuru sastāvā ir dārzeņi, kas atrodami mazdārziņā tieši šajā laikā.

«Laikam man ļoti patika gatavot ēst, jo mājās arī gatavoju. Tā arī tas viss aizgāja,» stāsta šefpavārs Ingus Zandbergs, kurš šajā profesijā strādā no 16 gadu vecuma. «Protams, katrai profesijai ir savas grūtības, bet pie visām pierod, un tad to nepamana,» apgalvo I. Zandbergs. Viņa darbadiena sākas plkst. 8 no rīta, bet beidzas plks. 18. Savukārt ziemas un rudens periodos jāstrādā par divām stundām ilgāk. «Virtuvē vairāk vai mazāk esmu viens pats, bet ir bijuši palīgi – gan praktikanti, gan arī cilvēki, kas sev par darbavietu ir izvēlējušies tieši šo restorānu,» stāsta Ingus. Viņam restorānā jāgatavo viss – sākot no uzkodām un beidzot ar desertiem. «Ēdienam ne tikai labi jāizskatās, bet arī tikpat labi jāgaršo,» pārliecināts ir Ingus, kurš kārto tikko sagrilētos dārzeņus uz baltā šķīvja. Viņš atzīst, ka ideja, kā ēdiens izskatīsies uz šķīvja, atnāk pati. «Nekas nav pēc iepriekš izstrādāta plāna, tāpēc ēdiena glezna uz šķīvja rodas tad, kad ēdiens ir gatavs.»

Ar dažiem produktiem uz jūs

Mājās šefpavārs gatavo vienkāršus ēdienus. «Viens bērns ēd to, otrs neēd to. Vienam burkāns ir liels ienaidnieks,» neslēpj Ingus. Viņš gan atzīst, ka pašam negaršo dzīvnieku subprodukti – nieres, sirdis un aknas. Savukārt no zivīm neēd līdaku. «Gatavot varu, bet ēst nevaru,» apgalvo Ingus. Šefpavārs stāsta, ka nav tāda konkrēta iemesla, kāpēc tieši šos produktus neēd. «Man tie vienkārši negaršo. Tāpat man nepatīk taisīt burgerus.» Protams, Ingum, gatavojot ēdienus, kur ir šie produkti, tos gatavošanas laikā nākas pagaršot, bet neesot jau tā, ka milzīgām porcijām. «Es nevaru nepagaršot to, ko pats gatavoju,» atzīst šefpavārs, kuram labprātāk patīk gatavot gaļas un zivju ēdienus, nevis desertus un saldos.

Ēst veselīgāk

Taujāts par veselīga uztura piekopšanu, šefpavārs atzīst, ka, strādājot virtuvē, ne vienmēr nākas veselīgi paēst. «Tad, kad ir laiks paēst, tad negribas ēst, bet tad, kad laika nav, tad gribas,» nosmej Ingus. «Tad nu vakarā mājās nākas uzvārīt pelmeņus, un viss ir kārtībā.» Šefpavārs ir pārliecināts, ka galvenokārt veselīgo ēšanu ietekmē laiks un tas, cikos tiek ieturēta maltīte. «Pašam arī gribētos ēst veselīgāk,» neslēpj Ingus. «Ja kuņģis spēj izturēt kaut ko smagu, tad jāēd smagi ēdieni,» šefpavārs piebilst. «Taču jāteic, ka visi klienti vasarā tomēr izvēlas ēst kaut ko vieglāku, kas arī ir vislabākais ēdiens vasarā.»

Cūku pupu salāti ar sezonāli grillētiem dārzeņiem un bekonu

Sastāvdaļas:

cūku pupas

mazie cukini

mazie burkāni

mazie patisoni

kartupeļi

gailenes

paprika

spināti

piparmētras

pētersīļi

ķiploki

kefīrs

cūkgaļas cauraudzis (žāvēta gaļa)

sāls, pipari

ķirbju sēklu eļļa

baltvīna etiķis

PAGATAVOŠANA: visus dārzeņus nomazgā. Burkānus, kartupeļus un cūku pupas apvāra, lai tie būtu mīkstāki. Atdzesē. Apcep uz pannas gailenes un atdzesē. «Gailenes gan nevar jēlā veidā ēst, bet tās ir jāapcep, lai iziet ārā rūgtais šķidrums,» piebilst šefpvārs. Patisonus, cukini un papriku var iepriekš nevārīt, bet cept uzreiz. Dārzeņus sagriež un samarinē ar sāli, pipariem, baltvīna etiķi un ķirbju sēklu eļļu, kā arī ķiplokiem. Šefpavārs stāsta, ka ķirbju sēklu eļļu varot nopirkt lielveikalos, bet, ja neatrod to, tad veikalā Gemoss ķirbju eļļa noteikti esot pārdošanā. «Cilvēki vairāk vai mazāk sāk lietot ķirbju sēklu eļļu tāpēc, ka tā ir veselīga,» stāsta Ingus Zandbergs. Kad viss ir samarinēts, liekam dārzeņus uz grilpannas. Apcep no visām pusēm dārzeņus tā, lai tie būtu kraukšķīgi. Vienlaikus tiek apcepts cauraudzis. To pēc tam uzliek uz salvetes, lai notecētu liekie tauki un šķidrums. Pēc tam kārto uz šķīvja dārzeņus un bekonu. «Protams, var jau arī uzreiz likt no pannas visus dārzeņus, bet tas skats vairs nebūs tāds, kā kārtojot,» pārliecināts ir šefpavārs. Visus dārzeņus pārlej ar kefīra un piparmētru mērcīti, kuras pagatavošana ir pavisam vienkārša. Nepieciešams kefīrs, piparmētras un garšvielas, proti, sāls un pipari. Tas viss jāsamaisa, un cienasts ir gatavs ēšanai.