Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

PADOMS: Klusuma dārzi

Hostas © Ilze TĪLIKA

Līdz rudenim vēl ir laiks sakopt piederīgo atdusas vietas. Lai nerastos tik apnicīgais jautājums, kāpēc citiem izdodas tik skaisti noaudzēt kapu kopiņas, bet man ne, savā ilggadējā pieredzē dalās stādaudzētavas Zaļā oāze daiļdārzniece Ilze Tīlika.

Daudzas kapsētas ierīkotas klajā vietā, citas skuju koku pamežā. Bieži lauku kapsētās gadu gaitā saauguši lieli lapu koki, bet jūras krastā kapu kalniņš ir sausās un neauglīgās smiltīs. Ilze uzsver: «Šeit nonākam pie paša galvenā – konkrētajiem augšanas apstākļiem piemērotu augu izvēles. Ne mazāk svarīga ir arī augu kopšana un mēslošana. Un, protams, arī pareiza ieziemošana.»

Stādīšana un kopšana

Speciāliste karstā laikā no dobes ņemtus augus iesaka stādīt pievakarē, lai tie līdz rītam paspētu aklimatizēties. Ja stāda konteinerā augušus, var stādīt jebkurā laikā, vienīgi jāatceras, ka nekādā gadījumā nedrīkst traumēt sakņu kamolu. Lai augi līdz salam jaunajā vietā paspētu iesakņoties, no dobes ņemtos var stādīt līdz pat septembra vidum, bet konteineraugus liek zemē, kamēr augsne vēl nav sasalusi. Ja ziema ir sniegota, augi nav jāsedz, bet, ja iestājas kailsals (mīnus 12 grādu un zemāk), kapu kopiņu apsedz ar skujām. Pavasarī, tikko augi sāk mosties, tos piebaro ar kristalonu vai Vito. Arī vasarā reizēm laistāmajam ūdenim der pievienot nedaudz mēslojuma.

Ja nu kāds augs ļoti patīk, bet kapsētas augsne tam nav īsti piemērota, augsni var ielabot. Tas nav pārāk sarežģīti, jo kapu stādījumiem piemērotajiem augiem ir diezgan sekla sakņu sistēma. Augsni ielabo ar kompostu, melnzemi vai kūdras substrātu. Ja jāstāda plikās smiltīs, atliek vien augsnē attiecīgā dziļumā ieklāt ģeotekstilu un uz tā – konkrētajiem augiem piemērotu augsni.

Augu izvēle

Daiļdārzniece Ilze Tīlika atzīst: «Gadu gaitā esmu vērojusi un pārbaudījusi dažādu daudzgadīgo un viengadīgo augu augšanas vajadzības. Tagad, balstoties uz savu pieredzi un zināšanām, droši varu ieteikt attiecīgai vietai vispiemērotākos kapu augus. Stādaudzētava Zaļā oāze atrodas Ziemeļvidzemē, kur mēdz būt bargas ziemas. Tas, kas ziemo un aug šeit, Rencēnos, augs arī citviet Latvijā. Katram augam ir sava vieta, un, ja tas nejūtas labi un neziemo šeit, tad nav vajadzības mocīt nedz sevi, nedz augus. Sāksim ar to, ka kapu kopiņu augi iedalās saulmīļos un ēnā augošajos. Saulmīļi nonīks, izstīdzēs un ne pēc kā neizskatīsies, sastādīti ēnā. Savukārt ēnas un paēnas augi izkaltīs un zaudēs savu dekorativitāti tiešā saules gaismā.

Tiešai saulei un ļoti nabadzīgai, sausai augsnei

Kodīgais laimiņš Aureum. Auga augstums 5–10 cm. Ļoti ātraudzīgs, vispieticīgākais un mazprasīgākais augsnes un mitruma ziņā.

Sešstūru laimiņš – skaists zaļš paklājs ar dzelteniem ziediņiem. Ātraudzīgs.

Mazais mārsils. Dažādas šķirnes ar dažādām lapojuma krāsām. Necieš ilgstošu sausumu. Kailsala ziemās var izsalt. Auga augstums 5 cm. Ziedi violetrozā.

Saulrieteņi jeb mūždzīvji. Vieni no iecienītākajiem kapu augiem. Dažādas šķirnes un krāsas. Mazprasīgi, taču lēni augoši. Saulmīļi. Necieš smagas augsnes. Lietainās vasarās un smagās augsnēs var sākt pūt augu rozetes.

Saulmīļi bagātām un normāla mitruma augsnēm

Ložņu cekuliņi. Dažādu šķirņu un lapu krāsu. Ātri augoši. Zili ziedi. Ideāls zemsedzes augs.

Dzirkstelītes. Lapojums smalks, zaļš. Ziedu krāsa atkarīga no šķirnes. Zied ilgi un krāšņi. Auga augstums 5–15 cm.

Heiheras. Plašs šķirņu klāsts. Visdažādāko krāsu lapas. Tikai pēdējos gados tiek izmantotas kapu stādījumos. Necieš pārlieku mitras augsnes. Dekorativitāte zūd trešajā vai ceturtajā gadā.

Hostas. Plašs sortiments. Jāskatās pēc konkrētās šķirnes individuālajām prasībām pēc saules vai ēnas.

Paēnas augi

Augu izvēle atkarīga no augsnes veida, vai kapsēta ir priežu pamežā ar sausu, smilšainu augsni, vai lauku kapsēta ar īstu dārza zemi.

Paēnas akmeņlauzīte Aureopunctata. Lapas dzeltenraibas, ziedi krēmīgi, necili. Sausās augsnēs var nokalst.

Kapmirtes. Dažādas krāsas ziedi un lapojums. Ātraudzīgas. Patiks smagākas augsnes.

Elakomba laimiņš. Koši zaļas lapas, dzelteni ziedi. Auga augstums 10–15 cm.

Suņpētersīļlapu kazbārdis. Lapas gaiši zaļas, rudenī krāsojas dzelteni oranžas. Ziedi balti. Lapotnes augstums 30 cm, ziedu – 50 cm.

Ēnas augi

Ēnainās vietās augsne pietiekami saglabā mitrumu, trūkst vienīgi saules gaismas.

Parastās un dažādu šķirņu dārza kreimenes. Lapojums blīvs, zaļš. Ziedi no sniegbaltiem līdz maigi rozā. Stāda septembrī, oktobrī vai aprīlī un maijā.

Galotņu pahisandra. Mūžzaļi zemsedzes augi. Aug irdenās, trūdvielām bagātās augsnēs. Garākie dzinumi noliecas pie zemes un apsakņojas, veidojot jaunas lapu rozetes.

Liellapu brunneras. Dekoratīvs lapojums. Auga augstums 10–20 cm.

Papardes. Mīl pietiekami mitru augsni un no vēja pasargātu vietu. Piemērotākais laiks paparžu stādīšanai ir rudens.