Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

PRAKTISKI: Izvēlies savu grīdas segumu

LINOLEJS © Publicitātes foto

Pārdomājot grīdas seguma izvēli, nevajadzētu pret lēmumu attiekties vieglprātīgi, jo virsma saņem lielāko slodzi visā ēkā. Tāpēc jāņem vērā ne tikai materiāla estētika, bet arī izturība un kopšanas īpatnības, lai segums kalpotu gadu desmitiem.

Pirms izvēlēties grīdas segumu izvēlētajai telpai, jāsaprot, ka ikvienam materiālam ir savi plusi un mīnusi, tādēļ pirms lēmuma pieņemšanas jāiepazīstas ar seguma specifikāciju un jāizvērtē atbilstība konkrētajai telpai. Par piemēru salona Grīdas meistars pārstāvis, parketa un lamināta segumu eksperts Jānis Zeibots min, ka lamināts, kas nav paredzēts paaugstināta mitruma apstākļiem, nebūtu pareizā izvēle vannasistabās, turpretī flīzes nebūs piemērotas guļamistabās savu industriālo īpašību un aukstās virsmas dēļ.

LINOLEJS

• Īss raksturojums: Linolejs ir dabisks grīdas segums, kas izgatavots no kaļķakmens, koka miltiem, linsēklu eļļas un krāsainiem pigmentiem, lai gan veikalos piedāvājumā pieejami arī sintētisku materiālu segumi, kas ir ļoti līdzīgi linolejam. Tomēr dēvēt tos par linolejiem ir aplami, jo sintētisko materiālu nosaukums ir PVC jeb polivinila hlorīds (tas ir elastīgāks nekā dabiskais linolejs).

• Priekšrocības: Piemērots lielām slodzēm, viegli kopjams un nepieprasa papildu apsildīšanu (atšķirībā no flīzēm).

• Trūkumi: Sliktas kvalitātes linolejs ātri sāk deformēties. Dabiskā materiāla linoleji ir jutīgi pret smiltīm, un uz tiem paliek melnas švīkas no apavu zolēm.

• Kopšana: Pēc mazgāšanas ar ziepjūdeni linolejs ir jāpārslauka ar sausu lupatu, lai segums ar laiku nepiebriestu un nedeformētos. Nekādā gadījumā nevajag izmantot karstu ūdeni, citādi sabojāsies virsma un seguma krāsa. Tas pats attiecas uz asiem tīrīšanas līdzekļiem (te derēs mīksta birste vai drāna). Lai linolejs izskatītos kā jauns un neizžūtu, to var iesmērēt ar augu eļļu vai pernicu.

• Ieklāšanas specifika: Pirms ieklāšanas jānodrošina, lai grīda būtu pilnīgi gluda un līdzena, attīrīta no visiem putekļiem un smilšu graudiņiem, jo tie pēc laika zem linoleja izcelsies. Linoleju pie pamatnes pielīmē ar grīdas segumiem piemērojamo līmi, un, lai nodrošinātu seguma saķeri ar virsmu, pamatne jānoklāj ar grunti. Ja linoleju klāj pirmo reizi vai sienām ir daudz izvirzījumu, materiālu ieteicams piegriezt ar 5 cm lielu pārlaidumu pār stūri un tikai tad veikt gala griezumu. Der zināt, ka nav ieteicams ieklāt linoleju uzreiz pēc tā iegādes – tam jāļauj nostāvēt telpas temperatūrā vismaz 36 stundas.

PARKETS

• Īss raksturojums: Dabīgs grīdas apdares materiāls, ko atkarībā no izejmateriāla un izgatavošanas tehnoloģijām izšķir vairākos veidos, no kuriem populārākie ir divslāņu, trīsslāņu un masīvkoka.

• Priekšrocības: Pareizi kopts un ieklāts, parkets, tāpat kā flīzes, ir viens no ilgmūžīgākajiem grīdas segumiem.

• Trūkumi: Ekoloģiskais segums ir jutīgs pret temperatūras izmaiņām un mehāniskām slodzēm, tāpēc pirms tā ieklāšanas jāpievērš uzmanība ne tikai klimata apstākļiem telpā, kurā plānots to ieklāt, bet arī transportēšanai un uzglabāšanai līdz klāšanas brīdim.

• Kopšana: Ja parkets ir lakots, jāizmanto lakotām virsmām paredzētie mazgāšanas līdzekļi, bet eļļotai grīdai noderēs putekļu sūcējs un mitra slota, īpaši grīdas mazgāšanas pieniņi vai ziepju koncentrāti.

• Ieklāšanas specifika: Stiprinot grīdu pie pamatnes, jāatceras, ka tai jābūt stabilai, gludai, sausai un tīrai, bez putekļu un citu netīrumu paliekām. Montāžas laikā jāievēro noteiktas gaisa temperatūras un mitruma līmeņa attiecībai (telpas temperatūrai jābūt ne mazākai kā +18 °C, bet gaisa mitrumam 30–60% robežās). Nedrīkst pieļaut tiešu saules staru ietekmi uz parketa virsmu (īpaši gruntēšanas un lakas uzklāšanas laikā).

FLĪZES

• Īss raksturojums: Ir trīs veidu flīzes – akmens masas, keramikas un klinkera. Akmens masas flīzes izmanto iekštelpu sienu un grīdu, arī āra terašu klājumiem (jo ir sala izturīgas un neslīdošas, tām piemīt augsta nodiluma pakāpe). Keramikas flīzes izmanto sienu un grīdas klājumiem (īpaši virtuvēs un vannas istabās). Šis flīzes ir izgatavotas no māla, kam pievienoti citi materiāli. Klinkera flīzes arī izmantojamas iekštelpu un āra terašu klājumiem. Vizuāli flīzes ir viegli porainas, izturīgas pret mehānisko iedarbību, nolietošanos un ķīmiskām vielām.

• Priekšrocības: Laba cietība un mehāniskā izturība, kā arī viegla kopšana. Flīzes ir vienas no ilglaicīgākajiem grīdas segumiem.

• Trūkumi: Būs nepieciešama papildu apsildīšana. Ja tās nav, jārēķinās, ka kājām vienmēr būs vēsi. Tāpat jārēķinās, ka gandrīz viss, kas nokritīs uz flīzēm, plīsīs. Ja izvēlētas kvalitatīvas flīzes, krītoši objekti tām neskādēs, bet pretējā gadījumā smagāks objekts var iesist robu arī tajās.

• Kopšana: Flīzes ir viegli kopjamas, taču jāatceras daži priekšnoteikumi, lai nesabojātu to virsmu. Nav ieteicams lietot tīrīšanas līdzekļus uz skābju bāzes vai tādus, kas paredzēti keramisko virsmu tīrīšanai. Otrkārt, jāizvairās no cietām birstēm, jo tie saskrāpēs virsmu un var ciest šuves. Derēs viegls ziepjūdens, bet, ja uz flīzēm gadījies kāds specifiskāks pleķis, var pamēģināt līdzekli uz ūdens, etiķa un šķidro ziepju bāzes.

• Ieklāšanas specifika: Jārēķinās, ka klinkera flīžu malas ir nelīdzenas, jo apdedzināšanas laikā materiāls saraujas, tāpēc plāksnes jālīmē ar platu šuvi.

KORĶA GRĪDA

• Īss raksturojums: Korķis ir dabisks materiāls, ko iegūst no korķa ozola mizas, kas sastāv no smalkām porām, kas atdalītas viena no otras ar stiprām, elastīgām membrānām. Porainā struktūra piešķir korķim stingrību, siltumu, vieglumu un elastību.

• Priekšrocības: Nodrošina labu skaņas un siltuma izolāciju, izturību un ilgmūžību, jo nepelē, nepūst un, kas nav mazsvarīgi, piemērots alerģiskiem cilvēkiem. Korķa seguma sastāvā ir vasks un taukskābes, kas nodrošina izturību pret mitrumu. Un, lai gan korķis ir elastīgs, uz tā nepaliek nospiedumi, un, seguma porainās struktūras dēļ tas ir labs amortizators, tāpēc soļi uz grīdas ir klusi.

• Trūkumi: Nav piemērots telpām, kurās ir pastāvīgs mitrums (vannas istabas, saunas un pirtis). Vaskotam korķim ir mazāka nodilumizturība nekā lakotam, tādēļ to ieteicams likt telpās, kuras netiek intensīvi izmantotas. Uz korķa seguma izlijis šķidrums var iekrāsot plātņu sadurvietu.

• Kopšana: Tā kā korķis ir dabisks materiāls, jārēķinās, ka segumam nepieciešama īpaša apkope. Labs salikums ir putekļu sūcējs, mitra drāna un maigs tīrīšanas līdzeklis. Ja segumu nepieciešams attīrīt pamatīgāk no specifiskiem traipiem, tad siltā ūdenī iejauc pāris ēdamkarotes etiķa un pilienu šķidro ziepju; bez kratīšanas sajauc visas sastāvdaļas un izsmidzina to uz grīdas seguma.

• Ieklāšanas specifika: Atkarībā no materiāla savienojuma ieklāj ar klik sistēmu līdzīgi kā laminātu vai pielīmējot pie grīdas.

LAMINĀTS

• Īss raksturojums: Lamināts ir laminēta kokšķiedras plātne un ir viens no populārākajiem grīdas segumiem, jo ir praktisks, ērti kopjams, ekoloģisks, izturīgs un to var ieklāt uz dažādu materiālu grīdas pamatnes: koka, betona, linoleja un flīžu.

• Priekšrocības: Viegla un ātra grīdas montāža, nelielas izmaksas (salīdzinājumā ar alternatīvām), ir krāsu un dekoru daudzveidība.

• Trūkumi: Lamināts nav ilgmūžīgs (tā kalpošanas laiks ir aptuveni 10 līdz 15 gadi) un nolietojies nav atjaunojams.

• Kopšana: Lai gan viegli kopjams, jāatceras divas svarīgas lietas: pirmkārt, izmantojot putekļu sūcēju, sliktākas kvalitātes virsmu var saskrāpēt; otrkārt, laminātu nedrīkst pakļaut lielai ūdens iedarbībai, tāpēc grīdas mazgāšanai jābūt mitrai, taču ne slapjai, lai mitrums nenonāktu šuvēs un tas nekaitētu grīdas seguma kvalitātei. Der zināt, ka matēta virsma gaismu atstaros mazāk, taču putekļi būs mazāk pamanāmi, savukārt uz spīdīgas virsmas būs redzams jebkurš skrāpējums un defekts.

• Ieklāšanas specifika: Iepazīstoties ar pamatprincipiem, ieklāšanu var veikt pašu spēkiem, jo tas ir salīdzinoši viegli. Svarīgi atstāt brīvu vietu (0,8–1 cm) pa telpas perimetru un ap šķēršļiem, lai grīda varētu brīvi izplesties/sarauties temperatūras ietekmē.

PAKLĀJFLĪZES

• Īss raksturojums: Šis seguma veids pārsvarā izmantots privātmāju vai vasarnīcu terasēs, jo apvieno divas svarīgākās funkcijas – kalpošanas ilgtermiņu un estētiku. Paklājflīzes ražo no neilona (poliamīda) šķiedras, kas nodrošina labu un ilgu kalpošanu, bet to šķiedras un pamatnes materiāls nodrošina antistatiskās īpašības.

• Priekšrocības: Segums ir izturīgs, labi kalpo intensīvas slodzes gadījumos, savukārt vizuālais noformējums veido mājīgu vidi pat ārpus mājas.

• Trūkumi: Traipu gadījumā var būt grūti kopjams.

• Kopšana: Ar putekļusūcēju sausās kopšanas gadījumā, bet, ja ir traipi, kas paredz mitro uzkopšanu, jāizvēlas specializēts līdzeklis tā novēršanai.

• Ieklāšanas specifika: Nevajag līmēt pie pamatnes; pietiek, ja tās nofiksē ar fiksāžu vai speciālām uzlīmēm. Var izmantot arī divpusējo līmlenti.

Konsultēja Jānis Zeibots, salona Grīdas meistars pārstāvis, parketa un lamināta segumu eksperts