Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Māja

Natālija Tumševica. Gatavošanās grandiozai un krāšņai ballei

DAUDZ KLEITU. «Mana profesija noteic, ka man vajadzīgas daudzas kleitas,» saka dziedātāja un pasākumu organizatore Natālija Tumševica © Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

«Manuprāt, katrai sievietei jau kopš bērnības gribas kaut vienu vakaru sajusties kā princesei vai karalienei,» pārliecināta dziedātāja Natālija Tumševica.

Tāpēc viņa ar balles deju starptautisko konkursu laureāta Vjačeslava Višņakova palīdzību noorganizējusi grandiozu kultūras pasākumu, kādu pazīst tikai nedaudzās pasaules pilsētās - Tokijā, Maskavā, Ņujorkā, Vīnē.

  1. septembrī vienā no skaistākajiem galvaspilsētas namiem - Melngalvju namā - notiks pirmā Rīgas balle.

Vīnes balles pieredze

Pasākums rīkots pēc labākajām Vīnes operas balles tradīcijām, jo tieši ikgadējais notikums Austrijas galvaspilsētā iedvesmoja Natāliju noorganizēt Rīgā ko līdzīgu, lai arī pie mums atgrieztu piemirstās balles kultūras tradīcijas.

Viņa pastāsta, ka interese par dejām radusies jau sen. Pirms pāris gadiem Natālija piedalījās projektā Magic Dance, kurā dejoja kopā ar jau minēto profesionālo dejotāju Vjačeslavu Višņakovu. Starp abiem izveidojās draudzība, un vēlāk mākslinieki tikās Natālijas kaverversijas dziesmai Unbreak My Heart videoklipa filmēšanās laukumā. Abi dejoja rumbu, un Natālija atminējās laikus, kad bērnībā neilgi nodarbojās ar balles dejām un atkārtoti pastiprināti ieinteresējās par dejošanu.

Bet pērn viņa devās uz Vīnes operas balli. Dziedātāja neslēpj sajūsmu par balles norises vērienu, krāšņumu un izsmalcināto publiku. Viņu apbūra, cik augsta kultūras līmeņa pasākums tas ir, un iedvesmojās, lai, atgriežoties mājās, neaizmirstu notikušo, bet sāktu rīkoties ar līdzīgu vērienu.

«Jau sen ar komandu gribējām izveidot pasākumu, kurā būtu dejas un dažāda žanra mūzika, uz kuru nāktu kulturāli cilvēki,» saka Natālija un stāsta, ka tūlīt pēc atgriešanās tikusies ar Vjačeslavu un pārrunājusi sadarbības iespējas. Natālija arī tikās ar sadarbības partneriem, jo bija svarīgi zināt, vai viņi palīdzētu īstenot tik vērienīgu projektu, kāds viņai bija padomā. Dziedātāja apgalvo, ka bez uzrunāto sadarbības partneru palīdzības nebūtu izdevies realizēt gaidāmo notikumu.

Tradīcijas jāatjauno

Īpaša vieta Rīgas sabiedriskajā dzīvē pagājušajā gadsimtā bija preses ballēm. Kopš 1922. gada tās notika 17 gadus pēc kārtas, tāpēc Natālija izlēma, ka Rīgas ballei jānotiek tieši 17. septembrī.

Viņa izteic nožēlu, ka, lai gan mums ir skaista kultūra, šī kultūras bāzes daļa, kas sevī ietver balles dejas un balles kā tādas, ir pazudusi. Lai gan Latvijā mēdz notikt balles un saviesīgi pasākumi, tie ir neliela mēroga, kas visbiežāk rīkoti kā slēgtie vakari atsevišķām cilvēku grupām.

«Viens no mūsu mērķiem ir kultūras tradīciju attīstība, jo tradīcijas bijušas, bet ir aizmirstas. Tāpēc tās jāatjauno un par tām jāizstāsta,» uzskata Rīgas balles rīkotāja. Un, lai pasākuma viesi zinātu šāda mēroga balles uzvedības etiķeti, līdz norises dienai notiks semināri ar nosaukumu Rīgas balles akadēmija, kuros eksperti atbildēs uz visiem interesējošiem jautājumiem, sākot ar to, kā uzvesties pie galda, līdz tam, kā dejot valsi. Natālija vēlas, lai ar akadēmijas palīdzību organizatoru komandai izdotos latviešus virzīt uz kulturālāku dzīvi un Rīgas balle kļūtu par ikgadēju pasākumu, uz kuru dāmas un kungi postos kā uz īpašu notikumu.

Ņemot vērā gaidāmās balles vērienu, viesiem jāievēro noteikts stingrs ģērbšanās kodekss. Dāmām paredzēts ierasties garajā vakartērpā, bet vīriešiem - melnā frakā, smokingā vai uzvalkā ar pieskaņotu tauriņu.

«Vīnē dzirdēju stāstu, ka vienam kungam nebija tauriņa. Viņš bija atlidojis uz balli, bet nepaspēja pārģērbties. Kungam bija pasūtīts galdiņš par 10 tūkstošiem eiro, bet viņu neielaida, jo dreskods jāievēro ļoti stingri,» Natālija stāsta. «Mēs šādas situācijas iespējamību ņemsim vērā un sagādāsim, lai ir rezerves tauriņi, ja gadījumā kāds kungs būs atnācis bez.»

Ar divām kleitām

Pati Natālija sev tērpus ballei jau sagādājusi. Viņai būs divi. «Mana profesija nosaka, ka vajadzīgs daudz kleitu, tāpēc zinu savu kompāniju, kas šuj kleitas, kuras man piestāv un patīk. Tādēļ nebija grūti izvēlēties, kur iegādāties,» dziedātāja teic, minot, ka dodas uz Love Story veikalu, jo Latvijā tikai tur iespējams iegādāties zīmola Pronovias tērpus, ko iecienījusi Natālija. «Vienmēr, kad man nepieciešama kleita, izvēlos no viņu kolekcijām.»

Vienu kleitu Natālija pasūtīja jau pirms astoņiem mēnešiem, bet otru nesen, kad saprata, ka ballei būs divas daļas. «Es atklāšu balli un pēc tam pasākuma laikā dziedāšu, tādēļ man nepieciešami divi tērpi,» viņa pamato. «Esmu apmierināta ar savu izvēli. Galvenais, lai kleita netraucē, īpaši, ja pasākumā aktīvi jāpiedalās. Tāpēc tai ir ne tikai jāpiestāv, bet jāļauj brīvi kustēties.»

Savukārt ikdienā Natālijas stils vienkāršs un ērts, jo dienas ritms aizpildīts ar tikšanās grafikiem un plānošanas darbiem. Ikdienas skrējiena dēļ dziedātāja reti izvēlas augstpapēžu kurpes, tikai pasākumu apmeklējumos. Savukārt par iecienītāko apģērbu viņa uzskata kleitas, ko izvēlas par savu ikdienas ietērpu. Neatņemama sastāvdaļa ir liela soma, kurā satilpst viss dienai nepieciešamais. Un, kā stāsta Natālija, somu viņai ir daudz, atbilstošas katrai dzīves situācijai.

Krāsojas minimāli

Ikdienā dekoratīvo kosmētiku Natālija izmanto minimāli, košāku grimu atļaujoties uzklāt, tikai dodoties uz saviesīgiem pasākumiem, kuros ir fotogrāfi un kameras. Iemesls - lai uzņemtajos un uzfilmētajos kadros būtu redzamas acis un sejas kontūras.

Dziedātāja paskaidro, ka nav iecienījusi lietot daudz kosmētiku tāpēc, ka daudzās darba dienas stundas atstāj iespaidu uz klājuma kvalitāti un nereti viņai nav laika atjaunot meikapu.

«Visu mūžu esmu bijusi sporta pasaulē, biju profesionāla sportiste [Natālija spēlē tenisu], tāpēc meikaps sportojot man nebija vajadzīgs, jo nebija ērti. Man bija eko stils. Savukārt vakarā labprāt uzkrāsojos un sapucējos,» pasākumu organizatore saka un teic, ka šādos vakaros atļaujas uzvilkt augstpapēžu kurpes, jo zina, ka izbaudīs vakaru bez steigas.

Pastiprināta ādas kopšana pagaidām Natālijai nav aktuāla, jo viņai ir laba sejas āda, kas neprasa papildu rūpes. Tāpēc viņa iztiek ar nepieciešamo minimumu, kas palīdz saglabāt mitruma līmeni un tvirtumu.

«Regulāri lietoju sejas un acu krēmus, bet maskas izmantoju tikai pirms vai pēc pasākumu apmeklēšanas,» viņa stāsta.

Lielākā uzmanība matiem

Natālija sevi mēdz palutināt ar SPA procedūrām - vai tās ir specializētos salonos vai viņas vannas istabā. Mūziķei patīk lietot vannas putas un specializētās bumbas, vannas pienu un ieziesties ar mandeļu vai kokosa eļļu.

Bet vislielāko uzmanību Natālija piešķir matiem, jo uzskata to par savu spilgtāko rotu, kas pelnījusi lielākās rūpes. «Man svarīgākais ir ķermeņa ādu nodrošināt ar mitrināšanu un viss, bet, tā kā man ir gari mati, tiem pievēršu lielāku uzmanību,» viņa paskaidro. «Man patīk izvēlēties matu kopšanas līdzekļus, jo saules stari un fēnu lietošana bojā struktūru. Esmu pieredzējusi, ka mati ir ļoti sabojāti, tāpēc pievēršu lielu uzmanību, lai tas vairs neatkārtotos.»

Iecienītākie matu kopšanas produkti ir no zīmola L'oreal sērijas Subleme Sun - matu maska, šampūns, sprejs aizsardzībai pret saules stariem. Dziedātāja uzmanību pievērš arī aksesuāriem, taču - bez pārmērībām. Visam jābūt saskaņotam un elegantam. Tas pats attiecas uz kopējo veidolu. «Jābūt skaistiem apaviem un somai, arī apģērbam,» Natālija uzskata. «Nesen izlasīju, ka uz sevi jāskatās it kā no divu līdz trīs metru attāluma, lai novērtētu no malas. Ja no šī attāluma priekšstats ir labs, tad tā arī ir. Galvenais, lai pašai patīk. Jo, kad esmu pārliecināta, tad ir labs garastāvoklis, smaidi un apkārtējiem arī patīk, kā izskatos.»

NATĀLIJAS TUMŠEVICAS IECIENĪTĀKIE PRODUKTI:

24 Hour Replenishing Eye Moisturizer ESPA acu krēms. «Vislabākais krēms manām acīm. Lietoju no rīta un vakarā un obligāti pēc sporta aktivitātēm.»

Skin Radiance Moisturizer sejas krēms. «Atjauno un baro ādu īpaši, kad tā ir sausa pēc saules stariem.»

Biomed superwhite zobu pasta ar kokosa garšu. «Man patīk viss, kas taisīts no kokosa un īpaši garšo pēc tā. Maiga un patīkama zobu pasta.»

Bio kokosriekstu un mandeļu eļļa. «Lietoju gan ķermenim, gan matiem.»

Sampar sejas nakts maska. «Pēc koncertiem vai pasākumiem, kad bijis daudz make-up, to obligāti atstāju pa nakti.»

LA Roche Posay 50+UVB+UVA lūpu mitrinošais balzams. «Aizsargā lūpas no UV stariem, mitrina, baro. Bez tā uz pludmali neeju.»

Pink Hair and Sculp Mud ESPA matu maska matiem. «Mati pēc maskas kļūst mīksti un gludi, saknes paliek stiprākas.»

Kenzo white lotus sejas ūdens. «Lotosa ūdens sejai. Sportojot atsvaidzina un dod svaiguma sajūtu, labi smaržo.»

MAC lūpu spīdumi. «Īpaši patīk Cremesheen Glass sērija, rozā krāsas. Var uzlikt tikai šo lūpu spīdumu, un seja uzreiz izskatās izteiksmīgāk.»

Uztura bagātinātāji Purified. «Īpaši Woman's Balance Chocolate, ko mēs kopā ar kompāniju Purified izgudrojām. Es domāju, ka ķermeni vajag barot vispirms no iekšas, tāpēc vitamīni, koenzīmi un eļļas, kas tur atrodas, ir svarīgi. Lietoju katru dienu, un tas palīdz manam organismam justies labi, aktīvi un veselīgi.»