Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

INTERJERS: Dažādo sajūtu apvienojums

MOZAĪKA. «Strādājot interjera dizaina jomā daudzu gadu garumā, sakrājas visādi materiāli. Bērnus brīvdienās liku pie darba – no sakrātajiem katalogiem liku noņemt dažādu materiālu paraudziņus un ar karsto līmi līmējām tos pie sienām, veidojot kolāžu,» stāsta Armands © Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Apmēram pirms pieciem gadiem atvērtajā tējnīcā Materia veidotais dizains ir tās saimnieku interjera dizainera Armanda Vecvanaga un ģimenes kopdarbs. Eklektiskajā tējnīcas stilā iezīmējas unikalitāte, lieliska dažādo interjera priekšmetu saskaņa, kuri cits citu papildina un arī izceļ katra individualitāti.

«Šeit nav veidots viens stils, bet miksētas dažādas sajūtas un materiāli - koks, ķieģelis un neapstrādāts metāls,» atzīst interjera autors Armands Vecvanags. Viņš atklāj, ka veidot kaut ko sev neatkarīgi no lielas profesionālās pieredzes ir grūtāk nekā piedāvāt dizainisko risinājumu citiem. «Sākotnēji bija iecere, ka taps kaut kas vienkāršs, bet pēc tam aizdomājos, ka draugi un paziņas vērtēs, ko būšu paveicis. Tā ir liela atbildība,» stāsta Armands. Līdztekus vajadzējis apsvērt, lai izmaksas nav lielas, taču tiktu radīta gaumīga, skaista vide, un tas ir sarežģīts uzdevums. «Vēlējāmies, lai šeit ir mājīga, silta atmosfēra,» atzīst pieredzējušais dizainers, un tas ir izdevies. Lietā tika likta fantāzija, ieguldīts savs darbs un talkā aicināti arī draugi. Tējnīcā iekārtots dubults stikla vējtveris, lai laukā neizplūst siltums, vienlaikus radot atvērtības sajūtu. Armands atklāj, ka grūtākais uzdevums bijis tējnīcā atbrīvoties no iespaida, ka telpā ir zemi griesti. Tas izdevies ar iestieptajiem plēves vai spoguļgriestiem, kas rada plašuma sajūtu un piešķir telpai dubultapjomu.

Pēc gada ilgās darbības tējnīcā iekārtota zāle ar skatuvi, kur notiek izrādes, koncerti un balles. Nesen viesojies dzejnieks un mūziķis Andris Akmentiņš, tāpēc tajā skatāma viņa un jauno dzejnieku dzejas izstāde, kā arī viņu portreti. Tējnīcā jūtama mākslinieciska aura, jo interjeru visu laiku papildina dažādu mākslinieku darbi.

Tējnīca Materia saņēmusi balvu par oriģinālo vides pieejamības risinājumu no invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons, vecajā koka ēkā izveidojot ar roku darbināmu pacēlāju cilvēkiem ar kustību traucējumiem.