Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

IETEIKUMI, kā pārvarēt paģiras (+da­ži pa­ģi­ru ēdie­ni)

© F64

Kad svētku pa­sā­ku­mi pā­rāk ie­vil­ku­šies ga­ru­mā un al­ko­hols lie­tots ba­gā­tī­gi, bet daž­kārt ne­maz ne tik daudz, mēdz se­kot pa­ģi­ras. Tas ir ve­sels sim­pto­mu ko­pums: sau­sums mu­tē, gal­vas­sā­pes, dre­bu­ļi, ap­sār­tu­šas acis, slik­ta dū­ša, vā­jums, asins­spie­die­na lē­kā­ša­na, pa­aug­sti­nā­ta ju­tī­ba pret gais­mu un ska­ņām, cil­vēks var kļūt ļo­ti aiz­kai­ti­nāms vai, glu­ži ot­rā­di, apā­tisks un no­mākts. Ku­ram tā ir ga­dī­jies, tas zi­na, cik ne­pa­tī­ka­mas un daudz­vei­dī­gas var būt pa­ģi­ru iz­paus­mes. Ku­ram šā­das pie­re­dzes nav, tas lai la­bāk to uz sa­vas ādas arī ne­iz­bau­da.

Pa­ģi­ras tiek skaid­ro­tas ar ace­tal­de­hī­da tok­sis­ko ie­dar­bī­bu, tas ro­das, spir­tam ok­si­dē­jo­ties, un ir tok­sis­kāks par pa­šu spir­tu, trau­cē or­ga­nis­mam nor­mā­li pār­strā­dāt uz­tur­vie­las, kas uz­krā­jas un ra­da vēl lie­lā­ku sai­ndē­ša­nos. Al­ko­hols pa­stip­ri­nā­ti iz­va­da no cil­vē­ka or­ga­nis­ma mag­ni­ju, bet mag­ni­ja de­fi­cī­ta iz­paus­mes ir gal­vas­sā­pes, ner­vo­zi­tā­te, mus­ku­ļu vā­jums, kram­pji, sirds kū­le­ņo­ša­na u. c.

Ne­va­ja­dzē­tu lā­pī­ties

Vis­iem zi­nā­mais tau­tas pa­ņē­miens ir pa­ģi­ru ma­zi­nā­ša­nai ie­dzert ne­daudz tā­da pa­ša al­ko­ho­la, kāds ti­cis lie­tots ie­priek­šē­jā die­nā. To­mēr la­bāk to ne­da­rīt, sa­ka spe­ci­ālis­ti. Sim­pto­mi gan it kā ma­zi­nās, ta­ču no­vā­ji­nā­ta­jam or­ga­nis­mam nā­kas at­kal uz­ņemt un nei­tra­li­zēt jaun­u in­des de­vu, kā arī var ras­ties vēl­me tur­pi­nāt dzer­ša­nu, un cil­vēks ga­lu ga­lā var no­nākt līdz plos­tam. La­bāk sākt or­ga­nis­ma at­tī­rī­ša­nu, lie­to­jot ak­tī­vo og­li, smek­tu vai ci­tus bez re­cep­tes no­pēr­ka­mus pre­pa­rā­tus, ku­ri no zar­nu trak­ta uz­sūc kai­tī­gās vie­las, kas vēl nav no­nā­ku­šas asi­nīs. No­de­rī­gi šā­dā rei­zē var iz­rā­dī­ties arī mag­ni­ja pre­pa­rā­ti, bet, ja tā­du nav, var ap­ēst sau­ju riek­stu vai sēk­li­ņu, kas ba­gā­tas ar mag­ni­ju, ap­ēst ne­daudz skā­bē­tu kā­pos­tu, gur­ķu vai to­mā­tu. Par ļau­nu ne­nāks arī jū­ras kā­pos­ti, jo ta­jos ir mag­nijs un kā­lijs, tur­klāt jū­ras kā­pos­tiem pie­mīt adap­to­gē­nas īpa­šī­bas: spē­ja pa­lī­dzēt or­ga­nis­mam la­bāk tikt ga­lā ar ne­lab­vē­lī­giem ap­stāk­ļiem. Zau­dē­tās mi­ne­rāl­vie­las pa­līdz at­gūt arī mi­ne­rāl­ūde­ņi, kas pie­de­vām sti­mu­lē žults sek­rē­ci­ju un zar­nu trak­ta dar­bī­bu, kā arī di­urē­zi, lai vi­sus al­ko­ho­la sa­da­lī­ša­nās pro­duk­tus ātr­āk iz­va­dī­tu no or­ga­nis­ma. Ap­la­ma nav arī tau­tas me­to­de - iz­dzert ne­pil­nu glā­zi skā­bē­tu kā­pos­tu su­las vai uz pus­ēm ar ūde­ni at­šķai­dī­tu gur­ķu sā­lī­ju­mu (ne­jaukt ar ma­ri­nā­di!). Tā kā al­ko­hols vei­ci­na or­ga­nis­ma at­ūde­ņo­ša­nos, uz­ņemt pie­tie­ka­mi daudz šķid­ru­ma ir sva­rī­gi. Ap­rē­ķi­nāts, ka pa­ģi­ru māk­ta­jam cil­vē­kam trūkst 1,5-2 lit­ri ūdens, bet lik­vi­dēt šo de­fi­cī­tu va­jag pa­ma­zām, vis­pirms iz­dze­rot di­vas glā­zes mi­ne­rāl­ūdens, ap­tu­ve­ni pēc 20 mi­nū­tēm - pus­ot­ru glā­zi, vēl pēc 20 mi­nū­tēm - vie­nu glā­zi utt. Tas ne ti­kai pa­līdz iz­va­dīt tok­sis­kās vie­las, bet arī ma­zi­nāt to kon­cen­trā­ci­ju.

Kas va­rē­tu at­vieg­lot

Si­tu­āci­ju pa­ģi­ru ga­dī­ju­mā pa­līdz at­vieg­lot kār­tī­ga iz­gu­lē­ša­nās, miegs sek­mē de­tok­si­kā­ci­ju un da­bis­kā līdz­sva­ra at­jau­no­ša­nos or­ga­nis­mā. Cil­vē­kam, ku­ram ko­pu­mā ir nor­mā­la ve­se­lī­ba, bet šo­reiz vien­kār­ši ga­dī­jies ie­dzī­vo­ties pa­ģi­rās, var nākt par la­bu mē­re­na fi­zis­ka ak­ti­vi­tā­te, jo tā in­ten­si­fi­cē viel­mai­ņu, kai­tī­gās vie­las tiek ak­tī­vāk iz­va­dī­tas ar svied­riem un urī­nu, ma­zi­nās tūs­ka. Fi­zis­ki ne­tre­nē­tiem cil­vē­kiem gan šā­da slo­dze nav ie­tei­ca­ma. Ātr­āk at­gūt nor­mā­lu paš­sa­jū­tu pēc vieg­lām pa­ģi­rām pa­līdz arī vien­kār­ša pa­stai­ga svai­gā gai­sā, ku­ras lai­kā tur­klāt ne­va­ja­dzē­tu smē­ķēt. Pirms pa­stai­gas var iz­dzert glā­zi mež­ro­zī­šu tē­jas vai arī tik­ko spies­tas aug­ļu vai dār­ze­ņu su­las. Tās efek­tī­vi at­tī­ra or­ga­nis­mu un ļauj uz­ņemt vi­ta­mī­nus un mi­ne­rāl­vie­las la­bi uz­ņe­ma­mā for­mā. Da­žā­dās su­lās ir anti­ok­si­dan­ti, or­ga­nis­kās skā­bes, pek­tīn­vie­las, fi­ton­cī­di. Var lie­tot bur­kā­nu, to­mā­tu, gur­ķu, kar­tu­pe­ļu, kā­pos­tu, ābo­lu u. c. su­las. Ja jū­ta­mi pa­ģi­ru sim­pto­mi, nav vē­lams ie­tu­rēt sā­tī­gu mal­tī­ti, kas ra­da pa­pil­du slo­dzi ak­nām.

Da­ži pa­ģi­ru ēdie­ni (tau­tas re­cep­tes)

  • Auk­stā so­ļan­ka. Ņem vie­nā­dās de­vās svai­gus un skā­bē­tus gur­ķus, sa­rī­vē ar sak­ņu rī­vi, pie­vie­no sī­ki sa­griez­tu vā­rī­tu jaun­lo­pu ga­ļu un ri­pi­ņās sa­griez­tas mel­nās vai za­ļās olīv­as, pār­lej ar at­šķai­dī­tu gur­ķu sā­lī­ju­mu, ap­mai­sa.
  • Ke­fīrs ar skā­bē­tiem gur­ķiem. Vie­nu vi­dē­ji lie­lu skā­bē­tu gur­ķi sa­rī­vē pēc ie­spē­jas smal­kāk, pie­vie­no pus­lit­ru ke­fī­ra, pie­ber ne­daudz mal­tu mel­no un sar­ka­no pi­pa­ru, la­bi sa­mai­sa. Iz­dzer pa­ma­zām stun­das lai­kā, ma­ziem mal­ci­ņiem. Pēc tam vis­maz stun­du ne­ko ne­ēd un ne­lie­to ne­kā­du šķid­ru­mu.
  • To­mā­tu su­las kok­tei­lis. Di­vas pai­pa­lu oli­ņas pār­šķeļ, uz­ma­nī­gi at­da­la dzel­te­nu­mus, liek glā­zē ar to­mā­tu su­lu un tū­līt iz­dzer.
  • Vis­tu zu­pa. Kat­lā lej pus­lit­ru vis­tu bul­jo­na, pie­vie­no sī­ki sa­griez­tu ne­lie­lu sī­po­lu, 200 g sald­ētu dār­ze­ņu mai­sī­ju­ma, kas do­māts zu­pai, ne­daudz ba­zi­li­ka, ma­jo­rā­na un mel­no pi­pa­ru, kā arī di­vas vis­tas fi­le­jas (bez ādas), kas sa­griez­tas sī­kos ga­ba­li­ņos. Uz­vā­ra, pie­vie­no sau­ju ma­ka­ro­nu, vā­ra 10 mi­nū­šu, pie­liek trīs ēdam­ka­ro­tes to­mā­tu bie­ze­ņa un vēl­reiz uz­vā­ra.
  • Brū­nie rī­si ar pu­pi­ņām un ku­ku­rū­zu. Iz­vā­ra 100 g brū­no rī­su. Sa­griež ga­ba­li­ņos vie­nu sī­po­lu un vie­nu sar­ka­no pap­ri­ku, iz­sau­tē uz pan­nas ko­pā ar vie­nu ēdam­ka­ro­ti ku­ku­rū­zas eļ­ļas, pie­vie­no ēdam­ka­ro­ti asās to­mā­tu mēr­ces, 200 g kon­ser­vē­tu pu­pi­ņu un tik­pat kon­ser­vē­tas ku­ku­rū­zas. Pie­vie­no vie­nu tēj­ka­ro­ti sī­ki sa­ka­pā­tu či­li pi­pa­ru, sa­jauc, uz­kai­sa 100 g rī­vē­ta sie­ra.
  • Ci­ti va­ri­an­ti. Tiek ap­gal­vots, ka at­gū­ties no pa­ģi­rām pa­līdz arī skā­bē­tu kā­pos­tu zu­pa, jo­gurts un da­žā­di ci­ti skāb­pie­na pro­duk­ti, za­ļā tē­ja, auzu pār­slu biez­put­ra, glā­ze pie­na ar vie­nu sa­spai­dī­tu ba­nā­nu un ka­ro­tī­ti me­dus, spi­nā­ti, stip­ra mel­na ka­fi­ja ar sā­li, ga­lerts, pa­ma­tī­gi sa­vā­rī­ta zu­pa no liel­lo­pu kā­jām, da­bisks dzī­vais

Ie­vē­rot mē­ru un svi­nēt gud­ri

Labs na­ma­tēvs un na­ma­mā­te, gai­dot cie­mi­ņus, do­mā par to, lai dzer­ša­na un ēša­na vie­sī­bās ne­bū­tu vie­nī­gā no­dar­be. Ja vie­si ik pa lai­kam pie­ce­ļas no gal­da, de­jo, iet ro­ta­ļās, iz­iet svai­gā gai­sā - tas pa­līdz sa­gla­bāt skaid­rā­ku gal­vu. Ja kāds al­ko­ho­lu ne­vē­las lie­tot, pā­rē­jie ne­drīkst vi­ņam to uz­spiest, ap­celt un pie­ru­nāt, bet saim­nie­kiem ir jā­rū­pē­jas, lai gal­dā ne­trūk­tu arī bez­al­ko­ho­lis­ku dzē­rie­nu. Al­ko­ho­lam, ku­ru ceļ gal­dā, jā­būt kva­li­ta­tī­vam un le­gā­li ie­gā­dā­tam, jo ap­šau­bā­mas iz­cel­smes dzē­rie­nu lie­to­ša­na var beig­ties bē­dī­gi, rei­zēm pat ar nā­vi.

Pir­mo tos­tu ne­va­ja­dzē­tu uz­saukt tuk­šā dū­ša, jo, kad kuņ­ģī ne­kā nav, al­ko­hols uz­sū­cas ātr­āk un kai­ri­na kuņ­ģa gļot­ādu. Al­ko­hols uz­sū­cas arī caur mu­tes gļot­ādu, tā­pēc nav vērts il­gi tu­rēt kat­ru mal­ci­ņu mu­tē. Jā­būt uz­ma­nī­giem ar sal­diem al­ko­ho­lis­kiem dzē­rie­niem, jo sal­dums trau­cē no­vēr­tēt fak­tis­ko al­ko­ho­la pa­tē­ri­ņu, tur­klāt cu­kurs var pa­dzi­ļi­nāt pa­ģi­ras, tas pats sa­kāms par da­žā­dām gar­šas pie­de­vām. Pa­ģi­ras sma­gā­kas pa­da­ra arī ni­ko­tī­na klāt­būt­ne, diem­žēl no­vē­rots, ka, lie­to­jot al­ko­ho­lu, smē­ķē­tā­ji smē­ķē vai­rāk ne­kā pa­ras­ti un arī ne­smē­ķē­tā­jiem ro­das vēl­me uz­vilkt dū­mu.

Ne ti­kai iz­dzer­tais al­ko­ho­la dau­dzums, bet arī ģe­nē­tis­ka no­slie­ce un or­ga­nis­ma īpat­nī­bas no­sa­ka to, vai cil­vē­kam būs vai ne­būs pa­ģi­ras, cik sma­gi tās iz­pau­dī­sies un vai vi­ņam draud al­ko­ho­la at­ka­rī­ba. Tiem, ku­ru ve­cā­kiem vai vec­ve­cā­kiem ir bi­ju­šas pro­blē­mas ar al­ko­ho­lu, risks ir kriet­ni lie­lāks.

Kat­rai al­ko­ho­la glā­zī­tei der uz­dzert vie­nu glā­zi ūdens, lai or­ga­nisms ne­at­ūde­ņo­tos. Arī uz­kost ir sva­rī­gi, ta­ču nav ie­tei­cams ēst pā­rāk trek­nus, stip­ri sā­ļus un sal­dus ēdie­nus, kas sa­tur vien­kār­šos ogļ­hid­rā­tus. Vis­la­bā­kā ir lie­sa ga­ļa un pro­duk­ti no sa­lik­ta­jiem ogļ­hid­rā­tiem, pie­mē­ram, kar­tu­pe­ļi spēj uz­ņemt se­vī gan­drīz pus­i no iz­dzer­tā al­ko­ho­la dau­dzu­ma.