Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

Cigun palīdz mainīt domāšanu un uzlabot veselību

Latvijā popularitāti iemantojusi pasaulē sen atzītā ķīniešu atveseļošanas vingrošana cigun, kas palīdz sakārtot cilvēka domāšanu, lai viņš kļūtu vesels.

Šomēnes Latvijas Austrumu vingrošanas asociācija atzīmēja desmit gadu darbību. Interesenti, kas apmeklējuši cigun nodarbības grupā, turpina vingrot joprojām un apgalvo, ka jau ilgāku laiku neslimo.

"Latvijā cigun ir apstiprināta kā medicīniska tehnoloģija pirms sešiem gadiem. Cigun mēs dēvējam par atveseļošanas vingrošanu, bet patiesībā tas ir daudz plašāks jēdziens," stāsta sertificēts ārsts, Latvijas Austrumu vingrošanas asociācijas prezidents, cigun skolotājs, verbālās rezonanses metodikas autors Igors Kudrjavcevs.

Vārds "cigun" ir nācis no Ķīnas: "ci" ir iekšējā enerģija, bet "gun" – darbs. Tas nozīmē darbu ar iekšējo enerģiju. "Cigun ir vienkārša, jo to var diezgan viegli iemācīties. Vingrojumi neparedz izdarīt tādas pozas, kuras cilvēkus biedē, kā tas ir ar jogu." Cigun paredz ne tikai domu sakārtošanu, bet arī pareizu elpošanu un plūstošas kustības," stāsta ārsts. Šīs atveseļošanas vingrošanas priekšrocība ir tā, ka izmaiņas jūtamas jau pirmā seansa laikā, kad cilvēks ir atnācis pie ārsta. "Parasti cilvēks aiziet pie ārsta, saņem recepti, bet nav naudas, lai uzreiz nopirktu zāles. Cigun paredz, ka pacientam uzreiz var iemācīt sākt pareizi elpot un stāvēt," skaidro ārsts. Pareiza elpošana ietekmē daudzu orgānu darbību – gremošanas, zarnu un iegurņa, bet pareiza stāvēšana – mugurkaula un kakla muskulatūru.

Vingrot var mājās

I. Kudrjavcevs bilst, ka būtiskas atšķirības starp ķīniešu un klasisko medicīnu nav. Ja cilvēks apgūst cigun vingrojumu kompleksu, tad tos viņš var izpildīt patstāvīgi. Protams, cita lieta, vai cilvēks to darīs. Parasti vizītē pie cigun ārsta nāk tie, kuri nevēlas lietot medikamentus, bet veselības uzlabošanai vēlas izmantot netradicionālas medicīnas metodes. Prakse rāda, ka tie ir 39 procenti pacientu.

"Ja pacientam nozīmē kādu preparātu vai uztura bagātinātāju, tad tā iedarbība nenotiek uzreiz. Masējot attiecīgo punktu, izmantojot akupunktūru, cilvēkam uzreiz kļūst labāk. To var darīt arī mājās, tikai pašam tas neizdosies tik labi kā speciālistam." I. Kudrjavcevs novērojis, ka daudziem cilvēkiem raksturīgas muguras problēmas, tirpst rokas. To ietekmē sēdošs darbs, mazkustīgums un stress. "Medikamenti palīdz noņemt sāpes, bet neārstē. Tāpēc iesaku pacientiem vienkāršus vingrojumus, parādu, kur viņiem ir aktīvās ādas reflektoru zonas vai punkti (katram tie var atšķirties), kur koncentrējas dzīvības enerģija, kura ir jāatjauno, un parādu, kā pareizi elpot," stāsta ārsts. Plašāka informācija atrodama mājaslapā www.medintegra.lv, kur var uzzināt arī vingrinājumus nodaļā Materiāli.

Jāsamīļo iekšējie orgāni

Ārsts atklāj, ka bieži vien sāpes mugurā ir saistītas ar problēmām vēderā. "Ja ir gremošanas traucējumi, tad tie atspoguļojas muguras muskulatūrā. Tiek uzsākta muguras masāža vai nozīmēta manuālā terapija, un palīdz – vēders vairs nesāp, un mugura jūtas brīva. Cigun ir speciāls vēderu atslābinošs vingrojumu komplekss, kas palīdz, ja tā var teikt, samīļot iekšējos orgānus." Pēc viņa domām, cilvēki ir pieraduši, ka vēderam ir jābūt plakanam. Tas nav obligāti, īpaši sievietēm. Vēders ir jāatslābina un jāiemācās pareizi kustināt diafragmu. Praktiski to ir vienkārši izdarīt.

Rezultātā uzlabojas gremošana. "Tas nozīmē, ka cilvēks pilnvērtīgi ēd, saņem vairāk vitamīnu un izejvielu un vairs nemokās ar aizcietējumiem." Mūsdienās daudziem ir arī augsts asinsspiediens un bezmiegs, jo vēdera dobums slikti strādā. Tā cēlonis – cilvēks nepareizi ēd: pārāk daudz, pārāk ātri vai nekvalitatīvu pārtiku. "Vēders ātri iztērē savu enerģiju, un tajā veidojas, kā ķīnieši teiktu, "gļotas" – vēsa, nekustīga un bieza enerģija, kas nelaiž siltumu no galvas uz leju. Taču siltumam ir jāplūst pa visu ķermeni. Kad vēdera orgānu stāvoklis tiek uzlabots, normalizējas arī asinsspiediens."

Vajadzīga metožu kombinācija

I. Kudrjavcevs uzskata, ka mūsdienās nevajag aizrauties tikai ar vienu ārstēšanas metodi. Tās noteikti vajag kombinēt. "Ja tiek lietots konkrēts preparāts, tad noteikti papildus vajadzīga arī pareiza elpošana, kustības un domu sakārtošana. Ja ir nopietna hroniska slimība, tad mēs neizmantojam tikai cigun vai homeopātiju. Pacients var izmantot arī terapiju – lietot zāles, pret kurām es, būdams ārsts, neesmu pret. Tās tikai vajag pareizi lietot." Pie I. Kudrjavceva ģimenes ārsti sūta pacientus, kuriem ir augsts asinsspiediens. Cilvēks var lietot preparātus, taču mazākās devās, retāk vai pat finālā tos var nelietot nemaz, un paralēli izmantot cigun. Labus rezultātus cigun palīdz gūt arī tiem, kuri slimo ar cukura diabētu.

"Kad pacients iegūst iekšēju mieru, iemācās pareizi elpot un strādāt ar aizkuņģa dziedzera enerģijas meridiānu, tad cukurs normalizējas. Kādai pacientei bija ļoti augsts cukura līmenis. Viņa lietoja insulīnu, taču pašai patika saldumi. Ar rokām sāku sildīt viņai aizkuņģa dziedzeri un veikt relaksācijas vingrinājumus, rezultātā cukura līmenis sasniedza normas robežu. Šo pacienti, kura cītīgi izpildīja visus manus norādījumus, novēroju trīs gadus, un tad viņa paziņoja, ka viss ir kārtībā. Ja būs vajadzība, tad zvanīs.... Viņas zvanu joprojām neesmu saņēmis."

Cigun efektīvi ārstē arī depresiju. Tikai paralēli jālieto antidepresanti, jāizmanto psihoterapija un vingrošana ar dziļu elpošanu. "Cigun ir ideāls paņēmiens depresijas ārstēšanā, jo tās slimnieki nevar īpaši kustēties. Cigun kustības ir lēnas un mierīgas. Efekts jūtams jau pirmajā nodarbībā."

Nedzert Ķīnas tēju

I. Kudrjavcevam ir dots apzīmējums "miera ārsts", jo viņš rūpējas par to, lai pacienti rastu iekšēju miera sajūtu. "Tas cilvēkam ir galvenais. Ja viņam ir iekšējs miers un līdzsvars, uzlabojas smadzeņu darbība, atslābinās muskuļi, viņš labi jūtas un var darīt to, ko vēlas." Tie, kuri atnāk pie I. Kudrjavceva, parasti ir informēti par to, ko nozīmē cigun. Nereti kādam rodas aizspriedumi, cigun – tā ir Austrumu filozofija, ar to saistīta mistika un to nevar izmantot kristieši. Daži ir neizpratnē – vai latviešiem ir vajadzīgs kas tāds, kas nācis no Ķīnas. Ārsts parasti šādos gadījumos atbild: "Tad nedzersim arī tēju, kas nāk no Ķīnas."

Cigun vingrošana paredz regularitāti un ilgstošu procesu. "Protams, tas atkarīgs no slimības, bet ir taču lietas, ko cilvēki dara ilgstoši, piemēram, tīra zobus, mazgā rokas, veļu." Ja cilvēks, kuram sāp mugura, sāk vingrot, tad parasti pēc nedēļas sāpes pāriet. "Ja tās pazūd, tad cik ilgi cilvēks vēl vingros? Necik. Protams, pēc kāda laika sāpes atkal parādās, viņš sāk vingrot, un atkal sāpes pāriet. Tad nāk pie manis un lūdz palīdzību. Cilvēkam pašam ir jārūpējas par savu veselību. Lai veiktu cigun vingrojumus, pietiek ar desmit, pat piecām minūtēm dienā. Ir pacienti, kuri ir slinki un labprātāk katru dienu nāk pie manis, nevis vingro, un lūdz, lai es veicu punktu masāžu. Protams, tādā veidā atveseļošanās ir ātrāka."

Sajust brīnumaino pieskārienu

Cigun izmanto paņēmienu – brīnumaino pieskārienu, kas paredz ārsta vai cigun meistara noteikto roku punktu tiešu iedarbību uz pacientu. "Īsti meistari apgalvo, ka spēj sūtīt enerģiju no liela attāluma. Taču tad uzreiz var rasties aizdomas, vai tikai tas nav ekstrasenss. Ja pirkstu galos pareizi tiek koncentrēts domu spēks, nervu receptori, kas tajos atrodas, aktivizējas un rokas daļa kļūst siltāka." Šāda masāža palīdz pacientam aktivizēt asinsriti, palīdz, piemēram, pret tūskām, traumu sekām, ja bijuši kaulu lūzumi. Rezultātā kaulu lūzums pēc pareizas masāžas dzīst pusotras reizes ātrāk.

"To nevar nosaukt par masāžu, bet patiešām par pieskārienu, kas lieliski palīdz noņemt sāpes. Piemēram, locītavās. Ja cilvēkam sāp ceļgals, viņam ārsts nosaka diagnozi – artroze. Bieži tas sāp tāpēc, ka ir problēmas ar krustu kaulu. Sāpes rodas no muskuļu sasprindzinājuma. Pietiek dažus punktus pareizi ietekmēt pie krustu kaula, un tās pāriet," uzsver I. Kudrjavcevs, pie kura bieži nāk pacienti ar sāpošiem ceļiem.

Ja ir īsta artroze, tad pareizi jāsilda problemātiskā zona ar plaukstām, un sāpes pāriet. Ārsta rekords bijis – sāpes pacients nav jutis divas nedēļas. Galvenais – pacients pats var iemācīties izmantot šādu pieskārienu, lai sev vai kādam tuvam cilvēkam palīdzētu noņemt sāpes. "Cenšos cilvēkus apmācīt, lai viņi var paņemt līdzi cigun zināšanas, protams, ne visas, bet dažus paņēmienus, un tos izmantot. Ir lietas, ko var iemācīties izdarīt precīzi, pareizi un samērā viegli. Finālā cilvēkam mainās emocionālais stāvoklis, viņš iegūst līdzsvaru, mazāk ēd un labāk guļ," uzsver ārsts.