Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

Svarīgi, lai pamana personību

© personīgā arhīva foto

"Amerika man ir iemācījusi nedomāt par to, ko citi par mani domās, jo vienmēr jau kāds kaut ko domās. Taču, tā kā esmu publiska persona, man zināms piemērs ir jārāda un kaut kāda atbildība par savu stilu jānes," domā populārais dziedātājs Lauris Reiniks (31).

Otrdien klajā nāks Laura Reinika ilgi gaidītais studijas albums Es skrienu, kam pirmoreiz sekos koncerta–šova tūre pa visu Latviju. Dziedātājs priecājas, ka albuma tituldziesma ir aizgājusi uz urrā un ir numur viens ne tikai Latvijā, bet arī pie kaimiņiem Igaunijā un nu jau arī Lietuvā. "Viņi saka, ka kaut ko tik krutu tikai latvieši var uztaisīt," Lauris Reiniks pasmaida un izstāsta, ka dziesmas video versijā viņš savu stilu veidoja pats. "Gribēju būt vienkāršs lauku puisis," saka dziedātājs un uzreiz gan piebilst, ka nu nav jau viņš gluži vienkāršs – ciemā tomēr krutākais. Viņam ir džinsi un mans vislabākais baltais krekls, kas gan filmēšanas laikā saplīsa. Acīgākie arī pamanīja, ka "vienkāršajam lauku puisim" ir Calvin Klein apenes, kas gan nebija speciāli. Pat lietuvieši to pamanīja," saka Lauris Reiniks un mēģina it kā taisnoties, ka viņš vienkārši nēsā tikai Calvin Klein apakšbikses.

Iepērkas tikai Amerikā

Lauris Reiniks iepērkas tikai Amerikā, kurp dodas reizi gadā. "Man ļoti nepatīk iepirkties, bet Amerikā sevi piespiežu iet uz veikaliem. Tur sapērkos apģērbu visai sezonai," stāsta dziedātājs, piebilstot, ka Latvijā nemaz nevar nopirkt viņa vismīļākos džinsus no Abercrombie&Fitch. Arī apavus Lauris Reiniks pērk Amerikā, un viņa visiecienītākie ir itāliešu firmas Aldo. Vienīgais, ko viņš pērk Latvijā, ir uzvalki. "Man ļoti piestāv un labi der divu veikalu uzvalki: zviedru Cavaliere, jo man esot zviedru modeļu augums, un Zara, kas ir uz auguma."

Patiesībā Laura Reinika ģērbšanās stils mazliet izmainījās pirms diviem gadiem, kad viņš aizbrauca mācīties aktieru skolā Losandželosā. "Tad man sāka patikt vintage stiliņš, zemes toņi, pelēcīgi neuzkrītoši krekliņi. Nekāda košuma! Man ļoti patīk arī jūrnieku zilais jeb navy blue, patīk tumši zaļais, kas labi sader ar manām pelēkzaļajām acīm. Manas krāsas ir arī melns un balts," mūziķis mēģina noraksturot savu šā brīža krāsu izjūtu, uzsverot, ka viņam svarīgi, lai uz apģērba fona izceļas personība. Nevis otrādi: ka pa priekšu iet rozā krekls vai balta cepure.

Sarkanā flaneļa kreklā

"Es jau patiesībā nezinu, kas ir modē. Skatos, kas man piestāv, lai ir ērti," saka Lauris Reiniks. Viņš gan atzīst, ka vasaras beigās, atgriežoties no ASV, lidostā Losandželosā nopircis vīriešu žurnālu GQ un tad nu pētījis, kas ir modē. "Tur parādīts, kā trijos veidos var nēsāt kaklasaiti, bet mūsu sabiedrība nezina, ka tā arī var, tāpēc te staigāju pa latviešu modei. Es vispār jūtu, ka, atbraucot atpakaļ, pielāgojos, – ka ģērbjos citādi nekā Amerikā." Mūziķis neslēpj: viņam patīk, ka Amerikā nevienu neinteresē, kā tu ģērbies.

"Man patīk svinīgi pasākumi, kad meitenēm ir super skaistas kleitas un kurpes un džekiem mugurā ir kaut kas super svinīgs. Varbūt par maz saku komplimentus, bet, ja pasaku, tad visi zina, ka tā tiešām ir, – ja reiz to esmu pamanījis..." Lauris pasmaida un atminas, kā savulaik, skatoties populāro jauniešu seriālu Glābējzvans, viņš vērojis, kā ģērbjas viens no seriāla varoņiem – Zeks Morisons. "Man likās, ka tas ir ļoti stilīgi. Un man arī vajadzēja tādas botes, kurām mēle izkārusies ārā, kur džinsi bija jābāž iekšā, un tādu lielu žaketi, zem kuras jāvelk T krekls... Un tad vēl tā Amerika pusaudža gados – man vispār ciet aizgāja..." stāsta Lauris Reiniks. Viņš atminas, kā super stilīgās drēbes gājis meklēt Jelgavas tirgū, kas bija blakus mūzikas koledžai. "Nesen uzvilku žaketi, ar kuru pusaudža gados biju staigājis, – nesapratu, kā tādā maisā varēju staigāt, burtiski līdz ceļiem! Bet tajā laikā tas bija gājis cauri, tas bija stilīgi!"

Dziedātājs atceras arī, kā bija saģērbies savā pirmajā foto sesijā žurnālam Laba: "Man bija sarkans flaneļa krekls ar rūtiņām un uz galvas kaut kāds jaunais vilnis... Un es Dobeles foto salonā bildējos žurnāla vākam!" viņš sirsnīgi smej.

Lai izceļ, ko vajag

Vēlāk Laurim Reinikam bija džinsu periods, un viņš kāpa uz skatuves baltās džinsu biksēs un baltā jakā. "Toreiz tiku taisīts par latviešu Rikiju Mārtinu. Tagad domāju: kam tas bija vajadzīgs. Smieklīgi..."

Kopš piedalīšanās šovā Dejo ar zvaigzni, Laura Reinika stilu veido Biruta Vainovska. "Viņa man iemācījusi, ka apģērbs jānes ar šiku. Pat, ja tās ir sporta drēbes, lai tās ir vow!. Viņa man iemācījusi vairākas fiškas: piemēram, ka ar Džeimsa Bonda cienīgu žestu jāizvelk ārā krekla piedurknīte ar pogu... Vai arī – ka apģērbā nedrīkst būt vairāk par trim krāsām, jo vairāk jau ir bezstils."

Dziedātājs atzīst, ka nav tik paļāvīgs kā agrāk un mēdz spuroties pretī stilistu ieteikumiem. Jo sapratis, ka jānēsā apģērbs, kas piesedz, ko nevajag, un izceļ, ko vajag. Agrāk viņš par to nedomāja. Vajag ādas jaku, lai ir! Varbūt izskatās pēc ķēma, galvenais, ka ādas jaka! "Bet Birutiņai es uzticos. Viņa saka, uz skatuves vajag, lai izskatās, ka pie apģērba ir piedomāts. Varbūt ne vienmēr man tas izdodas, bet es cenšos."