Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Unikālās linsēklas

© Nra arhīvs

Brūnajām linsēklām ir gluda, spīdīga virsma, tās satur apmēram 35 līdz 45 procentus eļļas. Linsēklu sastāvā ir trīs veidi vērtīgo polinepiesātināto taukskābju – omega 3, omega 6 un omega 9, kuru pareizs līdzsvars ir nepieciešams cilvēka organismam.

Sastāvā ir F vitamīns, ko organisms nespēj sintezēt, A, E un B vitamīni, olbaltumvielas, aminoskābes, ogļhidrāti. Linsēklas ir labs selēna avots, attīra organismu no smagā metāla piesārņojuma, uzlabo redzi un smadzeņu darbību. Linsēklās ir 100 reižu vairāk lignāna nekā citos augu valsts produktos, kas pazīstami kā antioksidanti, kuri kavē vēža veidošanos. Tiem raksturīgs arī antibakteriāls un antivīrusa efekts. Tautas medicīnā linsēklu eļļu lieto, ja ir gremošanas trakta problēmas, sirds un asinsvadu slimības, onkoloģiskas saslimšanas, cukura diabēts un citas kaites.

Linsēklas parasti uzturā lieto rupji sasmalcinātas ar lielu daudzumu šķidruma. Sasmalcinātas linsēklas, ja tām uzdzer pienu, var lietot kā līdzekli hronisku aizcietējumu gadījumos. Tā kā linsēklu uzbriešana parasti notiek zarnu traktā, tad tās iepriekš nav ieteicams mērcēt. Linsēklas var pievienot pie putras, dārzeņu salātiem, skābpiena produktiem, izmantot, cepot maizi.

Eksperta viedoklis - Andis Brēmanis, dietologs

– Linsēklās ir daudz taukvielu – vairāk nekā 50 procenti. Tās ir omega nepiesātinātās taukskābes, tāpēc linsēklas ir vērtīgas. Ja vēlas uzņemt taukvielas, tad sēklas ieteicams samalt un tad pievienot ēdienam. Ja tās tiks lietotas nesamaltas, tad tām būs balastvielu efekts. Jāuzmanās glabājot linsēklu eļļu, jo tā ātri oksidējas, kļūst rūgta un pat kaitīga. Tāpēc priekšroka jādod linsēklām, nevis eļļai, lai gan mazās porcijās to var iegādāties. Jāatceras, ka arī samaltas linsēklas, tāpat kā eļļu, nevajag ilgi glabāt. Var izmantot arī linsēklu novārījumu – uzlej sēklām verdošu ūdeni, pavāra un rodas gļotas. Šāds līdzeklis ir ļoti vērtīgs pret kuņģa kaitēm, mazina iekaisumu. Samaltas linsēklas var pievienot putrai, biezpienam vai salātiem, var cept maizē. n

KĀ LIETOT

Profilaktiskā nolūkā dienā ieteicams uzņemt ne mazāk kā 5 gramus linsēklu, bet ārstnieciskā – no rīta un vakarā lietot pa 2 ēdamkarotēm. Kurss – no viena līdz pāris mēnešiem.

Vispareizāk linsēklas samalt tieši pirms lietošanas, lai to sastāvā esošās vērtīgās vielas pēc iespējas īsāku laiku nonāktu saskarē ar skābekli un gaismu.

Pirms lietošanas sasmalcinātām linsēklām ieteicams pievienot medu attiecībā 1:1.

Linsēklu eļļu nedrīkst ilgi glabāt! Tā jāsargā no saules staru iedarbības un augstas temperatūras. To ieteicams uzglabāt tumšā stikla pudelē. Ja eļļa ir kļuvusi rūgta, ar nepatīkamu garšu, tad to vairs nevajadzētu lietot.

Tie, kam raksturīga nosliece uz aptaukošanos, vēlams izmantot nesasmalcinātas linsēklas. Tas nozīmē, ka tās uzbriedīs, bet eļļa nenokļūs organismā un līdz ar to netiks uzņemtas kalorijas.

RECEPTES

Linsēklu kokteilis

200 ml ananāsu vai citas sulas pievieno ēdamkaroti maltu linsēklu un tējkaroti linsēklu eļļas. Liek, lai nostāv 5 līdz 10 minūtes, un pēc tam samaisa.

Linsēklu putra

Aplej 1 līdz 2 ēdamkarotes maltu linsēklu ar verdošu pienu, sajauc un uzliek vāku 1 līdz 2 minūtes. Pievieno sāli, cukuru vai medu. Maltas linsēklas ieteicams izmantot kā piedevu (30 līdz 50 procentus), vārot auzu pārslu, rīsa, mannas vai ķirbju putru. Tas paaugstinās produkta uzturvērtību un uzlabos garšas īpašības.

Ārstnieciska putra kuņģim

Divas tējkarotes maltu linsēklu aplej ar verdošu ūdeni, atstāj uz 10 līdz 15 minūtēm. Var arī 2 ēdamkarotes maltu linsēklu apliet ar jogurtu vai rūgušpienu.