Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Skāba un sārmaina vide organismā

Ikdienā, veidojot ēdienkarti, diez vai daudzi aizdomājas, kādu vidi rada produkti, ko apēdam. Pareizam uztura sadalījumam jābūt šādam – 80 procenti sārmainu un 20 procenti skābu vidi veidojošu produktu.

Ja uzturā ir pārāk daudz skābu vidi veidojošu produktu (kā tas praksē arī ir), tad organisms vairāk strādā, lai skābi neitralizētu un izvadītu no organisma. Skābu vidi veido gaļa, visi termiski apstrādātie, saldinātie, dzīvnieku izcelsmes un graudaugu produkti, kaltēti zirņi un pupas. Sārmainu vidi veido gandrīz visi svaigie zaļumi, dārzeņi, augļi, ogas, kā arī diedzētie graudi, sēklas, nekaltēti zirņi un pupas.

Organisms parasti cenšas saglabāt stabilu pH līmeni. Šis parametrs norāda uz visiem bioķīmiskajiem procesiem organismā. Pētījumi liecina, ka tā sauktais sārmainais organisms ir tikai apmēram 10 procentiem cilvēku, bet pārējiem 90 procentiem iekšējā vide ir skāba. Šo līdzsvara trūkumu visbiežāk izraisa: hipodinamija (kustību trūkums, kas izraisa pārmaiņas organismā), psihoemocionāla pārslodze, pavājināta ekoloģiskā situācija, kaitīgi ieradumi, produkti, kuri tiek pārstrādāti un konservēti, ietekmējoties no liela daudzuma ķīmisku vielu, un tiek uzglabāti ilgu laiku.

Andis BRĒMANIS, dietologs:

– Protams, mēs daudz ko vēlamies ietekmēt, bet organismā ir nemainīga vide, kurā skābums tiek uzturēts normālās robežās, lai organismā būtu atbilstošs funkcionālais stāvoklis un notiktu vielmaiņas process. Ir nianses, proti, uzturs var nedaudz ietekmēt pH līmeni. Tāpēc produktus dala divās kategorijās – pirmā veicina skābākas vides veidošanos, bet otra – sārmainākas, bāziskākas vides veidošanos. Pie skābas vides veidotājiem pieder gaļa un gaļas izstrādājumi, graudaugi, olas, zivis, rieksti un pākšaugi. Pie bāziskas vides produktiem pieder piena produkti, kartupeļi, dārzeņi, augļi, ogas, zaļumi. Izvērtējot šo produktu sarakstu, ikdienas ēdienkartē, ja nav noteikti kādi diētas ierobežojumi, tie ir atrodami. Ja cilvēks ēd visu, tiek nodrošināts, ka vide nav ne izteikti skāba, ne izteikti bāziska jeb sārmaina. Ja uzturs ir daudzveidīgs no šīm produktu grupām, kas ir uztura piramīdā, tad skābums asinīs īpaši netiek ietekmēts. Ir vērts par skābumu padomāt saistībā ar urīnu, jo ir cilvēki, kuriem mēdz veidoties dažādi nierakmeņi (urīnam arī ir savs pH skābums). Ja ir šādas problēmas, tad ir lietderīgi pievērst lielāku uzmanību produktu izmantošanai.

NODERĪGI

Veselīgas ēšanas principi:

Organismā jābūt skābes un sārma līdzsvaram!

Izvairīties no pārēšanās!

Uzturam ir jābūt pilnvērtīgam!

Jāievēro ēšanas kultūra!

Jāņem vērā organisma individuālās īpatnības!

***

Ananāsi sārmaina

Apelsīni nedaudz sārmaina

Aprikozes sārmaina

Arbūzi ļoti sārmaina

Asni (dažādu graudu) ļoti sārmaina

Augu elļa nedaudz skāba

Āboli sārmaina

Baltmaize ļoti skāba

Banāni nedaudz sārmaina

Bietes sārmaina

Biezpiens nedaudz skāba

Burkāni sārmaina

Cepumi ļoti skāba

Cukurs ļoti skāba

Dilles sārmaina

Dzērvenes skāba

Etiķis skāba

Griķi nedaudz skāba

Kafija skāba

Kakao skāba

Kartupeļi vārīti bez mizas skāba

Kāposti sārmaina

Konservi skāba

Krējums nedaudz skāba

Kviešu milti ļoti skāba

Majonēze skāba

Makaroni ļoti skāba

Mandarīni nedaudz sārmaina

Margarīns nedaudz skāba

Minerālūdens sārmaina

Olas baltums skāba

Olas dzeltenums neitrāla

Paprika ļoti sārmaina

Pākšaugi neitrāla

Piens, pasterizēts, skāba

Puravi nedaudz sārmaina

Putraimi skāba

Rupjmaize nedaudz skāba

Saldais krējums nedaudz skāba

Sāls skāba

Siers ļoti skāba

Sīpoli ļoti sārmaina

Sviests skāba

Šokolāde ļoti skāba

Zāļu tēja bez cukura sārmaina

Vīnogas sārmaina

Ziedkāposti sārmaina

Tabulā norādīts, kāda vide (ļoti sārmaina, sārmaina, nedaudz sārmaina, neitrāla, nedaudz skāba, skāba vai ļoti skāba) veidojas organismā pēc produktu sagremošanas.